Talous    |   HS-selvitys

Joka kymmenes pörssiyhtiö yhä vailla naista – hakukone kertoo pörssiyhtiöiden vallankäyttäjät

Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on noussut viisikymmentä prosenttia vuodesta 2010.

Joka kymmenes yhtiö Helsingin pörssissä tekee hallituspäätöksensä yksinomaan miesvoimin. Helsingin Sanomien selvitys osoittaa, että pörssin 127 yhtiön joukossa on 13 sellaista, joiden hallituksessa ei istu yhtään naista.

Tasa-arvo on kuluneen kuuden vuoden aikana lisääntynyt silti selvästi. Kun Helsingin Sanomat teki saman selvityksen 2010, joka neljännessä hallituksessa oli vain miehiä.

Jos katsotaan vielä kauemmas eli vuoteen 2008, tilanne on naisten osalta parantunut merkittävästi. Tuolloin puolet kaikista hallituksista oli pelkästään miesten miehittämiä, nyt siis kymmenesosa.

Pelkin miesvoimin toimivat hallitukset ovat nykyisin markkina-arvoltaan pienimpiä yhtiöitä.

Ylimpien päättäjänaisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa on noussut kuudessa vuodessa sekä suhteellisesti että määrällisesti. Vuonna 2010 naisten osuus kaikista hallitusjäsenyyksistä oli 16,4 prosenttia, mutta viime kevään yhtiökokousten jälkeen se on noussut jo 25,4 prosenttiin.

Naispuolisten hallitusjäsenten lukumäärä on nyt 205, kun kuusi vuotta sitten naisjäseniä oli 136 henkeä. Naisten lukumäärä on siis kasvanut 50 prosenttia.

Luvussa ovat sekä hallituksen jäsenet että puheenjohtajat.

Keskuskauppakamarin tilastojen mukaan tämä on myös historiallinen ennätys: koskaan aiemmin naisilla ei ole ollut yhtä suurta osuutta kaikista hallituspaikoista.

Vaikka naisten osuus vuodesta 2010 on kasvanut selvästi, yhdessäkään yhtiössä ei ole naisenemmistöistä hallitusta. Lähimmäksi yltävät Aspocomp Group, Oriola-KD, Telia ja Tikkurila, joiden hallitusten jäsenistä tasan puolet on naisia.

Äänestystilanteessa nainen saattaisi voittaa vain yhdessä yhtiössä eli Teliassa (entinen Telia-Sonera), jonka hallituksen puheenjohtaja on Marie Ehrling, 61. Pörssiyhtiön hallituksessa tosin äänestetään äärimmäisen harvoin.

Naisten osuus hallituksen puheenjohtajina on peräti kaksinkertaistunut vuoteen 2010 verrattuna, mutta se on yhä harvinaista. Nainen on hallituksen puheenjohtaja nykyisin kahdeksassa yhtiössä eli kuudessa prosentissa kaikista pörssiyhtiöistä.

Vuonna 2010 puheenjohtajan nuijaa heilutti vain neljä naista.

Nainen on yhä harvinaisuus ison pörssiyhtiön puheenjohtajana. Ehringin lisäksi markkina-arvoltaan isoa pörssiyhtiötä puheenjohtaa vain Fortumin Sari Baldauf, 60.

Keskisuurista yhtiöistä nainen on puheenjohtajana Cramossa ja Pihlajalinnassa. Pienten yhtiöiden joukossa naispuheenjohtaja on Aspocompissa, Eforessa, Yleiselektroniikassa ja SSH:ssa.

Hallituspaikkojen lisäksi naiset ovat kasvattaneet kuudessa vuodessa osuuttaan toimitusjohtajina. Vuoden 2010 selvityksessä naistoimitusjohtaja oli vain Turvatiimissä ja Oral Hammaslääkäreissä.

Nyt kuusi vuotta myöhemmin viisi yhtiötä eli Marimekko, Sanoma, Soprano, Suominen ja Tecnotree ovat valinneet itselleen naistoimitusjohtajan. Heidän keski-ikänsä on 51 vuotta eli melkein sama kuin miestoimitusjohtajien keski-ikä 52 vuotta.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa pitää naisten osuuden kasvua yritysten hallituksissa nopeana ja selvänä.

”Vaikka naisia on toimitusjohtajina edelleen vähän, hallituksissa muutos on ollut nopeaa. Tässä on menty eteenpäin ikään kuin hallitus edellä”, Linnainmaa luonnehtii.

Linnainmaan mukaan suuri merkitys on ollut sillä, että pörssiyritykset joutuvat selittämään poikkeamista. Järjestelmä perustuu itsesääntelyyn eikä lainsäädäntöön.

”Osassa suomalaisia pörssiyrityksissä naisia on yhtä paljon kuin niissä maissa, joissa lainsäädännöllä on luotu kiintiöt. Olemme maailmanluokan luvuissa ilman kiintiöitä.”

Hänen mukaansa tiukimmat lain velvoitteet ovat Norjassa ja Ranskassa, jossa naisten tavoitemäärä hallituksissa on 40 prosenttia. Helsingin Sanomien selvityksessä 40 prosentin rajaan ylsi kaksi kymmentä yhtiötä 127 yhtiöstä. Lisäksi kuusi yhtiötä ylsi 37,5 prosentin rajaan.

Pörssiyritysten itsesääntely kiristyy vielä ensi vuodesta lähtien, jolloin yritysten pitää selvittää lisää hallituksensa monimuotoisuutta. Periaatteet koskevat sukupuolen lisäksi jäsenten ikää sekä ammatti-, koulutus- ja kansainvälistä taustaa.

Yhtiön tulee selvityksessään selostaa vähintään tavoitteet molempien sukupuolten edustuksen osalta. Linnainmaan mukaan näin teki tänä keväänä jo muun muassa Sampo, joka kertoi tavoitteenaan olevan 37,5 prosentin osuus molempia sukupuolia. Yhtiössä naisten osuus on tasan tässä tavoitteessa.

Pörssiyhtiöillä ohuet perustelut hyvän hallinnon sivuuttamiselle

Hyvän hallinnon periaatteista poikkeavat pörssiyhtiöt perustelevat hyvin ylimalkaisesti ratkaisujaan. Jopa yrityselämän omia etuja ajava Keskuskauppakamari on kiinnittänyt huomiota perustelujen ohuuteen.

Keskuskauppakamari muistuttaa, että selkeä ja kattava perustelu vahvistaa luottamusta yh­tiön tekemää ratkaisua kohtaan. Perustelujen avulla osakkeenomistajat ja sijoittajat voivat ar­vioida poikkeaman merkitystä.

Periaate sinänsä on selkeä. Hallinnointikoodi edellyttää hallituksen koosta riippumatta, että pörssiyhtiöiden hallituksissa on miehiä ja naisia.

Jos molempia sukupuolia ei ole, yhtiön on selitettävä poik­keama. Yhtiön pitää kertoa miten suosituksesta on poikettu, poikkeamisen syy, miten päätös poikkeamisesta on tehty ja milloin yritys aikoo noudattaa kyseistä suositusta.

Lisäksi yhtiön pitää kertoa, millä korvaavalla toimenpiteellä se saavuttaa suosituksen tavoitteen.

Yksi yhtiö jättää kokonaan selittämättä poikkeamisen syyn. Itsekin muutoksessa oleva, muutosvalmennusyhtiö Trainers’ House ei mainitse naisten puuttumisesta mitään omassa corporate governance -selvityksessä.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Aarne Aktan myöntää, että kyseessä on ”selkeä virhe ja se tullaan tulevaisuudessa korjaamaan”.

Naisen puuttumista hallituksesta hän perustelee sillä, että vuonna 2015 yhtiökokous päätti väliaikaisesti pienentää hallituksen jäsenmäärää yrityssaneerauksen vuoksi. Samalla yhtiökokous nimesi hallitukseen ”yhtiön tilanteen ja asiat jo valmiiksi hyvin tuntevia henkilöitä”.

”Ehdolla ei ollut yhtään naisjäsentä, koska aikaisemmat naispuoliset jäsenet eivät olleet käytettävissä. Yhtiön tavoitteena on, että sen hallituksen kokoonpanossa on jatkossa edustettuina molemmat sukupuolet”, Aktan selvittää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hyvän hallinnon vaatimukset sitovia

 Molemmista sukupuolista koostuva hallitus on osa pörssiyhtiöiden hyvää hallintoa.

 Hyvää hallintoa määrittävä hallinnointikoodi on kokoelma suosituksia, jotka on määrittänyt Arvopaperimarkkinayhdistys.

 Koodi velvoittaa suomalaisia pörssiyhtiöitä, koska se on osa pörssin sääntelyä.

 Jos yhtiö poikkeaa suosituksesta, sen pitää perustella asia ja kertoa, miten yhtiö toimii sen sijaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  2. 2

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  3. 3

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   Yleisö puhkesi taputtamaan Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen version ensi-illassa Tallinnassa

  6. 6

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  7. 7

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  8. 8

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  9. 9

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  10. 10

   Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää