Talous

Harri Sailas siirtyy Solidiumin ruoriin. Pääministeri Juha Sipilän mukaan valtion sijoitusyhtiötä pitää kehittää aktiivisemmaksi

Pääministeri Juha Sipilän mukaan valtion sijoitusyhtiötä pitää kehittää aktiivisemmaksi.

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin koko hallitus vaihtuu. Uutena hallituksen puheenjohtajana aloittaa Harri Sailas.

”Solidiumille halutaan uusi alku ja työrauha. Pitää päästä irti negatiivisen keskustelun kierteestä”, Sailas sanoo.

Sailas oli Ilmarisen toimitusjohtaja vuoteen 2015 asti. Sitä ennen hän oli Nordean johtaja. Viime aikoina Sailaksesta on tullut todellinen valtion luottomies ja sotkujen selvittäjä. Joulukuussa hänet nimitettiin valtion lentokenttäyhtiö Finavian hallituksen puheenjohtajaksi selvittämään yhtiön johdannaissotkuista syntynyttä kriisiä.

Sailas johtaa Alkon hallitusta ja istuu Finnveran hallituksessa.

Solidium on ollut sekaisin jo yli vuoden. Sitä on johtanut kolmihenkinen väliaikainen tynkähallitus. Kriisi alkoi keväällä 2015, kun silloinen omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd) erotti Solidiumin hallituksen puheenjohtajan Pekka Ala-Pietilän.

Potkujen jälkeen hallituksesta lähti protestina myös Eija Ailasmaa. Viime kesänä paikkansa jätti Markku Hyvärinen. Nyt Ailasmaa ja Hyvärinen palaavat hallitukseen.

”Solidium on hieno yhtiö, mutta viime aikoina se on ajelehtinut. Nyt Solidium palaa taas alkuperäiseen tehtäväänsä”, Ailasmaa perustelee paluutaan.

Ailasmaa on Sanoman entinen johtaja. Hyvärinen toimi aikoinaan Sdp:n puoluesihteerinä ja Varman varatoimitusjohtajana.

Aivan uusina jäseninä hallitukseen nimitettiin kaivoskoneita valmistavan Normetin hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell, Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen sekä valtioneuvoston kanslian (VNK) valtiosihteeri Paula Lehtomäki.

Lehtomäen valinta on kiinnostava. Etenkin siksi, että hänet nimitettiin VNK:n omistajaohjausosaston osastopäällikkö Eero Heliövaaran tilalle valtion edustaksi Solidiumin hallitukseen.

Heliövaara on ylin omistajaohjauksesta vastaava virkamies. Entisellä pankkiirilla on ollut paljon näkemyksiä Solidiumin roolin muuttamisesta. Hän löysi näkemyksilleen hyvää kaikupohjaa edellisestä omistajaohjausministeristä Paaterosta.

Nykyhallituksessa omistajaohjaus on pääministeri Juha Sipilällä, joka on jättänyt Heliövaaran sivuraiteille. HS:n tietojen mukaan Heliövaara ei ole ollut mukana, kun Sipilä keväällä pohti pienessä työryhmässä omistajalinjauksia.

Oman valtiosihteerin nimittäminen hallitukseen kertoo siitä, että Sipilä aikoo pitää Solidiumin tiukasti näpeissään.

Pääministeri Sipilän mukaan Heliövaaran syrjäyttämisessä ei ole kyse luottamuspulasta.

”Ei ole”, hän vastasi HS:n kysymykseen.

”Omistajaohjausyksiköllä riittää töitä uuden strategian toteuttamisessa. Syksyllä käsittelyyn tulee muutoksia omistajaohjauslakiin sen pohjalta, mitä toukokuussa eduskunnalle esiteltiin. Samoin uuden kehitysyhtiön toiminnan käynnistäminen tulee vaatimaan omistajaohjausyksiköltä paljon töitä”, Sipilä vastasi sähköpostitse.

Sipilän mukaan Solidiumin hallituksen tehtävä on toteuttaa maan hallituksen uutta omistajaohjausstrategiaa.

”Solidiumin ympärillä on ollut monenlaista keskustelua, ja sen pääomia on syöty paljon valtion budjetin tilkkeeksi. Haluan vakauttaa Solidiumin aseman ja kehittää sen roolia aktiivisemmaksi”, Sipilä sanoo.

”Solidiumin tehtävänä on toisaalta sinivalkoisen omistajuuden puolustaminen, toisaalta valtion finanssisalkun mahdollisimman tehokas ja hyvä hoitaminen.”

Solidiumin hallituksen uusi puheenjohtaja Sailas kommentoi varovaisesti yhtiön tulevia linjauksia. ”Uuden hallituksen täytyy tietää hyvin selkeästi, mitä omistaja siltä odottaa.”

Sailas kertoo keskustelleensa Sipilän kanssa pariin otteeseen.

”Lähiviikkoina kirjoitetaan yhtiölle toimiohje. Se on hallituksen kannalta tärkeä paperi. Sen valmistelussa on pääministerillä iso rooli”, Sailas sanoo.

Sinänsä Solidiumin tehtävä on selkeä. Se on sijoitusyhtiö, joka hallinnoi valtion vähemmistöomistuksia 12 pörssiyhtiöissä. Näistä sijoituksista pitäisi saada mahdollisimman hyvä tuotto.

Sen lisäksi Solidiumin tehtävänä on ”vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta kansallisesti tärkeissä yrityksissä”.

”Se, onko kotimaisella omistuksella väliä, on hyvin vaikeasti mitattava asia. Varmuudella voidaan kuitenkin sanoa, että yrityksen pääkonttorin sijainnilla on iso merkitys. Jos valtio omistaa merkittävästi jotain yritystä, todennäköisesti pääkonttori myös pysyy siinä maassa, jossa omistuskin on”, Sailas pohtii.

Sailaksen mukaan Solidiumin tehtävä on myös edistää yritysten kasvua ja kehittämistä. ”Jos nähdään, että Suomessa on uusia merkittäviä avauksia, niin varmaan Solidium voisi osallistua omistajana niiden kehittämiseen. Se voisi olla turvaamassa niiden jäämistä Suomeen.”

Solidiumin salkun tuotto ei ole ollut kovin hyvä. Viime vuonna sen salkku tuotti 6,3 prosenttia, joka on selvästi vähemmän kuin pörssi keskimäärin. Helsingin pörssin yleisindeksi nousi viime vuonna 14,9 prosenttia.

”Tuoton vertailu on kohtalaisen vaikea homma”, Sailas sanoo. Tällä hän tarkoittaa sitä, että Solidiumin salkkua ei pitäisi verrata suoraan yleisiin osakeindekseihin. ”Solidiumin salkussa on hyvin erilaista tavaraa Talvivaarasta Sampoon. Pitää muistaa myös Solidiumin muut tavoitteet, se suomalaisen omistuksen turvaaminen.”

”Solidiumilla on onnistumisia yksittäisissä omistuksissa. Siellä on ammattitaidoilla tehty hyvää jälkeä”, Sailas sanoo.

Julkisuudessa on ihmetelty myös sitä, että mihin Solidium tarvitsee niin raskaan hallinnon. Eihän se vuoden mittaan tee kovinkaan montaa markkinaliikettä. Sailas ei ymmärrä kritiikkiä.

”Solidiumissa on kymmenen ihmistä töissä. Se pystyy tekemään vahvaa analyysiä, mikä on sen olemassa olon keskeinen tarkoitus”, hän sanoo. ”Solidium on sitä paitsi kaikilla mittareilla erittäin kustannustehokas.”

Solidiumin ongelma on viime vuosina ollut se, että valtio-omistaja on edellyttänyt sitä tulouttamaan enemmän kuin sen omistukset ovat osinkoina tuottavat. Siksi Solidium on joutunut pakkomyymään omistuksiaan huonossa markkinatilanteessa.

”Tämä on ristiriitainen kysymys”, Sailas sanoo. Muun muassa valtion tilitystavoitteista pitäisi Sailaksen saada selkeät linjaukset Solidiumin hallituksen tulevassa toimiohjeessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Solidium

 Solidium on valtion täysin omistama yhtiö. Sen toimitusjohtaja on Kari Järvinen.

 Yhtiön salkussa on 12 pörssiyhtiön osakkeita, joiden markkina-arvo on noin 6,7 miljardia euroa.

 Sijoituksista arvokkain on Sampo. 11,9 prosentin omistusosuuden arvo on 2,5 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Solidium
 • Valtion omistajaohjaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   HSTV esittää: Kansallis­oopperan Kesäyön unelma -baletti suorana lähetyksenä juuri nyt

   Tilaajille
  10. 10

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää