Talous

Olutta niin ettei perässä pysy – Suomeen nousee yhä uusia pienpanimoita, mutta menestys on kiven takana

Pienpanimot elävät renessanssin aikaa. Onko niitä pian jopa liikaa Suomen markkinoille?

Käsityöolut virtaa Helsingissä panimojuhlilla. Suuret oluet, pienet panimot -tapahtuma on houkutellut Rautatientorille tuhansittain maistelijoita tällä viikolla. Tarjontaa riittää, sillä viime vuosina Suomeen on perustettu kymmeniä uusia panimoita.

Mikkeliläisen Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja Jussi Laukkanen ennustaa, että Suomessa on yli sata pienpanimoa vuoteen 2018 mennessä. Nykyisin niitä on rekisteröity sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston Valviran mukaan jo 71.

”Kyseessä on globaali muutos. Kuluttajat siirtyvät teollisuuden tuotannon ihannoimisesta käsityön ja pienten tuottajien arvostamiseen. Tämä ei koske vain panimoalaa, vaan myös esimerkiksi pienleipomoja, suklaanvalmistajia, kahvipaahtimoja ja tislaamoja”, Laukkanen selittää alan kasvua.

Rautatientorin tapahtumassa viihtyvät tänäkin vuonna Larissa Mäkinen, Pete Lyly ja Milla Kotjukov. Kolmikko on mielissään pienpanimoiden ja erikoisluiden ryntäyksestä Suomen markkinoille.

Kolmosoluen valtakautta he muistelevat kauhulla. Ennen piti erikseen valita paikka, josta sai erikoisoluita.

”Vuonna 2012 olin Matti Nykäsen keikalla Pub Satulinnassa Espoon keskustassa, missä kysyin, että mitä oluita teiltä löytyy. Vastaus oli, että kolmosolutta”, Lyly naureskelee.

Tapahtumassa ystävykset innostuvat siitä, millaista osaamista maasta nykyään löytyy.

Suomen markkinoille kyllä mahtuu lukuisia paikallisia pikkutoimijoita, mutta jokaisesta ei voi tulla menestyvää kasvuyritystä. Olutliiton puheenjohtajan Heikki Kähkösen mukaan katto tulee Suomen kokoisessa maassa ennen pitkää vastaan, ja heikoimmat kuolevat pois.

”Ravintolahanapaikkoja on rajattu määrä, eikä kaupan hyllyillekään pääse ihan helposti. Panimoiden pitää miettiä etenkin talvisin, kannattaako tuotanto pitää käynnissä täysillä.”

Kähkönen odottaa toimialan kypsyessä ketjuuntumista ja yrityskauppoja myös Suomeen. Hartwallin suvun sijoitusyhtiö Hartwall Capital on jo sijoittanut muun muassa Malmgårdin Panimoon ja Saimaan Juomatehtaaseen.

Panimoala on kuitenkin Suomessa erikoisessa asemassa Alkon monopoliaseman mutta myös verotuksen vuoksi. Itsenäiset, alle 15 miljoonaa litraa vuodessa tuottavat pienpanimot saavat 10–50 prosentin alennuksen alkoholiverosta. Mitä pienempi tuottaja, sen suurempi alennus.

”Lainsäädäntö torppaa ketjuuntumisen hyödyt. Isojen yritystenkään ei välttämättä kannata ostaa pienpanimoita, koska ilman veroetuja niitä ei ole helppo saada kannattaviksi”, uskoo Laukkanen.

Saimaan Juomatehdas panee lähi- ja luomujuomia jo 1,5 miljoonaa litraa vuodessa. Liikevaihto rikkoo todennäköisesti tänä vuonna kolmen miljoonan euron rajapyykin.

”Olemme lähes 15-kertaistaneet myyntimme vuodesta 2010 jälkeen. Näemme itsemme startup-yrityksenä, vaikka olemmekin valmistaneet olutta vuodesta 1995”, Laukkanen kertoo.

Ripeä kasvu on vaatinut investointeja. Vuonna 2013 yritys otti käyttöönsä uuden juomatehtaan. Yrityksellä on jo 15 vakituista työntekijää ja viisi osa-aikaista. Voittoa se ei kuitenkaan vielä tuota, kuten eivät monet muutkaan alan yrityksistä. Panimon kaltaisen teollisuuslaitoksen pyörittäminen vaatii paljon pääomia.

Moni panimo on yrittänyt saada investointieuroja kokoon joukkorahoituksen avulla, mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia. Suurimman määrän, noin miljoona euroa, keräsi oululainen Sangen tänä vuonna.

Kasvaminen kiivaasti kilpaillulla toimialalla ja pienillä markkinoilla on vaikeaa. Suomalaisten yritysten lisäksi markkinoille on hiipinyt myös kunnianhimoisia ulkomaisia kilpailijoita. Esimerkiksi virolainen Põhjalan Panimo myy tuotannostaan jo puolet Suomeen.

Pienpanimoksi vielä usein nimitettävän Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan liikevaihto oli viime vuonna 18 miljoonaa euroa, kun vielä kaksi vuotta aiemmin liikevaihtoa kertyi 23 miljoonaa euroa. Yritys eroaa kuitenkin panimokentästä siinä, että se on selvästi voitollinen.

Pienpanimoliiton mukaan pienten yritysten osuus koko oluen tuotannosta oli vielä vuonna 2011 vain kaksi prosenttia. Nykyisin osuus on jo neljä prosenttia. Suomalaiset ostivat kaikenlaista olutta viime vuonna yhteensä 415 miljoonaa litraa.

Kansainvälisesti Suomella riittää vielä kirittävää. Yhdysvalloissa käsityöoluet hallitsivat olutmarkkinoista viime vuonna jo 12 prosentin osuutta, etujärjestö Brewers Association kertoo.

Pienpanimoista on tullut kokoaan suurempia yrityksiä, arvioi Kähkönen.

”Ne nauttivat arvostusta kuluttajien keskuudessa ja ovat päässeet myös poliitikkojen suosioon.”

Pienpanimoiden toiminta on viime vuosina helpottunut veroetujen ja sääntelyn höllentymisen ansiosta. Tuleva alkoholilakiuudistus antaisi niille myös laajat suoramyyntioikeudet. Lain eteneminen tosin kangertelee.

Poliitikkojen ihastuminen muotioluisiin ja -siidereihin ei ole pelkkää irtopisteiden kalastelua. Pienpanimotoiminta on yksi harvoista elintarvikealan kasvusektoreista. Yritykset ovat kuitenkin pikkuruisia:  71 pienpanimoa työllistävät yhteensä vain hieman yli 300 ihmistä.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen toivoo, että uusi alkoholilaki tulisi voimaan mahdollisimman pian ja kattavasti.

”Suoramyyntiluvan saaminen olisi pienpanimoille valtavan tärkeä asia. Se auttaisi yrityksiä laajenemaan, loisi uusia työpaikkoja ja kasvattaisi panimomatkailua, kun vierailun aikana saisi ostaa mukaan myös tuliaisia.”

Tuhkasen mukaan panimomatkailu on jo suosittua esimerkiksi Yhdysvalloissa, Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Belgiassa.

Oikaisu 30.7. kello 10:56: Toisin kuin kuvatekstissä aiemmin luki, Suuret oluet, pienet panimot järjestetään kolmannentoista, ei kymmenennen kerran tänä vuonna Helsingissä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mikä tekee panimosta pienen?

 Laki määrittelee pienpanimoiksi alkoholinvalmistajat, joiden tuotanto vuodessa on alle 15 miljoonaa litraa.

 Itsenäiset pienpanimot saavat koosta riippuen 10–50 prosentin alennuksen alkoholiverosta. Mitä pienempi tuottaja, sen suurempi alennus.

 Hallitus nosti viime vuonna tuotannon ylärajaa 50 prosentin alennukselle 200 000 litrasta 500 000 litraan.

 Tuleva alkoholiuudistus antaisi pienpanimoille laajan vähittäismyyntiluvan, joka mahdollistaisi väkevienkin alkoholijuomien suoramyynnin panimoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olut
 • Pienpanimoliitto
 • Pienpanimot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  5. 5

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  6. 6

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  7. 7

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  10. 10

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää