Talous

Ruuan hinta laskee Suomessa selvästi nopeammin kuin EU:ssa keskimäärin

Kaupan alan hintakilpailu ja Venäjän tuontikiellot iskivät ruuan hintaan. 2010-luvun alun hintojennousu kääntyi jyrkkään laskuun kolme vuotta sitten.

Ruoka halpenee Suomessa jyrkästi kuluttajien iloksi ja tuottajien harmiksi.

Ruuan hinta on laskenut Suomessa lähes viisi prosenttia kolmessa vuodessa, kun keskimäärin EU-maissa sen hinta laski 0,9 prosenttia. Samaan aikaan Saksassa ja Ruotsissa ruoka on tullut yhden prosentin kalliimmaksi.

Viimeisen kolmen vuoden aikana ruuan hinta on laskenut Suomessa toisiksi eniten niissä EU-maista, joissa on samanlainen palkkataso kuin Suomessa. Vertailumaista vain Britanniassa ruuan hinta on laskenut nopeammin kuin Suomessa.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtisen kirjoituksesta, joka julkaistiin Tieto & Trendit -blogissa.

Lehtinen vertaili reaalihintoja, eli hintoja, jotka on suhteutettu kuluttajahintojen yleiseen kehitykseen. Uusimmat tiedot ovat tämän vuoden kesäkuulta.

2010-luvun alussa ruuan hinta nousi voimakkaasti. Vuonna 2013 hinnat kipusivat lähelle vuoden 1994 hintatasoa.

”Tilanne oli hälyttävä. Olimme lähellä menettää sen hintaedun, mikä EU-jäsenyyden myötä tuli”, Lehtinen sanoo.

Sitten seurasi käänne, jonka jälkeen ruoka on tullut halvemmaksi vuosi vuodelta.

Nyt hintaa painavat Venäjän asettamat ruuan tuontikiellot, jotka ovat tyrehdyttäneet elintarvikeviennin Suomesta Venäjälle. Siksi maito- ja lihatuotteiden tarjonta Suomen markkinoilla on lisääntynyt ja maatalouden tuottajahinnat ovat laskeneet.

”Putinin politiikka on auttanut suomalaista kuluttajaa lyhyellä tähtäimellä”, Lehtinen kertoo.

Myös teollisuuden ja kaupan kiristynyt hintakilpailu on vaikuttanut hinnan laskuun. Suuret kauppaketjut S-ryhmä ja Kesko ovat molemmat laskeneet hintojaan.

Kuluttajalle hintakilpailu on näkynyt näyttävinä mainoskampanjoina.

Suomi ei silti ole edelleenkään edullisen ravinnon tyyssija, vaikka ruuan hinta on laskenut runsaasti.

Vuonna 2015 ruoka oli Suomessa neljänneksi kalleinta EU-maista, joilla oli samankaltainen palkkataso kuin Suomella.

Lehtisen mukaan Suomessa myytävän ruuan hintaan vaikuttaa merkittävästi arvonlisävero. Hän havaitsi, että jos verrokkimailla olisi sama arvonlisäveroprosentti, myytäisiin Suomessa palkkatasoltaan samanlaisista maista kolmanneksi halvinta ruokaa.

Lehtinen vertasi Suomea Tanskaan, Ruotsiin, Itävaltaan, Ranskaan, Italiaan, Britanniaan, Saksaan ja Alankomaihin.

Mikäli arvonlisäveroprosentti olisi verrokkimaissa seitsemän, vain saksalaiset ja alankomaalaiset myisivät edullisempaa ruokaa kuin suomalaiset.

”Jos haluamme päästä vanhojen EU-maiden tasolle ruuan hinnassa, pitää arvonlisävero puolittaa EU-maiden keskitasolle ja jatkaa hintakilpailua”, Lehtinen kirjoittaa.

Lehtinen huomauttaa, että hänen tekemänsä laskelmat arvonlisäveroprosentilla ovat suuntaa antavia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruuan hinta
 • Venäjä
 • Vienti
 • Euroopan unioni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää