Talous    |   HS-analyysi

Vain kaksi vuotta sitten telakoilla odoteltiin kuoliniskua, nyt syntyy miljardiristeilijöitä ja tekosaaria – mitä tapahtui?

Turun telakka pursuilee miljardiristeilijöiden tilauksista. Jo kertaalleen lopetetulla Rauman telakalla rakennetaan kovaa tahtia tekosaaria Persianlahden rannoille. Mitä ihmettä Suomen telakkateollisuudelle oikein tapahtui?

Kuka muistaa, että vain runsaat kaksi vuotta sitten Suomen telakkateollisuuden piti olla mennyttä kalua. Näytti siltä, ettei teräsmöhkäleiden hitsaaminen kasaan voisi enää olla Suomen kaltaisessa kalliin työvoiman maassa kannattavaa.

Nyt kuitenkin sekä Turun että Rauman telakat kukoistavat ja telakkateollisuudesta on tullut niitä harvoja aloja, joissa syntyy kovaa vauhtia uusia työpaikkoja. Turun telakka eli Meyer Turku kertoi tiistaina kahden uuden luksusristeilijän tilauksista.

Edellisestä kahden risteilijän tilauksesta kerrottiin syyskuussa. Tuolloin tilaajana oli Carnival-yhtiö.

Uusien tilausten myötä telakan ja sen alihankkijoiden työntekijöiden määrän uskotaan kasvavan nykyisestä noin 5 000 työntekijästä 7 500 työpaikkaan. Yhteensä meriteollisuus työllistää Turun seudulla noin 10 000 työntekijää.

Myös Rauman telakka-alueella on huiske päällä. Syyskuun puolivälissä telakka sai puolustusvoimilta neljän jäisissä olosuhteissa toimivan aluksen tilauksen.

Telakalla rakennetaan myös tekosaaria Persianlahden rantahotelleihin. Ensimmäinen toimitettiin keväällä maailmankuulun purjeenmuotoisen Jumeirah-hotellin edustalle Dubaihin, kolme muuta on rakenteilla.

Kesällä Raumalta kerrottiin uudesta laivatilauksesta ja muitakin saattaa olla tulossa. Mitä oikein tapahtui?

Telakkateollisuuden syöksy alkoi vuonna 2009, kun korealainen STX tuli Suomen laivatelakoiden omistajaksi. Suurten laivatilausten kannattavuus oli monesti aiemminkin ollut vähän kiikun kaakun mutta tilauksia onnistuttiin silti haalimaan ja työpaikat säilyivät.

STX-kaupan jälkeen ei saatu enää edes tilauksia. Osin kato johtui maailmantalouden taantumasta, mutta sen taituttua ongelmaksi muodostui omistajan heikko taloustilanne ja kiinnostuksen puute.

Vuoden 2012 lopulla oltiin tilanteessa, jossa Turun telakka joutui anelemaan valtiolta suoraa rahoitusta saadakseen uuden tilauksen varmistettua.

Seuraava vuosi telakoilla odoteltiin lopullista kuoliniskua, kunnes elokuussa 2014 Suomen valtio ja saksalainen perheyhtiö Meyer Werft yllättäen ilmoittivat ostavansa Turun telakan. Voit lukea HS:n jutun salaisesta telakkadiplomatiasta tässä.

Telakoiden onni kääntyi silmänräpäyksessä. Valtio hankki Meyerille myötäjäisiksi kaksi uutta TUI Cruisesin laivatilausta. Kokonaan uusiakin tilauksia alkoi virrata sisään. Syksyn 2014 jälkeen Turussa on valmistettu tai tulossa valmistukseen jo yhdeksän isoa matkustajalaivaa.

Mikä muuttui vain yhdessä yössä? Telakkateollisuus on rahoitusbisnestä. Moderni suuri risteilylaiva maksaa pyöreästi noin 800 miljoonaa euroa. Summalla saisi kolme isoa matkustajalentokonetta tai noin 65 kilometriä uutta moottoritietä.

Alalle on muodostunut käytännöksi, että tilaaja maksaa kauppahinnasta 80 prosenttia vasta sitten kun laiva on valmis. Rakennusajan riskin kantaa siis telakka. Mutta sekään ei vielä riitä, vaan telakka joutuu yleensä myös takaamaan asiakkaan rahoituksen.

Käytännöksi takaajaksi tarvitaan aina valtion vientiluottopankki Finnvera. Se puolestaan voi rahoittaa vain vakavaraista asiakasta. STX ei ollut sellainen, Meyer on. Kaikkien osapuolten riskit ovat niin suuria, että sopimuksia syntyy ylipäätään vain luotettavien osapuolten kesken.

Tulevaisuuteen saksalaiset näyttävät suhtautuvan luottavaisesti. Jo huhtikuussa 2015 Meyer lunasti valtion osuuden telakasta. Telakalla on päätetty tänä vuonna yhteensä 75 miljoonan euron investoinneista. Hyttitehdas uusitaan, telakalle ostetaan Konecranesilta uusi valtava nosturi ja laivateräksen esikäsittelylaitos uusitaan.

Rauman telakan nousu jaloilleen on vaatinut vähän enemmän mutkia. STX ehti jo sulkea 2013 telakan, mutta kaupunki osti telakka-alueen itselleen. Ryhmä telakka-ammattilaisia perusti Rauma Marine Constructionin eli RMC:n jatkamaan toimintaa. 700 vuoden laivanrakennusperinnettä ei noin vain tapeta.

Viime joulukuussa omistajiksi tulivat pääomasijoittajat Taaleri, valtion Teollisuussijoitus ja Finda. Vahvistuneen taseen turvin RMC sai kesällä 68 miljoonan euron arvoisen laivatilauksen ja lisää on toivottavasti tulossa. Yhtiöstä arvioidaan, että jo tekosaariprojektit tarjoavat töitä sadoille ihmisille, kun alihankinta lasketaan mukaan.

Meriteollisuudessa ylipäätään toimii satoja alihankkijoita ja uusiakin yrityksiä syntyy. Esimerkiksi tekosaaret ovat turkulaisen Admareksen tuote. Saarista voit lukea tästä HS:n jutusta.

Telakoiden ollessa pahimmassa kriisissä, moni alkoi jo hymähdellä koko alalle. Suomi tarvitsisi korkeamman lisäarvon työtä kuin hitsattua rautaa. Mutta telakka-ala on itse asiassa suurelta osin juuri sitä muuta. Turun telakan arvion mukaan sen omasta väestä enää noin puolet tekee suorittavaa työtä. Loput ovat toimihenkilöitä.

Laivojen insinöörisuunnittelusta iso osa tehdään Suomessa ja myös esimerkiksi arkkitehtisuunnittelua laivojen sisätiloihin. Dubain tekosaarikin on Suomessa suunniteltu sisustusta myöten.

Eikä suorittavalle työllekään pidä hymähdellä. Telakka-ala on osoitus siitä, että kun suunnittelu pelaa tarpeeksi hyvin, myös valmistustyö voi Suomessa kannattaa. Se on yksinomaan loistava uutinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Telakkateollisuus
 • Turun telakka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää