Talous

Alko sammuttaa yhteiskunnan janon – ”Alkoholikulttuuri muuttuu hitaasti”

Alko on mukautunut yhteiskunnan kehitykseen yli 80 vuoden ajan. Toimitusjohtaja ei usko juomakulttuurin radikaaleihin muutoksiin.

Valtion monopoliyritys Alko on vasta muuttanut uusiin tiloihin sata vuotta vanhaan taloon Arkadiankadulle Helsingin keskustaan. Muutto- ja remonttimiehiä touhuaa vielä ympäriinsä.

Uuden konttorin ikkunoista näkyvät Pikkuparlamentti ja Eduskuntatalo, jonka seinien sisäpuolella päätetään pitkälti myös Alkon tulevaisuudesta.

”Voi kuulostaa rasittavaltakin, että aina viitataan lakiin tai yhteiskunnan päätöksiin. Toimimme niissä puitteissa, jotka yhteiskunta meille määrittelee”, sanoo Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen.

Juha Sipilän (kesk) hallitus yrittää purkaa sääntelyä. Poliittista vääntöä käydään myös alkoholikysymyksissä.

Alkon yli 80 toimintavuoden aikana on tapahtunut monenlaista, mutta yksi on pysynyt:

”Valtio on aina ollut omistaja ja on edelleen sataprosenttinen omistaja. Alkolla on tärkeä rooli alkoholin haittojen vähentämisessä sekä juoma- ja ruokakulttuurin edistämisessä”, Korhonen sanoo.

Korhonen arvelee Alkon roolin hyvinvointijärjestelmässä olevan tärkeä vielä vuosienkin kuluttua. Kun yhteiskunta maksaa sosiaali- ja terveyspalvelut, sillä on myös halu pitää alkoholin aiheuttamat kustannukset kurissa.

”Alkoholi ei ole tavallinen hyödyke. Yhteiskunta haluaa minimoida esimerkiksi alkoholin takia menetettyjä työpäiviä.”

Verrattuna Alkon alkuaikoihin suomalaisten alkoholinkulutus on kasvanut huimasti. Toisaalta viime vuosina kokonaiskulutus on laskenut.

”Kulutukseen vaikutetaan saatavuudella ja hinnoittelulla verotuksen kautta. Viimeisten vuosikymmenten aikana oluen kulutus on moninkertaistunut samaan aikaan kun väkevien käyttö on vähentynyt.”

Vuonna 2004 alkoholijuomaveron alentaminen kasvatti Alkon myyntiä merkittävästi sata­prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Niinpä veroja nostettiin jo muutamien vuosien kuluttua.

Yhteiskunnan työllisyysasteen ja tuottavuuden kannalta alkoholin kokonaiskulutukseen vaikuttavat päätökset ovatkin Korhosen mukaan tärkeitä.

”Suomessa tarvitaan hyvinvoivia ja terveitä ihmisiä tekemään työtä. Sillä on suuri merkitys Suomen taloudelle.”

Vaikka Alko on muuttunut ajan ja ympäristön mukana, Korhonen uskoo asiakkaita kasvotusten palveleviin työntekijöihin myös tulevaisuudessa.

Esimerkiksi vuonna 2014 Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan Alkon asiakaspalvelu on kaupan alan parasta. Digitalisaatio ei Korhosen mielestä korvaa asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua.

”En usko, että olisi vain algoritmi, jonka mukaan suositellaan kullekin sopivia tuotteita. Pikemminkin tulevaisuudessa on yhdistelmä elämyksellistä sisältöä digitaalisessa muodossa ja henkilökohtaista palvelua asiantuntijoilta.”

Korhonen uskoo, että asiakkaat haluavat tulevaisuudessa tietää entistä enemmän tuotteista ennen ostopäätöstä. Mistä viini on peräisin ja miltä sen tuottaneella tilalla näyttää?

Vastaus löytyy digitalisaatiosta. Korhosen visiossa asia­kas voi laittaa Alkon myymälässä virtuaalitodellisuuslasit päähän ja tutustua niiden avulla esimerkiksi viinin tuottaneeseen viinitilaan.

Vastuullisuus ja asiakaspalvelu ovat Alkolle tärkeitä vastaisuudessakin, sanoo Korhonen. ”Ne ovat kantaneet meitä ajassa.”

Hän uskoo, että tulevaisuudessa Alkolla on myös verkossa tekstillä tai videolla viestivä asiakaspalvelu. Sen välityksellä voisi olla yhteydessä juuri sopivaan asiantuntijaan.

Alkoholijuomat kotiovelle asti toimittava verkkokauppa on Korhosen mukaan sen sijaan lainsäädäntökysymys.

Digitalisaatio vaikuttaa myös juomakulttuurin kehitykseen.

Entistä paremmat mahdollisuudet seurata omaa terveyttä johtavat Korhosen näkemyksen mukaan terveellisempiin elämäntapoihin ja siten juomatapojen muutokseen.

Alkoholin kulutus pirstaloituu, uskoo Korhonen.

Osa kuluttajista vähentää alkoholinkäyttöä terveyssyistä ja osa taas jatkaa samaan malliin. Naisten ja miesten alkoholinkäyttö samanlaistuu.

Pirstaloituminen näkyy Korhosen mukaan jo nyt. Alaikäiset juovat nykyisin entistä vähemmän alkoholia, mutta täysi-ikäisyyteen mennessä ero vanhaan on kadonnut. Iäkkäiden alkoholinkulutus kasvaa koko ajan.

Tulevaisuudessa Korhonen arvelee erityisesti eettisten ja luomutuotteiden suosion kasvavan. Puhtauteen ja terveellisyyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

”Vähän alkoholia sisältävien tai alkoholittomien tuotteiden kysyntä kasvaa varmasti pitkään. Lisäksi tulevaisuudessa saattavat kiinnostaa enemmän myös eri muodossa olevat alkoholituotteet, kuten jälkiruuat.”

Ilmaston lämpenemisen takia pohjoisemman alueen viinit kasvattavat suosiotaan, veikkaa Korhonen.

Viinit ovat ylipäätään kasvattaneet suosiotaan vähitellen. Historiassa suomalaiset ovat juoneet etenkin olutta ja väkeviä.

Suomalaisten alkoholinkulutuksesta puolet on tällä hetkellä olutta, viidennes väkeviä ja viidennes viinejä.

”Sadan vuoden historia osoittaa, että alkoholikulttuuri muuttuu hyvin hitaasti. En usko, että radikaaleja muutoksia tulee seuraavien viidenkymmenen tai sadan vuoden aikana.”

Erikoisoluiden myynnissä näkyy Korhosen mukaan jo nykyisin kulttuurin muutos ja olutharrastus. Myös viskejä ja ginejä harrastetaan.

”Vähitellen juomatavat lähenevät eurooppalaisia juomatapoja, koska ihmiset matkustavat enemmän ja yhteiskunta ympärillä muuttuu.”

Kun Alko avasi kieltolain päätyttyä ensimmäiset myymälänsä 5. huhtikuuta 1932, sen hinnastosta löytyi 164 tuotenimikettä. Niistä vain yksi oli olut, mutta esimerkiksi konjakkeja oli pitkä lista.

Nykyisin Alkon hyllyistä löytyy 5 000 tuotetta. Määrä aiotaan tuplata tulevina vuosina.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hille Korhonen

 Syntyi vuonna 1961

Lohjalla

 Diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä korkeakoulusta ja lisensiaatti Teknillisestä korkeakoulusta.

 Työskennellyt aiemmin johtotehtävissä Fiskarsilla, Iittalalla ja Nokialla.

 Alkon toimitusjohtajaksi vuoden 2013 alusta, jolloin Alkoa vuodesta 2001 johtanut Jaakko Uotila jäi eläkkeelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Tulevaisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  3. 3

   Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  5. 5

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  7. 7

   Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  10. 10

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää