Talous

Digitalisaation huippututkija varoittaa teknologian vallankumouksesta: ”Vanhanaikaisia töitä ei voi pelastaa”

MIT:n professori Erik Brynjolfsson pelkää, että menneisyyteen takertuvat poliitikot ja edunvalvojat tuhoavat tulevaisuuden. Ilman järkevää politiikkaa teknologinen murros lisää tuloeroja.

Donald Trumpin presidenttiehdokkuus ja brittien äänestyspäätös erota Euroopan unionista ovat oireita teknologian huimasta kehityksestä, väittää yhdysvaltalaisen MIT-huippuyliopiston professori Erik Brynjolfsson.

”Työläiset ja keskiluokka turhautuvat, koska he eivät hyödy talouskasvusta. Päätöksenteko on lukossa, ja poliitikot lietsovat vihaa virheellisesti maahanmuuttoa kohtaan tai tarjoavat ratkaisuksi protektionismia.”

Mediaanitulot ovat polkeneet paikoillaan monessa länsimaassa jo pitkään. Yhdysvalloissa kotitalouksien reaaliset mediaanitulot ovat ostovoimakorjattuina kutistuneet vuoden 1999 jälkeen, vaikka maan talous onkin kasvanut. Yhteiskunnat rikastuvat, mutta vauraus keskittyy jo ennestään rikkaille.

Brynjolfssonin mukaan näin käy, koska yhteiskuntarakenteet eivät ole kehittyneet samaa tahtia teknologian kanssa. Hän on kirjoittanut yhdessä kollegansa Andrew McAfeen kanssa kaksi digitalisaation merkkiteosta: Race Against The Machine (2011) ja The Second Machine Age (2014).

Katkeroituneet kansalaiset syyttävät ongelmistaan maahanmuuttajia, vapaakauppaa tai halpatyömaita.

Kiinassa tehdastyöläisten määrä on kuitenkin vähentynyt huippuvuoden 1996 jälkeen, vaikka väestö on samanaikaisesti kasvanut. Globalisaatio ei siis yksin selitä tehdastyöpaikkojen katoamista. Automaatio vie töitä myös kiinalaisilta.

Brynjolfsson ei luota sokeasti teknologiaan, mutta ei myöskään kuulu teknopessimisteihin.

”Molemmat ryhmät olettavat, että teknologia määrittelee ihmiskunnan tulevaisuuden. Tosiasiassa teknologia on ihmiskunnan historian voimakkain työkalu, jonka käyttötavoista voimme päättää itse. Tätä työkalua pitäisi käyttää niin, että kaikki hyötyisivät vaurastumisesta.”

Brynjolfsson kiertää tällä viikolla Helsingissä ja Tukholmassa puhumassa päättäjille siitä, millaisia yhteiskunnallisia uudistuksia digitalisaatio vaatii. Hänen mukaansa elämme parhaillaan uutta teknologista vallankumousta – koneiden toista tulemista.

Teollinen vallankumous vapautti 1700- ja 1800-luvuilla miljoonat ihmiset fyysisestä työstä höyrykoneiden ja sähkön ansiosta. Koneet korvasivat ihmislihakset ja hevoset monin verroin tehokkaammin, ja tuottavuus alkoi kasvaa räjähdysmäisesti.

Brynjolfssonin mukaan ennen pitkää tietokoneiden johtama uusi vallankumous korvaa myös ison osan aivotyöstä.

Brynjolfssonin ja McAfeen avainargumentti on, että tietokoneet kehittyneet viimeisen 50 vuoden aikana eksponentiaalisesti. Se tarkoittaa, että teknologia edistyy kiihtyvään tahtiin ja pian harppaukset ovat niin suuria, että yhteiskuntien perusrakenteetkin pitää suunnitella uudelleen.

Kaksikon uusimman kirjan ilmestymisestä on vierähtänyt pari vuotta, ja se kaipaa jo joiltain osin päivitystä.

”Vajosimme itsekin siihen ansaan, että aliarvioimme kehitystä. Moni sanoi meille pari vuotta sitten, että Googlen itseohjautuvat autot ovat ihan söpöjä, mutta laajassa käytössä pelkkää tieteisfantasiaa. Robottitaksit alkoivat kuitenkin liikennöidä Singaporessa muutama päivä sitten. Uber kokeilee samaa Pittsburghissä”, Brynjolfsson kertoo.

Aluksi Singaporen ja Pittsburghin robottiautoissa on mukana insinööri, joka voi tarvittaessa tarttua rattiin. Itseohjautuvien ajoneuvojen kehitystä nopeuttaa koneiden syväoppiminen, joka on jo esimerkiksi tehnyt koneista ihmisiä parempia kasvojen tunnistajia tai go-lautapelin pelaajia.

Suomi on heräämässä muutokseen. Vaikka työttömyysaste on loivassa laskussa, pitkäaikaistyöttömyys yleistyy hälyttävää vauhtia. Yli vuoden ilman töitä olleiden määrä on kasvanut vuodessa 14 000:lla 127 200 ihmiseen.

Yhä useamman suomalaisen taidot eivät vastaa työnantajien tarpeita. Siksi pitkäaikaistyöttömyys ei vähene, vaikka avoimien työpaikkojen määrä kasvaa.

”Uusi talous vaatii uusia taitoja. Meidän ei missään tapauksessa pidä jarrutella teknologian kehitystä, vaan yhdistää se uudentyyppiseen koulutukseen, työllisyyspolitiikkaan ja yrityskulttuuriin. Oikein toteutettuna rikkaat, keskiluokka ja köyhät voivat kaikki vaurastua”, Brynjolfsson sanoo.

Kun automaatio vie työt paperitehtaan työntekijältä tai pankkivirkailijalta, hän jää liian usein pölyttymään kortistoon. Ideaalissa yhteiskunnassa työttömän taidot kartoitetaan heti, ja ne päivitetään välittömästi avoimia työpaikkoja vastaaviksi.

”Courseran ja Udacityn kaltaiset netin koulutusohjelmat voivat tarjota parin kuukauden ’nanotutkintoja’, jotka tekevät työttömistä taas työllistettäviä”, Brynjolfsson sanoo.

Hän korostaa, että työnantajien pitäisi päivittää työntekijöiden taitoja jatkuvasti. Lisäksi ihmisiä pitäisi kannustaa yrittäjiksi.

”Jokaisesta ei tarvitse tulla yrittäjää, mutta uskon, että yrittäjyys on taito, jota voi opettaa. Näin meillä jo tehdäänkin MIT:ssä. Tarvitsemme entistä enemmän yrittäjiä kehittämään uusia tuotteita, palveluita ja työpaikkoja, jotta uusi teknologia aidosti hyödyttäisi yhteiskuntia.”

Valtioiden pitäisi Brynjolfssonin mielestä purkaa sääntelyä uuden yrittäjyyden, kuten jakamistalouden tai robottiautojen, tieltä.

”Päättäjien tehtävänä on suojella tulevaisuutta menneisyydeltä, eikä päinvastoin. Vanhanaikaisia työpaikkoja ei voi pelastaa.”

Päättäjien pitäisi myös harkita muutoksia sosiaaliturvaan. Esimerkiksi Suomen perustulokokeilu on Brynjolfssonin mielestä positiivinen hanke. Lisäksi hän kehottaa investoimaan vaikkapa tieverkostoon ja yliopistoihin.

”Kun taloudella menee heikosti, poliitikoilla on houkutus leikata infrastruktuurista, tutkimuksesta ja koulutuksesta, vaikka investoinnit näihin kohteisiin ruokkivat talouskasvua. Suomi ei ole ainutlaatuinen tapaus. Monessa maassa poliitikot tekevät päinvastoin, kuin mitä valtaosa ekonomisteista suosittelee.”

Vuosikymmenten aikajänteellä yhteiskuntien pitää varautua perinteisen palkkatyön katoamiseen. Se tarkoittaisi valtavaa taloudellista ja kulttuurista muutosta.

”Työ on iso osa ihmisten identiteettiä. Suosinkin sellaista sosiaaliturvaa, joka täydentäisi ihmisten työtuloja. Asteittain sosiaaliturva voisi muuttua kaikille maksettavaksi perustuloksi, jos koneet alkavat tehdä valtaosan työstä. Silloin palkkatyö ei voi enää olla elämän tarkoitus. Kulttuurin pitää tältä osin joustaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Erik Brynjolfsson

 Syntynyt vuonna 1962 Yhdysvalloissa. Tanskalaiset ja islantilaiset sukujuuret.

 Valmistunut maisteriksi Harvardin yliopistosta pääaineenaan sovellettu matematiikka, tohtorin tutkinto MIT-yliopistosta.

 Palkittu johtamisen professori MIT:ssä, opettanut myös Harvardissa ja Stanfordissa. Johtaa MIT:n digitaalisen talouden tutkimusohjelmaa.

 Tutkii, kuinka teknologian kehittyminen kasvattaa tuottavuutta ja muokkaa maailmantaloutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Digitalisaatio
 • Tuloerot
 • Automaatio
 • Robotisaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  3. 3

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  4. 4

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  5. 5

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  6. 6

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  7. 7

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  8. 8

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  9. 9

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  10. 10

   Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  8. 8

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  9. 9

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa
  3. Joonas Donskoi ohitti ”Kuningas Henrikin” – Rangersin täydellinen sekoilu tarjosi avopaikan
  4. Kiinan lähivuosien tärkein kokous päättyi – presidentti Xi nostettiin kommunisti­puolueen merkittävimpien johtajien joukkoon
  5. Aamulehti: Perussuomalaisten Halla-aho lupasi jo vuonna 2016 järjestetyssä salaisessa kokouksessa haastavansa Timo Soinin
  6. Murhasta ja viidestä tapon yrityksestä syytetty mies astuu oikeuden eteen – HS paikalla Lönnrotinkadun yliajon oikeudenkäynnissä
  7. Ääriajattelu on huonoa bisnestä – kuluttaja reagoi herkästi pieniinkin eettisiin puutteisiin
  8. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  9. Tunti sitten
  10. Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla
  11. On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle” Tilaajille
  12. Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta Tilaajille
  13. Näytä lisää