Talous

Musiikki myy taas Suomessa – valta siirtynyt suoratoistopalveluja käyttävälle nuorelle sukupolvelle

Levymerkki EMI Capitol herätetään uudelleen henkiin. ”Pursimiehenkadusta on tulossa oikea Suomen Abbey Road, kun tien toisella puolella on Universal ja toisella EMI Capitol”, Universalin Kimmo Valtanen sanoo.

Suomen musiikkimyynti voi pitkästä aikaa hyvin, ja kasvun odotetaan jatkuvan.

Heinäkuun alussa julkaistut, musiikkituottajien Ifpi-järjestön tilastot kertovat, että myynti lisääntyi Suomessa tammi–kesäkuussa jopa kahdeksan prosenttia.

”Kasvu jatkuu, ja se on digivetoista”, levy-yhtiö Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen sanoo musiikkituotantoyhtiö Fried Musicin studio­tiloissa Helsingin Punavuoressa.

Myönteiset tulevaisuudennäkymät ruokkivat levy-yhtiöiden uudistumishalua. Siitä kielii muun muassa se, että tällä viikolla Fried Musicin levy-yhtiötoiminta jatkuu nimellä EMI Capitol.

Universal Music Group osti kilpailijansa EMI:n muutama vuosi sitten. EMI oli ollut pitkään raskaasti tappiolla. Nyt sen Capitol-tuotemerkki aiotaan herättää Suomessa henkiin lähes parikymmentä henkeä työllistävän Fried Musicin musiikintekijöiden ja artistien avulla.

EMI Capitolia luotsaa luovana johtajana Friedin perustaja Jukka Immonen. Hän on muun muas­sa tuottanut, säveltänyt ja miksannut esimerkiksi Jenni Vartiaiselle, Anna Puulle ja Elastiselle. Immosen yhtiön studiotiloissa syntyy moni Suomen tämänhetkisistä listahiteistä. Parhaillaan yhdessä kopissa vierailee räppäri Cheek, toisessa miksataan laulaja Sannin musiikkia.

”Pursimiehenkadustahan on tulossa oikea Suomen Abbey ­Road, kun tien toisella puolella on Universal ja toisella EMI Capitol”, Universalin Valtanen sanoo.

Ifpin alkuvuoden tilastojen mukaan musiikkialan kasvu on euroissa mitattuna lähes kokonaan digitaalista, ja Suomessa musiikkimarkkinoista jo 79 prosenttia koostuu digitaalisesta myynnistä.

Suoratoistopalvelujen, kuten Spotifyn ja Apple Musicin, myynti kasvoi alkuvuonna peräti 28 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Euroissa mitattuna suoratoistotulot kasvoivat runsaat 2,5 miljoonaa euroa ja olivat alkuvuonna noin 11,5 miljoonaa euroa. Suoratoistopalvelut muodostavat nykyisin kolme neljännestä koko musiikkimarkkinoista.

Tuottaja Immosen mukaan mielentila Suomen musiikkialalla on muuttunut lyhyen ajan sisällä huomattavasti aiempaa myönteisemmäksi.

”Monta vuotta meni sellaiseen marmatukseen, että ei tästä tule mitään ja fyysiset levyt eivät myy. Nyt se asia on käsitelty, ihmiset katsovat eteenpäin ja ryhtyvät hommiin.”

Vaikka suoratoistopalveluiden osuus musiikkimarkkinoista on suuri, Universalin Valtasen mukaan murros on vasta käsillä.

”Jos mietitään vaikka populaatioltaan Suomea hieman pienempää Norjaa, siellä suoratoistopalveluiden kulutusmäärä on väkilukuun suhteutettuna noin kolminkertainen Suomen verrattuna.”

Suomessa keski-ikäinen ja sitä vanhempi väestö ei vielä ole Valtasen mukaan omaksunut uusia palveluita yhtä laajasti kuin nuorempi väki. Hän kuitenkin uskoo, että kasvua on luvassa jatkossa myös vanhempien kuluttajien osalta.

Suoratoistopalvelut muuttavat musiikin kysynnän rakennetta, kun levy-yhtiöiden rahavirrat perustuvat toistojen määrään.

”Aiemmin levyjä osti vähän vanhempi väki, jolla oli enemmän rahaa. Valta on siirtynyt nyt nuoremmille kuluttajille, jotka käyttävät suoratoistopalveluita”, Valtanen kuvailee.

Suoratoistopalveluiden suo­sion kasvulla on kääntöpuolensa, kun hittien painoarvo korostuu ja monipuolinen musiikki jää entistä enemmän marginaaliin. Immonen toivoo, että erilaisten yhtyeiden fanituskulttuuri säilyisi Spotifyn kaltaisista palveluista huolimatta.

”Jos aiemmin vaikka Radio­head julkaisi levyn, se ostettiin sokkona, koska se oli kiva kokemus ja siten osoitettiin tukea artisteille. Sellaisia artisteja eivät nuoret tykitä satoja toistoja Spotifyssa koulun jälkeen.”

Toistomäärät ovat artisteille albumimyyntiä armottomampi mittari.

”Se on toki brutaalia. Jos kappale ei striimaa [kerää suoratoistoja], se ei ole riittävän hyvä”, Immonen sanoo.

”Aiemmin levyjä pystyttiin markkinoimaan mielikuvilla ja tarinoilla, mutta ei ollut mitään hajua, kuuntelivatko ihmiset niitä koskaan”, Valtanen komppaa.

Valtasen mukaan artistin ulkonäöllä on paljon pienempi merkitys kuin vaikka kymmenen vuotta sitten.

”Kaikki huomio on nyt biiseissä. Ennen sama fokus, mitä käytettiin albumin tekemiseen, pitää nyt käyttää yhteen kappaleeseen”, Valtanen sanoo.

Kun cd-levyjen myynti pienenee, levy-yhtiöiden ja artistien ansaintalogiikka muuttuu.

Cd-levyjä myytiin kappalemäärissä tämän vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana yli 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kaupaksi kävi noin 414 000 albumia.

Levy-yhtiöille tärkein tulovirta on Universalin Valtasen mukaan suoratoistojen määrä. Biisintekijöille tärkeä tulonlähde ovat Suomessa yhä myös radiosoitot.

”Keskitymme yhtiönä strategisesti pelkästään hittien tekemiseen”, Valtanen sanoo.

Hän ei voi kertoa, kuinka paljon suoratoistopalvelut jakavat rahaa levy-yhtiöille ja artisteille, mutta ne tulouttavat hänen mukaansa jo ”ihan reilusti”.

Googlen omistama mainosrahoitteinen Youtube-videopalvelu on musiikkialalle iso taloudellinen ongelma. Palvelua käytetään paljon musiikin kuunteluun. Viime vuonna Youtube ja vastaavat sivustot poikivat mainostuloina 385 miljoonan dollarin liikevaihdon, mutta Valtasen mukaan ne eivät tilitä tulojaan riittävästi eteenpäin artisteille ja musiikintekijöille.

Sadat suomalaiset ja eurooppalaiset musiikkiartistit allekirjoittivat kesällä vetoomuksen, jolla he haluavat Youtuben kaltaisilta musiikinlevittäjiltä enemmän rahaa. Kansainvälisen artistijärjestön IAO:n vetoomus luovutettiin EU-komissiolle kesäkuun lopussa.

”Musiikkisisältö on valtava ajuri Googlelle ja Youtubelle. Toiminnan kohtuullistamiseksi tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä”, Valtanen sanoo.

Maailmalla on kohistu jo jonkin aikaa niin sanotusta suoratoistosodasta. Suoratoistomarkkinoilla kuuntelijoista kilpailevat Spotifyn lisäksi muun muassa Apple Music, Tidal ja Deezer.

Markkinan hajaantuminen ei Valtasen mukaan ainakaan haittaa.

”On hyvä, että syntyy kilpailua. En kuitenkaan usko, että eksklusiivisten, vain tietyssä palvelussa tehtävien levyjulkistuksien tie on kovin pitkä.”

Viime viikolla eniten suoratoistoja keränneet kappaleet Suomessa

1. Roope Salminen & Koirat: Snadi

Wm Finland / The Warner Music Group

Suomalainen, alun perin coverbändinä aloittanut hiphop-yhtye, jota luotsaa näyttelijänä ja juontajanakin tunnettu Roope Salminen.

2. Arttu Lindeman: Läikkyy

Rokka / Sony Music

Lahtelainen 19-vuotias tubettaja ja laulaja, joka tuli tunnetuksi Youtube-kanavastaan. Ensisingle ylitti kultalevyrajan alle kahdessa viikossa.

3. JVG: Hehkuu

PME Records / The Warner Music Group

Suomen tunnetuimpiin lukeutuva rap-duo, jonka kappaleet vilisevät viittauksia juhlimiseen ja jääkiekkoon.

4. Major Lazer: Cold Water

Because Music / The Warner Music Group

Tuottajavelho Diplon elektronisen musiikin yhtye. Kappaleella mukana myös tanskalainen laulaja ja teinisuosikki Justin Bieber.

5. Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas remix)

Uniform Beat / Kontor New Media Gmbh

Ranskalainen laulaja-lauluntekijä, jonka kappaleesta venäläinen deep house -duo teki uuden miksauksen.

Lähde: Musiikkituottajat – IFPI Finland ry

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suoratoistopalvelut hallitsevat

  Musiikin myynti kasvoi tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana noin 8 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

  Samaan aikaan suoratoistopalvelujen myynti kasvoi 28 prosenttia.

  Digitaalisen musiikin osuus on Suomessa jo 79 prosenttia kokonaismarkkinoista.

  Suoratoistopalveluiden kautta tuloutuu 75 prosenttia äänitemusiikin kokonaismarkkinoiden arvosta.

Lähde: Musiikkituottajat – Ifpi Finland ry

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Digitaalinen musiikki
 • Levy-yhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Bosnian teurastajalle” Ratko Mladićille vihdoin lopullinen tuomio – Tuomion­julistamisesta tuli farssi: verenpaine­mittauksen jälkeen riehunut komentaja poistettiin salista

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi kiristää valvontaa joulukuun alussa, jolloin laittomasta autosta voi napsahtaa tuhannen euron lisävero – Uuden laitteen testissä yli 20 000 autoa kärähti

  5. 5

   Päätös Helsingin suurmoskeijasta siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, hakijat perääntyivät – ”Tässä on ollut erilaista päivitystä ja muuta”

  6. 6

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  7. 7

   Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

  8. 8

   Entinen penkkipunnertaja löi pahoinpitelyyn väliin mennyttä miestä ”koukkulyönnillä” päähän – mies menetti tajuntansa jo ennen kaatumista ja sai vakavan aivovamman

  9. 9

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  10. 10

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  9. 9

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  10. 10

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Bosnian teurastajalle” Ratko Mladićille vihdoin lopullinen tuomio – Tuomion­julistamisesta tuli farssi: verenpaine­mittauksen jälkeen riehunut komentaja poistettiin salista
  3. Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”
  4. Viron kansallisbaletti toi Suomeen maan ensimmäisen baletin – Tuore koreografia kunnioittaa perinnettä, mutta on silti vahvasti omaäänistä
  5. Poliisi kiristää valvontaa joulukuun alussa, jolloin laittomasta autosta voi napsahtaa tuhannen euron lisävero – Uuden laitteen testissä yli 20 000 autoa kärähti
  6. Päätös Helsingin suurmoskeijasta siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen, hakijat perääntyivät – ”Tässä on ollut erilaista päivitystä ja muuta”
  7. Vartijoita mellakkavarusteissa, poliiseja ja koiria – yli 12 tunnin kiivaan jonotuksen palkkiona on Soulissa olympialaisten talvitakki
  8. Kyösti Kakkonen sijoittaa miljoonia euroja kultakaivoksiin Karjalassa ja Yhdysvalloissa
  9. Finanssivalvonta varoittaa bitcoin-kuplasta – ”Näyttää siltä, että kryptovaluuttoja käytetään ensisijaisesti spekulatiivisina sijoituskohteina”
  10. Ratko Mladićin nimitys ”Bosnian teurastajaksi” harmittaa, sillä teurastaja on kuitenkin kunniallinen ammatti
  11. Kahdessa kodissa asuville lapsille tulossa helpotusta Helsingissä: Erovanhemmat saisivat itse valita, mitä koulua lapsi käy
  12. Näytä lisää