Talous

Pienet yhtiöt saamassa viisi prosenttia tuloistaan verotta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo ajavansa kotitalousvähennyksen nostossa joko ylärajan tai korvausprosentin nostamista.

Valtiovarainministeriön esitys niin sanotusta yrittäjävähennyksestä on lähdössä lausuntokierrokselle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoo HS:lle, että laki on tarkoitus saada läpi syksyllä eduskunnassa niin sanottuna budjettilakina, niin että se tulee voimaan vuoden 2017 alusta kuten hallitusohjelmassa kaavailtiin.

Yrittäjävähennyksessä yhteisöveron piiriin kuulumattomat henkilöyhtiöt kuten kommandiittiyhtiöt, toiminimet ja avoimet yhtiöt saavat viisi prosenttia tuloistaan verotta. Tällaiset yhtiöt ovat usein pieniä tai keskisuuria yhtiöitä.

Veron perusteena on tasata niitä osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden veroetuja.

Orpon mukaan yrittäjävähennys on osa hallituksen laajempaa pienten ja keskisuurten yritysten ja yrittäjyyden toimintaedellytysten parantamishanketta.

Esimerkiksi eräät Suomen tuotavimmista asianajotoimistoista saavat tämän jälkeen viisi prosenttia tuloistaan verotta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo, uskotteko, että tällaiset vähennykset kohdentuvat tehokkaasti ja nostavat Suomen kasvuun?

”Itse suosin laajaa veropohjaa ja matalia verokantoja ja vähennykset eivät ole sen kanssa linjassa. Sen myönnän. Mutta toisaalta pk-yritysten merkitys on niin suuri, että puhdasoppisuus saa väistyä syrjään.”

”Kyse on yhdestä osasta laajaa toimenpidekokonaisuutta. Halutaan näyttää että yritteliäisyys on se, joka maata kantaa.”

Muita hallituksen yrittäjyyttä parantavia lakihankkeita ovat esimerkiksi maksuperusteiseen arvonlisäperintään siirtyminen, jossa arvonlisävero pannaan maksuun vasta kun se tuloutuu yrittäjälle. Näin parannetaan yrittäjien maksuvalmiutta.

Hallitusohjelman mukaan myös kotitalousvähennystä aiotaan lisätä. Siinä hallitus etsii vielä sopivaa mallia, Orpo kertoo.

Orpon mukaan vaihtoehtoina ovat kotitalousvähennyksen ylärajan nosto, korvattavan työn korvausmäärän prosentuaalinen nosto tai korvattavien töiden käyttötarkoituksen lisäys.

”Itse suosisin joko korvausprosentin ja ylärajan nostoa, laajuus alkaa olla jo kohdillaan”, Orpo linjaa.

Hallitus on valmistelemassa myös lahjaveron puolittamista metsätilojen sukupolvenlahjoituksissa.

Onko tämä lahja äänestäjäkunnalle, vai uskotteko, että metsätilaperheen on helpompi tehdä puun myyntipäätös, kun ensin lahjoittaa saman maa-alueen lapsille?

”Tässä kannustetaan sukupolvenvaihdokseen, kun edeltäjät ovat vielä hengissä. Ajatus on, että uusi sukupolvi on aktiivisempi myymään metsää. Etuus on sidottu metsän myyntiin. Sen pitäisi edistää puunmyyntiä ja edesauttaa järkeviä puunmyyntejä.”

Orpo muistuttaa olleensa maa- ja metsätalousministerinä, kun hänen asettamansa työryhmä alkoi etsiä keinoja metsäomistuksen pirstaloitumisen estämiseksi.

”En halua myöntää, että kyseessä olisi lahja äänestäjäkunnalle. Puun liikkeelle saanti on kansantalouden kannalta niin olennaista”, Orpo sanoo vedoten käynnissä oleviin suuriin sellu- ja biotalousinvestointeihin.

Hallitus on varannut lahjaveroalennukseen sukupolvenvaihdoksissa 20 miljoonaa euroa.

Korjattu kello 19.15: Kaavailtu veroton osuus tuloista on viisi prosenttia eikä kymmen prosenttia. Ehdotus ei myöskään koske osuuskuntia. Lisäksi budjettilakiehdotus ei ole lähtenyt lausuntokierrokselle, vaan se on vasta lähdössä lausuntokierrokselle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • Verotus
 • Pk-yritykset
 • kotitalousvähennys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat