Talous

Omistusasuntojen hintaerot kasvavat

Omistusasuntojen hinnat nousivat toisen vuosineljänneksen aikana, mutta laskivat hienoisesti toukokuussa ja kesäkuussa.

Omistusasuntojen hinnat nousivat huhti–kesäkuussa, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta. Hintoja verrattiin edelliseeen vuosineljännekseen.

”Asuntojen hinnat nousevat maltillisesti”, kertoo Tilastokeskuksen aktuaari Petri Kettunen.

Vuosineljänneksen aikana omistusasuntojen hinnat nousivat koko maassa 1,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,3 prosenttia ja muualla Suomessa 0,6 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla omistusasuntojen hinnat nousivat siis huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa.

Kesäkuussa vanhan omistushuoneiston keskimääräinen neliömetrihinta oli pääkaupunkiseudulla 3 579 euroa. Muualla Suomessa osakehuoneisto maksoi keskimäärin 1 707 euroa neliömetriltä. Koko maan keskimääräinen neliömetrihinta kesäkuussa oli 2 287 euroa.

Omistusasuntojen hinnat ovat jatkaneet kasvuaan vuoden 2015 alkupuolelta asti. On ollut kuukausia, jolloin hinnat ovat laskeneet väliaikaisesti, mutta suunta on ollut ylöspäin vuoden 2015 jälkeen.

”Ilmeisesti he, joilla on töitä uskovat, että työpaikat säilyvät ja uskaltavat ostaa asuntoja. Lisäksi pääkaupunkiseudulle kohdistuu valtava muuttopaine, joka nostaa asuntojen hintoja”, Kettunen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan yhden vuosineljänneksen aikana on tullut kasvua yhtä paljon viimeksi vuonna 2012.

Eniten asuntojen hinnat nousivat Espoossa, jossa omistus­asuntojen hinnat kallistuivat 3,9 prosenttia toisen vuosineljänneksen aikana. Joensuussa omistusasuntojen hinnat taas halpenivat 4 prosentilla.

Vuosineljänneksen aikana hinnat kokonaisuudessaan nousivat, vaikka omistusasuntojen hinnat ovat laskeneet hienoisesti touko–kesäkuussa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat halpenivat kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla maassa 0,6 prosenttia.

Kettunen selittää loppukevään ja alkukesän hinnan nousua huhtikuun reippaalla nousupiikillä.

”Huhtikuun nousu oli niin voimakas, että se paikkasi kesäkuun laskua.”

Verrattuna vuokrien kallistumiseen omistusasuntojen hinnan kallistuminen on ollut vaati­matonta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntojen hinnat
 • Taloyhtiö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  5. 5

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  6. 6

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää