Talous

Vuokrataloyhtiö VVO maksaa jättiosingon ammattiliitoille ja työeläkeyhtiöille – jakavat yli sata miljoonaa euroa tänä vuonna

PAM:n Ann Selin ja Pron Jorma Malinen vaikenevat VVO:n hallituksen keskusteluista osingonjaon käsittelyssä.

Työntekijöiden suurimmat ammattiliitot ja työeläkeyhtiöt vaurastuvat, kun Suomen isoimpiin vuokrataloyhtiöihin kuuluva VVO jakaa omistajilleen tuntuvan ylimääräisen osingon.

VVO:n hallitus on kutsunut syyskuun puolivälissä koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jonka ainoa tehtävä on päättää lisäosingon maksusta, joka on suuruudeltaan yhteensä 67 miljoonaa euroa.

VVO:n yhtiökokous päätti keväällä maksaa omistajille viime vuoden tuloksesta osinkoa yhteensä 37 miljoonaa euroa. Kun se ja tulossa oleva lisäosinko lasketaan yhteen, omistajat jakavat osinkoja tänä vuonna yhteensä huippusumman, 104 miljoonaa euroa.

Tähän mennessä suurin maksettu osinkosumma on ollut 22 miljoonaa, joka jaettiin vuoden 2014 tuloksen perusteella.

VVO:n suurimmat ammattiliitto-omistajat ovat Metallityöväen liitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rakennusliitto, Palvelualojen liitto PAM, Ammattiliitto Pro, Opetusalan ammattijärjestä OAJ ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM. Kukin niistä omistaa yhtiötä 6–10 prosenttia ja yhteensä niiden osuus on 56 prosenttia.

Suurimmat omistajat ovat työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma, jotka omistavat VVO:sta yhteensä 35 prosenttia.

Asuntojen kovan rahan markkinaehtoinen vuokraaminen on ollut viime vuosina Suomessa parhaimmin kannattavia liiketoimintoja, mikä perustuu kovaan vuokra-asuntojen kysyntään kasvukeskuksissa. Yhtiöt ovat pystyneet nostamaan vuosi vuodelta tasaisesti vuokriaan, tulokset ovat parantuneet ja omistajien saamien osinkojen määrä on noussut.

Reilu osingonjako on ollut kiusallista liittojohtajille, koska monet liittojen jäsenet asuvat VVO:n taloissa. Johtajat ovat joutuneet selittelemään, miksi hyviä tuloksia ei käytetä esimerkiksi vuokrien nousujen kohtuullistamiseen.

Tällä kertaa osinkoesityksestä ei saa VVO:n hallituksen ay-jäseniltä juuri minkäänlaista kommenttia ennen yhtiökokousta.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo hyvään hallitustapaan kuuluvan, että vain puheenjohtaja tai toimitusjohtaja voivat vastata kysymyksiin. Hän ei halua avata sitä, esiintyikö hallituksessa asian tiimoilta soraääniä.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kieltäytyy myöskin osakeyhtiölakiin vedoten kertomasta mahdollisista mielipide-eroista hallituksessa.

”Haluan, että keskustelu käydään tulevassa yhtiökokouksessa. Henkilökohtaista mielipidettäni en halua tässä vaiheessa ilmaista.”

Selin sanoo liiton johtoryhmän päättävän kuka edustaa liittoa yhtiökokouksessa. Yleensä se on ollut talousjohtaja, mutta hallituksen jäsenillä on luonnollisesti osallistumisoikeus.

VVO:n hallituksen varapuheenjohtaja, Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo ylimääräisen osingonjaon perustuvan suurkauppaan, jossa VVO myi Y-Säätiölle kerralla yli 8 000 vuokrasäänneltyä asuntoa.

”Kyseessä on pääomanpalautus, jossa näihin kohteisiin vuosikymmenten aikaan sitoutuneet pääomat palautetaan omistajille osinkoina”, Mursula sanoo.

Ammattiliitot luetaan yleishyödyllisiin yhteisöihin eivätkä ne maksa yleensä osingoista veroja. Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri teki asiasta kirjallisen kysymyksen tiistaina eduskunnassa.

Oikaisu (HS 8.9.2016):Keskiviikkona 7. syyskuuta kirjoitettiin, että Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula olisi VVO:n hallituksen puheenjohtaja. Hän on hallituksen varapuheenjohtaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuokra-asunnot
 • Ammattiliitot
 • Metalliliitto
 • Ilmarinen
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää