Talous

Ilmasohva kulkee kevyesti selässä

Hetkessä täyttyvät ja helposti mukana kulkevat ilmasohvat ovat näkyneet tänä kesänä myös Suomen kesässä.

Kädessä on pieni rulla, joka muuttuu kirjaimellisesti käden käänteessä noin kaksimetriseksi ja yli kaksisataa kiloa kannattelevaksi joka paikan ja tilanteen loikoilualustaksi.

Ensimmäinen mieleen juolahtava kysymys on, miten näin yksinkertainen ja toimiva tuote keksittiin vasta nyt. Onko tässä kaikkien makuualustojen päihittäjä?

Kieltämättä ilmasohvan jälkeen muut kuljetettavat makuualustat aina perinteisestä ilmapatjasta riippumattoon tuntuvat kömpelöiltä jokapäiväiseen käyttöön ja minne tahansa mukaan otettavaksi.

Joogamatot ja vastaavat alustat kulkevat kyllä yhtä hyvin mukana, mutta varsinaiseen löhöilyyn ne eivät sovellu.

Markkinoilla on ainakin kuluneesta keväästä saakka ollut tarjolla eri valmistajien ja eri hintaluokkien versioita ilmasohvasta. Tekniikka on kaikissa sama, mutta laadussa on eroja.

Kuluttajalle on ollut lukuisten eri yritysten aggressiivisen nettimainonnan takia hyvin epäselvää, kuka on alkuperäisen tuotteen takana. Esimerkiksi Kaisr- ja Laybag-nimillä myydään Lamzacin kaltaisia tuotteita, joista osa on rahoitettu joukkorahoituspalveluissa, kuten Indiegogo:ssa.

Tuotteen patentin omistaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuitenkin Fatboy, ja kopioita onkin hävinnyt myynnistä nopeaan tahtiin.

Sohvan idea on yksinkertainen: Vahvasta ripstop-nailonista tehty tuote rullataan auki ja sitä kuljetetaan rauhallisesti eteenpäin ilmalokero avattuna. Liike toistetaan muutaman kerran, minkä jälkeen myös toinen lokero täytetään. Lokeroiden ollessa täynnä ilmaa ilmasohvan pääty rullataan kiinni ja alusta on valmis käytettäväksi.

Täyttämiseen ei tarvita voimakasta tuulta tai mitään erityistä tekniikkaa – sen voi täyttää myös sisätiloissa. Tuotetta voi käyttää yhtä hyvin rannalla, kallioilla, laskettelurinteessä kuin kotonakin. Epäilyksiä herättävä teknologia toimii kerrankin kuin mainosvideoissa.

Pienen harjoittelun jälkeen ilmasohvan täyttö onnistuu noin viidessätoista sekunnissa, ja suunnilleen samassa ajassa tuote on tyhjennetty ja takaisin kantopussissaan. Ilmasohva pysyy loikoilukunnossa kerrallaan noin viisi tuntia, minkä jälkeen se pitää täyttää uudestaan.

Ilmasohva on mielenkiintoinen, melko edullinen ja näppärä ratkaisu erilaisten makoilualustoiden markkinoilla. Noin 40–80 euron hintaan saa helposti mukaan otettavan tuotteen, josta irtoaa iloa niin ulkona lueskelijoille kuin rannalla helteestä nauttiville.

Tuotteen ainoa selkeä heikkous ovat mahdolliset reiät, jotka tekevät siitä nopeasti käyttökelvottoman.

Torstaina puolelta päivin Kaisaniemen puistossa vaeltelee Pokémon Go -pelaajia katse tiukasti puhelimiin lukittuina. Osa makoilee nurmikolla, josta nousee tuttu haju; valkoposkihanhet ovat syöneet ja sontineet myös täällä.

Eurooppaa kiertävät australialainen James Wardle ja tanskalainen Désirée Haugen ovat toista päivää Helsingissä ennen Tanskaan lähtöä. Ilmalla täytettävä sohva on heille tuttu netistä ja katukuvasta.

”Näin tuollaisen eilen puistossa”, Wardle sanoo.

Haugen on nähnyt ilmasohvien mainosvideoita netissä.

Wardle suostuu haasteeseen pienen esittelyn jälkeen ja ottaa Lamzacin käsiinsä. Maltillisen ilman halkomisen jälkeen Lamzac alkaa täyttyä muotoonsa.

”Tästä tuli aika pehmeä”, hän sanoo kääriessään ilmasohvaa kiinni.

”Ja yksinistuttava!”, hän huudahtaa ja katsoo hieman pieneksi käärittyä Lamzacia.

Pari istuu ilmasohvalle tyytyväisen näköisenä. Haugen pohtii, että ilmasohvassa olisi hyvä odotella perjantain lentoa.

”Tällaisen voisi melkein käydä ostamassa.”

Wardle kokeilee vielä toista testissä olevaa ilmasohvaa, norjalaista Lubbista. Täyttö tapahtuu hitaammin ja lopputulos näyttää vaatimattomalta.

”Uskon, että parin harjoittelukerran tämä sujuu jo paljon paremmin. Fiksu idea kyllä”, Wardle tiivistää.

Intiassa toisensa tavannut pari on silmin nähden pettynyt ilmasohvien lähtiessä toimituksen mukaan.

”Ja takaisin kovalle maalle!”, pari naureskelee.

Hollantilaisnuoren prototyypistä hittituotteeksi

Alkuperäisen Lamzacin takana on hollantilainen Marijn Oomen, joka teki tuotteesta ensimmäisen prototyypin jo vuonna 2010. Myöhemmin hän kilpaili myös Leijonan luolaa muistuttavassa Beste Idee van Nederland -ohjelmassa ja voitti lisäksi Blue Tulip -innovaatiopalkinnon.

Oomenin resurssit tulivat nopeasti vastaan, ja Lamzacin markkinointi ja myynti jäivät vähäisiksi. Kuluvan vuoden alussa Oomen kääntyi säkkituoleistaan tunnetun Fatboyn puoleen.

Nyt alkuperäisen tuotteen patentin Euroopassa omistaakin säkkituoleistaan tunnettu Fatboy Lamzac-tuotteellaan. Yhtiö käy parhaillaan oikeustaisteluja tuotteen kopioijia vastaan, kertoo Fatboyta Suomessa edustavan Out of the Dark -yrityksen perustaja Kati Tötterman.

”Kopioita vastaan nostetut oikeustoimet ovat ratkenneet joka kerta Fatboyn hyväksi. Lamzacin maineella ratsastavat kopiot aiotaankin poistaa myynnistä yksi kerrallaan.”

Espoolaisen TechFerm-verkkokaupan toimitusjohtaja Martin Wichmann kertoo, että myös he vetivät Banana Bag -nimellä kulkevan, kiinalaisvalmisteisen ilmasohvan pois valikoimistaan Fatboyn lakiosaston otettua yhteyttä.

Euroopassa ilmasohvan patentin omistavalle Fatboylle myönnettiin patentti myös Yhdysvalloissa viime viikon keskiviikkona.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ILMASOHVA
 • Kuluttajat
 • Arviot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta

  8. 8

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin Tilaajille
  3. Nopeasti kasvava Helsinki verkottuu raiteiden varsille Tilaajille
  4. Kaupat povaavat inter­aktiivisista poneista ja älyroboteista joulun hittileluja – silti myös Afrikan tähti löytyy tuhansista lahjapaketeista
  5. Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta
  6. Robert Manner on yksinäisinä hetkinä keksinyt puunkanto­panssarivaunun ja dinosaurusrobotin – Lepsämän Pelle Peloton toivoo, että löytäisi vierelleen omistautuneen keksijän Tilaajille
  7. Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski Tilaajille
  8. Suomalaiset haluavat vapautta valita terveydenhuollossa, mutta yksityiset terveysyritykset epäilyttävät
  9. Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa
  10. Väkivallan sallii kasvatuskeinona entistä harvempi maa – tänä vuonna Liettua kielsi lasten fyysisen kurittamisen
  11. Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”
  12. Näytä lisää