Talous

Brexitin haamu leijailee EU-talouskokousten yllä – talousahdingossa olevien maiden ahdistelu voi kasvattaa EU-vastaisuutta

Orpo lomailee ensimmäisen valtiovarainministeri-kokouksensa aikana.

Bryssel

”Ilman mitään draamaa” Euroopan unionin valtiovarainministerit hyväksyvät tiistaina EU-komission näkemyksen, jonka mukaan Espanja ja Portugali eivät ole noudattaneet niille asetettuja tavoitteita julkisen talouden tasapainottamiseksi – ja niin ollen maita uhkaavat sakot.

Näin ennakoi korkea-arvoinen EU-virkamies maanantaina. Sen jälkeen käynnistyy 20 päivän jakso, jonka aikana komissio puntaroi, millä tavoin kahta vakaus- ja kasvusopimuksen velkaantumisrajoja rikkovaa maata ojennetaan.

Maksimissaan sakko voi vastata 0,2 prosenttia maiden bruttokansantuotteista, minkä lisäksi maille maksettavat rakennerahat voidaan osin jäädyttää. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun EU panee jäsenmaansa kärsimään usein rikottujen sääntöjen rikkomisesta.

EU-lähteiden mukaan on todennäköistä, että Espanjalle ja Portugalille määrätään hyvin lievät sakot, jopa nollan euron suuruiset. Näin ollen kyse olisi symbolisesta näpäytyksestä.

Mutta symboliikassakin on ongelmansa, joka liittyy valtiovarainministereiden kokouksen epäviralliseen osuuteen. Kokouksen ohessa keskustellaan Britannian EU-eroa vaatineesta brexit-kansanäänestyksestä ja sen vaikutuksesta EU-maiden taloudelliseen ja poliittiseen ilmapiiriin.

Espanjan sisäpolitiikka on ollut puoli vuotta sekaisin, kun kaksillakaan vaaleilla ei ole saatu aikaan hallitusta. Portugalissa sosialistipääministeri António Costa joutuu taiteilemaan vähemmistöhallituksensa kanssa, mikä vaikeuttaa leikkaavan talouspolitiikan harjoittamista.

Costa totesi komissiolle lähettämässään kirjeessä, että brexitin jälkeisessä ilmapiirissä talousvaikeuksien kanssa painivien maiden ahdistelu kasvattaa entisestään euroskeptikkojen vaikutusvaltaa Portugalissa.

Espanjan talousministeri Luis de Guindos puolestaan on luonnehtinut kaavailtuja rangaistuksia “hölynpölyksi”, sillä “Espanja on tehnyt enemmän reformeja kuin mikään muu maa”.

Brexitin ja euroryhmän maiden velkaantumisongelmien lisäksi EU-ministereitä puhuttaa Italian pankkien hutera tilanne sekä yhä huolestuttavammat raportit muualtakin, kuten Saksan pankkien vakaudesta.

Maanantaina kokoontuneen euromaiden ministeritapaamisen alla Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem pyrki rauhoittamaan Italiaan liittyviä huolia: hänen mukaansa ongelmia ratkotaan hallitusti EU-komission ja Italian viranomaisten kesken.

“Se ei ole akuutti kriisi”, Dijsselbloem totesi.

Italian suhteen väännetään kuitenkin kättä siitä, pitäisikö valtavien ongelmaluottovuorien kanssa painivat pankit pelastaa verovaroilla. Nyt kysytään, onko oikea hetki pitäytyä uusissa EU-säännöissä, joiden mukaan pankkien tappioista pannaan kärsimään osakkeenomistajat ja velkojat.

The Economist -lehti toteaa tuoreessa pääkirjoituksessaan, että EU-sääntöjen raamatullinen tulkinta voisi johtaa Italiassa populistisen, eurosta eroamista vaativan, Viiden tähden liikkeen vahvistumiseen.

“Jos italialaiset ikinä menettävät uskonsa euroon, yhteisvaluutta ei selviä. Ei ole järkeä seurata sääntöjä kirjaimellisesti, jos se johtaa yhteisvaluutan tuhoon”, lehti kirjoitti.

Maanantain ja tiistain kokoukset olisivat olleet ensimmäiset valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok). Hän ei kuitenkaan saapunut Brysseliin, vaan viettää lomaa, Orpon avustajakunnasta kerrotaan.

Virkamieslähteiden mukaan ei ole epätavanomaista, että ministerit jättävät EU-kokouksia väliin henkilökohtaisista tai muista syistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

EU-taivaalla näkyy paljon mustia pilviä

 Portugali ja Espanja ovat uudistuksista huolimatta epäonnistuneet leikkaamaan velkaantumistaan EU:n toivomassa tahdissa. Nyt maita uhkaavat sakot.

 Britannian orastava ero unionista voi aiheuttaa epävakautta vuosiksi. Italian pankkiongelmista pelätään jopa brexitiä isompaa talouskriisiä.

 Monen saksalaispankin tilannetta pidetään huolestuttavana. Deutsche Bankin markkina-arvosta on kadonnut noin puolet kuluvan vuoden aikana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroalue
 • Euroopan talous
 • Espanja
 • Portugali
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  3. 3

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  6. 6

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Vantaa käännyttää asunnottomia hätämajoituksen ovelta – pahimpien talvikuukausien alla kodittomien majoitustilat ovat jo nyt riittämättömät

  9. 9

   Ruotsin radio: Ruotsiin pyrkiville kaupataan systemaattisesti tekaistuja turvapaikka­kertomuksia

  10. 10

   Iso muutos työelämässä: tohtorit kelpaavat nyt yrityksille – ”Vaaditaan entistä parempaa osaamista ja koulutusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää