Talous

Autoalan häiriköllä on nälkä – käytettyjä autoja myyvä Kamux yrittää Euroopan suurimmaksi

Netti myllää käytettyjen autojen markkinoita.

Hämeenlinna

Internet mahdollisti Suomen suurimman käytettyjen autojen ketjun Kamuxin.

”Jos nettiä ei olisi, meillä olisi ehkä yksi autokauppa Hämeenlinnassa, joka pyörittäisi viiden miljoonan euron liikevaihtoa”, pohtii Kamuxin perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kalliokoski ja hörppää Kamux-mukista kahvia.

Kalliokosken takana näkyy Pohjois-Euroopan kartta, johon on magneetein merkitty Kamuxin nykyiset ja pian avautuvat autoliikkeet. 46 magneettia.

Kivijalkaketjua tukevat suomen-, ruotsin- ja saksankieliset verkkosivut, joiden kautta voi tilata auton kuljetuksen kotiin tai työpaikalle kahden viikon palautusoikeudella. Sovittaessa autolähetti nappaa vanhan auton mukaan.

”Kaikki perustuu erittäin nopeaan varaston kiertoon. Saamme tehtyä tuplamäärän liikevaihtoa samalla euromäärällä, jonka toimiala keskimäärin käyttää auto-ostoihin. Katteen ei tarvitse olla iso, kunhan autot kiertävät riittävän nopeasti”, Kalliokoski selittää.

Kamuxin liikevaihto oli viime vuonna 310 miljoonaa euroa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yhtiö on tehnyt keskimäärin 40 prosentin kasvuloikan joka ikinen vuosi.

Käytettyjen autojen myynti Suomessa on ollut kappalemäärissä jumissa jo pitkään: kauppoja tehdään 550 000–600 000 vuodessa. Suomalaiset tyytyvät mielellään vanhaan, sillä uusia autoja rekisteröitiin viime vuonna vain 110 000.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan käytettyjen autojen hintataso on hapertunut noin viidenneksellä vuosikymmenessä. Vaikka Kamux kasvaa, alan yritykset keskimäärin kutistuvat.

Nuhjuinen ja alavireinen autoala on kaukana startup-tapahtuma Slushin sisäsiisteistä koodareista ja konemusiikin jumputuksesta. Silti Kalliokoski kertoo johtavansa Kamuxia startup-yrityksen periaattein – tavoitteet taivaissa ja ilman tiukkapipoista konttorihierarkiaa.

”Vaikka olemme jo kohtuullisen kokoinen yhtiö, olemme kokoajan startup-vaiheessa. Ei tämä olisi mielekästä, jos kasvu olisi nollassa, eikä yritys kehittyisi. Pitää uskaltaa ottaa riskiä.”

Yrityksen viime vuoden liikevaihdosta 44 miljoonaa euroa tuli Ruotsin yhdeksästä autoliikkeestä. Ruotsin toiminnat ovat tappiolla, mutta Kalliokosken mukaan Kamux keskittyy aluksi markkinaosuuden kasvattamiseen.

Saksaan Kamux perusti ensimmäisen liikkeensä vasta joulukuussa. Toinen liike avataan loppuvuodesta Hampuriin. Kalliokoski uskoo yhtiönsä kansainvälisiin mahdollisuuksiin.

”Käytettyjen autojen markkinat ovat Suomessa neljä miljardia, Ruotsissa kymmenen miljardia ja Saksassa 65 miljardia euroa. Liikevaihtomme on tänä vuonna vain noin 400 miljoonaa euroa. Miksi emme voisi jatkaa 40 prosentin kasvuvauhdissa?”

Kotimaan toimintojen tuloskunto kannattelee Kamuxin kansainvälisiä kunnianhimoja. Koko konsernin liikevoiton suhde liikevaihtoon on pysytellyt noin viidessä prosentissa jo useamman vuoden, mikä on käytettyjä autoja myyvälle yritykselle kelpo lukema.

Netti kuumentaa kilpailua. Maailman automarkkinoilla pörrää Kamuxiakin tiukemmin ajanhenkeä noudattavia häiriköitä.

Yhdysvaltalainen Shift ei omista autoja lainkaan. Yritys yhdistää ostajat ja myyjät netissä, varmistaa autojen laadun ja kuljettaa ne testiajoon asiakkaille. Shift on tietenkin kotoisin Kaliforniasta Piilaakson kyljestä.

Vastaavaa nettialustoihin pohjautuvaa autojen välitystä harjoittavat esimerkiksi toinen kalifornialaisyritys Beepi ja kiinalainen Renrenche.

Brittiläinen Carspring on puolestaan verkkoalustan ja Kamuxin välimuoto. Se sitoutuu ostamaan asiakkaan auton omaan välityskeskukseensa, jos yritys ei löydä autolle ostajaa kuukauden sisällä. Carspring on saanut rahoitusta saksalaisesta yrityshautomosta Rocket Internetistä, joka perusti myös verkkovaatekauppa Zalandon.

Kalliokosken mukaan kilpailu on pantu Kamuxissa merkille.

”Seuraamme tarkasti, mitä Beepin ja Shiftin kaltaiset yritykset tekevät. Markkinoilla on tosin tilaa eri konsepteille.”

Hän korostaa, että kustannukset täytyy pitää kurissa.

”Vuokrasopimuksemme ovat vain 3–5 vuoden pituisia. Voimme tarvittaessa keventää kivijalkamyymälöiden painoa.”

Jos seinistä tulee Kamuxille liian kallis taakka, se voi Kalliokosken mukaan luopua niistä vaikka kokonaan ja keskittyä digitaaliseen alustaan. Hän luottaa silti fyysisten kauppapisteiden ja netin yhdistelmään.

Nettiajan kivijalkakaupat yrittävät läpimurtoa muuallakin. Esimerkiksi verkkokauppajätti Amazon rakentaa parhaillaan fyysisten kirjakauppojen ketjua Yhdysvaltoihin.

Kalliokoskelle vertailukohteet autoalan ulkopuolelta tuntuvat luontevilta.

”Emme pääse siitä mihinkään, että myymme käytettyjä autoja. Olemme tästä ylpeitä. Haluamme kuitenkin olla kuin mikä tahansa menestynyt vähittäiskauppaketju, kuten Gigantti, XXL tai H&M.”

Usein suuret ulkomaiset kilpailijat ostavat suomalaiset kasvuyritykset. Kamuxia suojaa autokaupan sirpaleisuus. Ylivoimaista markkinajohtajaa ei ole kehittynyt, vaikka toimiala on vanha. Ehkä suomalainen yhtiö voisi kerrankin olla saaliin sijaan saalistaja.

Huima kasvu sai Kamuxin lipsumaan veroasioissa

Moni sijoittaja pettyi, kun autokauppaketju Kamux ilmoitti kesän alussa peruuttavansa listautumisensa Helsingin pörssiin. Syy oli erikoinen ja epäluottamusta herättävä: yhtiö oli maksanut joillekin autoläheteilleen korvauksia bensana. Bensapalkoista oli jäänyt verot ja työnantajamaksut maksamatta.

Kamuxin entinen työntekijä informoi käytännöstä yhtiön hallitusta. Kohu koski pienehköä summaa, vain 60  000 euroa viiden vuoden ajalta, mutta hallitus päätti silti keskeyttää listautumisen. Kamux oli itse asiasta yhteydessä verottajaan.

Yhtiön perustajalle ja toimitusjohtajalle Juha Kalliokoskelle nöyryytys oli suuri. Kamuxin ajatuksena on tehdä hämäräperäisestä käytettyjen autojen kaupustelusta ammattimaista ja luotettavaa liiketoimintaa.

”Minulle henkilökohtaisesti tämä on ollut erittäin raskasta ja haastavaa aikaa. Oli harmittavaa ja valitettavaa, että näin kävi”, Kalliokoski sanoo.

Hän uskoo, että Kamux yrittää listautumista uudestaan jossain vaiheessa, mutta tarkkaa aikataulua ei vielä ole.

Johtajuus lipsui nopeasti kasvaneessa yhtiössä.

”Kasvu on ollut niin voimakasta, että meillä ei ollut riittävää kykyä kontrolloida tilannetta”, Kalliokoski myöntää.

Yhtiössä on nyt meneillään sisäinen selvitys. Kalliokosken mukaan bensapalkkoja maksettiin joissakin toimipaikoissa.

”Selvitys ei jää kertaluontoiseksi, vaan toiminnan tarkkailu on jatkuvaa. On äärimmäisen tärkeää, että asiat hoituvat jatkossa niin, ettei tällaisia tapauksia pääse syntymään.”

Jotkut analyytikot arvelivat, että Kamuxin listautumisen perimmäinen syy oli sijoittajien kiinnostuksen puute ylihinnoittelun vuoksi. Annin alustava hintahaarukka olisi asettanut Kamuxin markkina-arvon enimmillään noin 330 miljoonaan euroon.

Kalliokoski kuitenkin kiistää väitteen ja huomauttaa, että tasaisesti 40 prosentin vuosivauhtia kasvavat yritykset ovat Euroopan laajuisestikin harvassa.

”Käsi sydämellä voin sanoa, että anti olisi mennyt hyvällä hinnalla läpi. Hintaa ei pitäisi peilata viime vuoden tulokseen, vaan vaikkapa vuosien 2016 ja 2017 ennusteisiin. Tästä näkökulmasta katsottuna anti ei olisi ollut kallis.”

Tähän asti Kamux on kyennyt kasvamaan ilman pörssiäkin. Yritykselle on kertynyt reippaasti velkaa, joskin velkaantumisaste on kutistumaan päin. Listautumisannissa yhtiö olisi hakenut 20 miljoonaa euroa lisää pääomaa.

”Hyvä yhtiö, joka kasvaa vahvasti ja pystyy tekemään hyvää tulosta, voi järjestää rahoitusta myös muuta kautta. Olemme onnistuneet tässä tähänkin asti.”

57 prosenttia Kamuxista omistava pääomasijoitusyhtiö Intera Partners aikoi listautumisannissa kotiuttaa voittojaan. Intera olisi myynyt vajaat puolet osakkeistaan, mutta joutuu nyt todennäköisesti odottelemaan myyntituloja seuraavaan listautumissaumaan asti.

Kalliokoski itse olisi kuitenkin pitänyt kiinni lähes koko 18 prosentin potistaan. Hän kertoo luottavansa Kamuxiin vahvasti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kamux suunnittelee Euroopan valtausta

 Kamux on Suomen suurin käytettyjen autojen myyjä 34 autoliikkeellä. Ruotsissa liikkeitä on yhdeksän ja Saksassa yksi.

 Tänä vuonna liikevaihto ylittää yhtiön ennusteen mukaan 400 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti on ollut viime vuosina viisi.

 Kamuxin perustaja ja toimitusjohtaja on Juha Kalliokoski, entinen poliisi.

 Pääomistaja on sijoitusyhtiö Intera Partners 57 prosentilla. Kalliokoski omistaa 18 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autokauppa
 • Kasvuyhtiöt
 • Kamux Oy
 • Digitalisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  8. 8

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  9. 9

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  10. 10

   Lennonjohtajat marssivat ulos sopimus­neuvotteluistaan – syynä työtuomio­istuimessa meneillään oleva riita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää