Talous

Liikemies Muhammed Ali Naseef tekee Syyrian raunioissa uutta bisnestä, mutta Wärtsilältä hän sai pakit

Syyrialainen liikemies Muhammed Ali Naseef näkee sodan keskellä myös mahdollisuuksia. Suomalaiselta Wärtsilältä hän sai pakit.

Damaskos

Lääketehtaista 60 prosenttia on tuhottu. Tekstiiliteollisuudesta on kadonnut 80 prosenttia. Päivittäistavarateollisuudesta jäljellä on enää puolet entisestä.

Syyrian viisi vuotta jatkunut sota on tehnyt rumaa jälkeä inhimillisellä tasolla, mutta myös teollisuus on kokenut katastrofin.

Nyt syyrialaiset liikemiehet etsivät mahdollisuuksia tuhottujen tehtaiden jälleenrakentamisesta.

Toimitusjohtaja Muhammed Ali Naseef istuu kotonaan Mezzehin yläluokkaisessa kaupunginosassa Damaskoksessa ja muistelee sotaa edeltäviä lihavia vuosia. Naseef johtaa United Investment Companya, johon kuuluu muun muassa metalli- ja elintarviketeollisuuden yrityksiä Syyriassa.

Ennen 2011 käynnistynyttä konfliktia Syyria oli avautumassa autoritaarisesta ja sulkeutuneesta maasta moderniksi Lähi-idän valtioksi, jonka talous porskutti myötätuulessa.

”Olimme käytännössä velaton maa. Talouskasvu oli jatkunut hyvänä yli kymmenen vuotta. Töitä riitti ja ihmisillä oli varaa kuluttaa. Perjantai-iltaisin Damaskoksen ravintolat olivat niin täynnä, että niihin piti jonottaa”, Naseef muistelee hyviä aikoja ennen sotaa.

Sitten tulivat arabikevään kansannousut, jotka levisivät vuoden 2011 aikana Syyriaan. Syyrian hallitus vastasi mielenosoituksiin väkivaltaisesti, ja pian maa luisui sisällissotaan.

Pian sota kehittyi alueelliseksi, kun siihen sotkeutui mukaan alueen kilpailevia valtioita, joista jokainen ajaa Syyriassa omia poliittisia ja taloudellisia etujaan.

Sota on aiheuttanut Syyriaan ja sen lähialueille valtaisan humanitaarisen kriisin, josta toipuminen tulee kestämään pitkään. Mutta sodalla on ollut myös raskaita talousvaikutuksia.

Yli neljä miljoona ihmistä on paennut maasta. Maahan jääneiden tulot ovat romahtaneet. Samalla inflaatio on nostanut kuluttajahinnat kymmenkertaisiksi verrattuna sotaa edeltävään aikaan.

”Syyrialaiset ovat joutuneet sopeutumaan täysin uuteen elämäntyyliin”, Naseef sanoo.

Oma lukunsa on Yhdysvaltojen ja EU:n asettamat pakotteet presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle ja sitä lähellä oleville tahoille.

Pakotteiden alla on myös Syyrian tärkein vientituote eli öljy. Öljytulojen menettäminen ja öljykenttien joutuminen kapinallisten käsiin on johtanut Syyriassa krooniseen energiakriisiin ja valtion tulojen romahtamiseen.

Naseefin mukaan syyrialainen elinkeinoelämä on joutunut hakemaan kriisitilanteessa oppeja naapurimaasta Iranista, joka on elänyt talouspakotteiden alla 1970-luvun lopulta asti. Iran on Syyrian hallinnon tärkein yksittäinen tukija.

”Olemme selvittäneet, miten muut pakotteiden alla elävät maat ovat toimineet ja seuranneet heidän jalanjälkiään. Iran eli pakotteiden alla vuosikymmeniä, mutta pystyi silti kehittymään.”

Naseef sanoo tukevansa Syyrian hallintoa ja uskoo, että al-Assadin hallinto on ainoa taho, joka pystyy pelastamaan Syyrian täystuholta.

Sodan teollisuudelle aiheuttamat tuhot voi nähdä myös mahdollisuutena. Tukalasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta Naseef ja monet syyrialaiset liikemiehet suunnittelevat jo uusien tehtaiden rakentamista tuhoutuneiden tilalle.

Naseefin suunnitelmissa on rakentaa lääke- ja elintarvikealan tehtaita hallituksen hallitsemille alueille, sillä näistä tuotteista on huutava pula. Ongelma on se, että Syyriassa on pulaa teollisuuden perusraaka-aineista, Naseef sanoo.

”Ainoastaan elintarvike- ja vaateteollisuuden raaka-aineet löytyvät maasta. Kaikki muu pitää tuoda ulkomailta.”

Raaka-aineiden tuonti ei ole logistinen ongelma, sillä Välimeren rannalla sijaitsevat satamat toimivat sodasta huolimatta.

Sen sijaan ongelma on kovan valuutan puute. Syyrian punnan arvo on romahtanut niin, että syyrialaiset kantavat ruokaostoksillakin mukanaan paksuja setelinippuja.

Ulkomaalaisia sijoittajia on käytännössä mahdotonta houkutella sijoittamaan uusiin tehtaisiin Syyriassa, Naseef sanoo.

Naseef kertoo tehneensä ostotarjouksen suomalaiselle ja saksalaiselle valmistajalle Syyriaan toimitettavista korkeajännitekaapeleista. Molemmat yritykset vastasivat, ettei kauppoja synny poliittisen tilanteen vuoksi.

”Puolitoista vuotta sitten olin yhteydessä Wärtsilään. Halusin tehdä 42 miljoonan euron arvoisen sopimuksen generaattorin toimittamisesta Syyriaan. Vastaus oli, ettei kauppoja synny poliittisen tilanteen vuoksi.”

Valtaosa uusien tehtaiden laitteistoista tuodaankin nyt Syyriaan Kiinasta. Naseef kertoo tehneensä juuri kiinalaisten kanssa kolmen miljoonan euron sopimuksen elintarviketehtaan automatisoidun tuotantolinjan toimittamisesta Syyriaan.

Edit: 19.8.2016 klo 9.38. Korjattu Naseefin johtaman yrityksen nimi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  6. 6

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  7. 7

   ”Natsit, menkää kotiin!” – rasistijohtaja Richard Spencerin puhe vaiennettiin Floridassa, kuvernööri oli julistanut kuntaan hätätilan

  8. 8

   Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta

  9. 9

   Pohjois-Korea lähetti Australialle kirjeen, jossa pelotellaan koko maailman tuhoutumisella – muistuttaa olevansa ”suvereeni ydinasevaltio”

  10. 10

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bártokin viulukonserttojen orkestraalinen nerous ja Lutosławski neljännen arkaaiset tasot yhdistyivät RSO:n konsertissa
  3. Ensin Ai Weiwei poseerasi hukkuneena, nyt hän teki dokumentin pakolaisuudesta – tähtitaiteilija kertoo haastattelussa olevansa omasta mielestään pakolainen itsekin
  4. Pekka Rinne täyttä betonia - nousi nollapelitilaston kärkeen
  5. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä – poliisi varoittaa ruuhkista
  6. Pohjois-Korea lähetti Australialle kirjeen, jossa pelotellaan koko maailman tuhoutumisella – muistuttaa olevansa ”suvereeni ydinasevaltio”
  7. Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina
  8. Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta
  9. Tunti sitten
  10. ”Natsit, menkää kotiin!” – rasistijohtaja Richard Spencerin puhe vaiennettiin Floridassa, kuvernööri oli julistanut kuntaan hätätilan
  11. ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä ihmisten salajuonilta – Jäähallissa myös hevoset joutuvat pissimään purkkiin
  12. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta – ”Kuin filmitähtiä”, sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  13. Näytä lisää