Talous

Tuhansia euroja puhtaana käteen – näin onnistut myymään asuntosi itse

Asunnon myyminen itse kannattaa, mikäli tietää, mitä tekee.

Tuhansien eurojen säästö. Sitä parhaimmillaan on oman asuntonsa myyminen itse välittäjän sijaan. Se vaatii kuitenkin taustatöitä ja asuntokaupan tuntemista. HS listaa, mitä myyjän kannattaa tehdä saadakseen omasta kodistaan hyvän hinnan.

Selvitä myyjän vastuut ja asunnon taustat

Ensisijaisesti myyjän on selvitettävä, mitä vastuita hänellä on. Hänen on lain mukaan kerrottava rehellisesti ja parhaan tietonsa mukaan kaikista asuntoon liittyvistä seikoista. Avainseikkana on, että kertoo kaikista vioista ja mahdollisista ongelmista kirjallisesti, sanoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Hänen mukaansa muodolla ei ole väliä eli kännykkäkamerakuvatkin ovat hyvä tapa tallentaa asunnon virheet tulevan kauppakirjan liitteeksi.

”Mielellään kertoo kaiken, minkä tietää, ja kaiken, mitä epäilee. Jos esimerkiksi tietää, että rivitaloyhtiössä naapurissa on ollut paha kosteusongelma, joka on rakenteellinen kosteus, niin siitä pitää kertoa.”

Kertomatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että ostaja vaatii alennusta kauppahinnasta tai vakavimmissa tapauksissa kaupan purkua, Sario kertoo.

Ylipäätään ostajan on saatava tietää, missä kunnossa asunto on ja mitä remontteja siellä on tehty. Myyjän pitää osata kertoa ostajalle, millainen taloyhtiö on ja millaisia remonttisuunnitelmia se on tehnyt. Tietoja saa parhaiten taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä. Suurin osa asioista selviää isännöitsijäntodistuksesta, joka myyjän on pakko hankkia. Se on taloyhtiön tiedoista kertova selvitys, jonka hinta vaihtelee alle sadasta eurosta yli kahteensataan euroon asti. Isännöitsijäntodistuksen hinnasta on käyty vuosia kiivasta keskustelua.

Isännöitsijäntodistus on tarkin mahdollinen tieto, mitä isännöitsijä voi taloyhtiön ajankohtaisista asioista antaa. Myyjä ei voi lähteä siitä, että isännöitsijä selvittää hänen puolestaan ostajaehdokkaille tarkemmin esimerkiksi taloyhtiön alustavia remonttisuunnitelmia, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Tuula Sario kehottaa käymään isännöitsijäntodistuksen tarkasti läpi, sillä mikäli siellä on inhimillinen virhe, se voi olla ostajalle syy vaatia alennusta kauppahintaan.

Perehdy asuntomarkkinoihin

Itse myymisestä hyötyy rahallisesti silloin, kun tekee asunnostaan houkuttelevan ja löytää sille vetoavan ja mahdollisimman korkean hinnan. Se vaatii ympäröivän alueen hintojen tuntemusta ja näkemystä siitä, mitkä ovat oman asunnon hyvät puolet. Osa asiakkaista odottaa hinnassa olevan taas tinkimisen varaa, joten myyjän on hyvä miettiä, voiko hintapyynnöstä joustaa. Verrokki-ilmoituksia löytyy verkosta niin kiinteistönvälittäjien omilta sivuilta kuin asunnonmyyntisivustoilta.

Postinumeroalueen keskimääräisen neliöhinnan voi selvittää Ympäristöministeriön asuntojen hintatiedot -nettipalvelusta tai konsulttiyhtiö Reaktorin Kannattaako kauppa -sivustolta. Oman asunnon vertailu muihin samankaltaisiin asuntoihin antaa osviittaa siitä, mikä asunnossa on erityistä.

Välittäjän näkemys omatoimisen myynnin onnistumiselle on odotuksenmukainen.

Jos itse tekee asuntokauppaa, todellisuudessa säästää vain harvoin, sanoo yrittäjä ja kiinteistövälittäjä Taneli Kokkila Kiinteistömaailmasta.

Hänen mukaansa välittäjä tietää täsmälleen, mitä asunnosta kannattaa pyytää.

”Näkemykseni on, että asunnon hinnan pitää olla tänä päivänä hyvinkin realistinen. Jos hinnoittelu on vähänkin pielessä, niin on todella vaikea saada myytyä. Itse asuntoaan myyvä asettaa usein epärealistisen hinnan.”

Hän huomauttaa asuntovälittäjien saavan hintatiedot kaikista Kiinteistöalan keskusliiton jäsenyritysten kaupoista alueella. Osa asiakkaista odottaa hinnassa olevan taas tinkimisvaraa, joten kannattaa harkita, voiko hintapyynnöstä joustaa.

Jotkut asuntoaan myyvät ovat pyytäneet arviokäynnin välittäjältä, mutta yrittäneet kaupata itse, Kokkila kertoo.

”Moni tulee siihen tulokseen, että myykin itse asunnon. Kun asiakas yrittää viikon parin, hän joutuu toteamaan, että vaikeaa on. Iso osa näistä palautuu välittäjille.”

Tee asuntoilmoitus ja järjestä näyttö

Kiinteistönvälittäjän valttikortti on paitsi kokemus asunnonmyymisestä myös tieto siitä, mistä mahdolliset ostajat löytyvät, Kokkila sanoo.

”Heihin voidaan ottaa suoraan yhteyttä ja pyritään saamaan heidät yksityisesittelyyn.”

Hänen mukaansa kaupat syntyvät usein yksityisesittelyssä.

Omaa asuntoa myydessä onkin hyvä harkita, kuinka laajalta asunnon ostajia haluaa houkutella. Monet yksityiset asunnonmyyjät laittavat asunnostaan ilmoituksen verkon asunnonmyyntisivustoille. Jotkut julkaisevat ilmoituksen lehdessä tai sosiaalisessa mediassa. Sopiva ostaja voi löytyä jopa tuttavapiiristä.

Asuntoilmoitusta tehdessä on hyvä etsiä hyvältä vaikuttavia ilmoituksia ja matkia niitä. Esittelytekstin on hyvä olla tiivis ja maltillinen. Asunnon hyviä puolia kannattaa korostaa, mutta liiallinen kehuminen saattaa herättää ostajan epäluuloisuuden.

Kiinteistönvälittäjillä on verkossa tarkat ja mietityt valokuvat asunnon eri tiloista sekä pohjapiirros. Niihin kannattaa omassakin ilmoituksessa panostaa. Suuri osa ilmoitukseen tarvittavista tiedoista löytyy isännöitsijäntodistuksesta.

Näytössä ostajille on kerrottava ostajien elämään vaikuttavista sekoista, vaikkeivät he sitä suoraan kysyisikään, Sario huomauttaa.

”Jos ostaja kertoo, että tekee yötyötä ja hänelle on olennaista, että talo on hiljainen, on myyjän syytä kertoa meluisasta rappukäytävästä.”

Näytön jälkeen kiinnostuneille voi lähettää isännöitsijäntodistuksen ja sen lisäksi kaikki dokumentit, mitä asunnosta tai taloyhtiöstä on saatavilla.

Tee kauppakirja huolellisesti

Kun sopiva ostajaehdokas on löytynyt, kaupanteon eri vaiheet on hyvä olla selvillä. Ostajan on esitettävä kirjallinen tarjous asunnosta, jonka myyjä voi hyväksyä tai johon hän voi tehdä vastatarjouksen. Tarjouksessa on sovittava mahdollisesta käsirahasta, jonka ostaja maksaa etukäteen ja myyjä saa pitää, mikäli kauppa peruuntuu.

Hyväksytyn tarjouksen jälkeen myyjän on tehtävä kauppakirja. Siinä tai sen liitteissä on kerrottava yksityiskohtaisesti se, mitä virheitä asunnossa mahdollisesti on ja mitä niistä on kerrottu. Ostaja voi ennalta mainitsemattoman virheen löytäessään riitauttaa kaupan.

Asunnossa voi olla myös piileviä virheitä, kuten kosteusvaurioita, joista myyjäkään ei ole ollut tietoinen. Niistäkin ostaja voi vaatia hyvitystä. Piilovirheiden varalle on olemassa vakuutuksia, mutta niihin Kuluttajaliiton Sario suhtautuu varauksellisesti.

”Harvinaiseen vakuuttamiseen on syytä perehtyä asiantuntijan kanssa, että mitä ne vakuuttavat.”

Maalaisjärkeä kannattaa käyttää

Asunnon myyntiin voi mennä yllättävän kauan.

Mikäli asunto herättää runsaasti kiinnostusta, myyjän kannattaa miettiä, milloin ja miten hän haluaa olla tavoitettavissa. Asuntoilmoitukseen voi esimerkiksi laittaa soittoajat ja sähköpostiin voi tehdä vastauspohjan, joka sisältää liitteinä kaikki asuntoa koskevat dokumentit.

Mikäli näytöissä ei ole ihmisiä, hintapyyntö saattaa olla liian korkea tai asuntoilmoitus epäselvä. Mikäli aiempaa alempi hinta tai täsmennetty ilmoitus ei herätä kiinnostusta ja omaa aikaa on mennyt kymmeniä tunteja, voi paras ratkaisu olla kiinteistönvälittäjään turvautuminen.

Itse asuntonsa myyviin liittyy myös turhia pelkoja, Sario sanoo.

”Ei se ole mitään salatiedettä. Oman asunnon myymistä on mystifioitu liikaa.”

Lisätietoa asuntonsa itse myymistä suunnitteleva saa esimerkiksi asuntokauppalaista ja Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hyvän välitystavan ohjeesta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntokauppa
 • Asuntojen hinnat
 • asuntonäyttö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  6. 6

   19-vuotias mies sai elinkautisen tyttöystävänsä teippimurhasta – Oikeus: raaka, julma ja vakaasti harkittu teko

  7. 7

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Lapsen vanhemmat eroavat todennäköisemmin, jos äiti on vähän koulutettu – tutkimuksessa seurattiin yli 64 000 suomalaislapsen elämää

  9. 9

   Laaja geenitutkimus selvitti: Jokaisen ihonvärin juuret löytyvät Afrikasta, mutta kaikkein tummin iho kehittyi myöhemmin kuin vaalea

  10. 10

   Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää