Talous

Miksi Suomen tuottavuus laahaa?  Kysyimme viideltä toimitusjohtajalta ideoita tuottavuuden kasvattamiseksi

Taloudenpuolustuskurssin osallistujat kertovat, miten tuottavuus paranee yrityksissä ja koko kansantaloudessa.

Suomalaiset talousvaikuttajat kokoontuivat keskiviikkona Finlandia-taloon ratkomaan Suomen luhistuneen tuottavuuden ongelmaa. Professorit, poliitikot ja startup-yrittäjät pääsivät vuorollaan tarjoamaan lääkkeitään Taloudenpuolustuskurssilla.

Taloustieteen professori Matti Pohjola sivalsi etenkin yleisössä istuneita kansanedustajia. Hänen mukaansa koulutuksesta ei pidä enää leikata, jos teknologisessa osaamisessakin jälkeen jäänyt Suomi haluaa murtaa ”epätoivon kehänsä”.

”Te olette mukana päättämässä näistäkin asioista. Mitä enemmän koulutuksesta leikataan, sitä syvemmäksi kasvaa Suomen takamatka”, Pohjola puhutteli poliitikkoja.

Kansainvälisen liiketoiminnan professori Kristiina Mäkelä ennusti, että työurasta tulee vanhanaikainen termi. Ihmisillä on työportfolio, joka voi olla täynnä kaikenlaisia projekteja.

Silpputöitä tekevien ja itsensä työllistävien talouteen eivät kansalliset kilpailukykysopimukset enää purisi.

Taloustieteen professori Sixten Korkman huomautti, että vakaassa ja yhä verraten hyvinvoivassa Suomessa ei tarvita vallankumousta. Talouspoliittinen ryhtiliikekin auttaisi jo paljon.

”Onko meillä jokin punainen lanka, talouspoliittinen strategia? Menneisyydessä sellainen on aina ollut, mutta minusta tuntuu, ettei sitä nyt ole.”

HS kysyi viideltä Taloudenpuolustuskurssille osallistuneelta toimitusjohtajalta ideoita tuottavuuden kasvattamiseksi

1. Mitkä konkreettiset keinot ovat lisänneet tuottavuutta työpaikallanne?

2. Millä keinoin koko Suomi saisi tuottavuuden kasvuun?

Erkki Järvinen, maaliyhtiö Tikkurila

1) ”Olemme saaneet sovittua joustavista työajoista työntekijöiden kanssa. Maalibisnes on kausiluontoista, ja etenkin kesä on meille ulkomaalien myynnin vuoksi kiireistä aikaa. Paikallinen sopiminen on selvästi tehostanut toimintaamme.”

2) ”Suomen pitäisi sijoittaa koulutuksen paukut tulevaisuuden menestysaloille, kuten kestävään kehitykseen. Auringonlaskun aloja ei kannata tukea. Yritystukienkin ohjauksessa pitäisi huomioida tulevaisuuden potentiaali. Suomessa pidetään liian usein kynsin hampain kiinni vanhoista toimialoista, jossa olimme joskus hyviä. Pienen maan on pakko keskittää osaamistaan.”

Pauliina Tenhunen, asianajotoimisto Castrén & Snellman

1) ”Kiinnitämme huomiota esimiesten kouluttamiseen. Esimiehet sitten opettavat toimintatapoja ryhmäläisilleen. Seuraamme myös millaisia työkaluja digitalisaatio tarjoaa meidän toimialallemme. Kansainvälisesti asianajoalalla pohditaan paljon tekoälyn hyödyntämistä, mutta Suomeen ilmiö ei vielä ole levinnyt.”

2) ”Juristin näkökulmasta normien purkutalkoita pitää jatkaa. Moni asia Suomessa toimii vanhoilla rakenteilla, joiden päälle on vain pystytetty jotain uutta. Yksi tarkastuksen kohde pitää olla työehtolainsäädäntö. Se on rakennettu aikoinaan erilaista maailmaa varten.”

Kai Kaasalainen, lääketukku Tamro

1) ”Lääkealalla kysynnän ennakointi on äärimmäisen tärkeää. Lääkkeiden pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä niistä voi riippua ihmisen henki. Oikein hyödynnettynä digitalisaatio voi parantaa tiedonkulkua ja lyhentää toimitusketjuja koko toimialalla niin, että tuottavuus paranee.”

2) ”Julkisuudessa toistuvat vain säästöt, säästöt ja säästöt. Suomessa pitäisi hakea kasvun keinoja. Kaipaan poliittisilta päättäjiltä ja yritysjohtajilta näkemystä siitä, mihin me olemme menossa ja mitä tavoittelemme. Esimerkiksi pk-yritysten pitää edelleen käydä läpi valtava ilmoitusrumba yritystä perustaessa ja sitä pyörittäessä.”

Tapani Kinnunen, parvekevalmistaja Lumon

1) ”Toimitamme Kouvolasta eri puolille maailmaa valmiita parvekelaseja. Meille kotimainen tuotantolaitos on ollut kannattava ratkaisu. Se on kooltaan niin iso, että olemme saaneet pidettyä kustannuksetkin pieninä. Pyrimme huomioimaan tuotekehityksessä, kuinka voimme hyödyntää samoja tuotantomenetelmiä eri tuotteissa.”

2) ”Suomessa pitäisi uskoa suomalaiseen tekemiseen. Liian usein ja liian helposti sanotaan, että Suomessa ei kannata pitää perustuotantoa lainkaan. Jos vaikuttajat omaksuvat tämän ajatustavan, käy helposti niin, että yrityksetkin alkavat uskoa siihen.”

Katariina Poskiparta, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS

1) ”Olemme vähentäneet menoja noin kymmenen prosenttia kahden vuoden aikana, kun samalla ylläpidämme säädösten mukaisia opiskeluterveydenhuollon palveluja. Kansalliset digitaaliset palvelut, kuten terveysarkisto Kanta ja e-reseptit, ovat auttaneet hirveästi. Teknologia ei silti automaattisesti lisää tuottavuutta, elleivät työntekijät vapaudu tekemään jotain muuta.”

2) ”Melkein kaikki Suomessa haluavat ylläpitää hyvinvointivaltiota, mutta työikäinen väestö vähenee. Kaikkien työpanoksesta pitäisi saada hieman enemmän irti. Kun lääketiede, digitalisaatio ja hoitokäytännöt kehittyvät, voimme hoitaa ihmiset kuntoon entistä nopeammin ja harvemmilla vastaanottokäynneillä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Taloudenpuolustuskurssi

 Helsingin Sanomat ja johtamiskoulutusta tuottava Aalto EE -yritys järjestivät keskiviikkona Taloudenpuolustuskurssin Finlandia-talossa Helsingissä.

 Toista kertaa järjestetty tapahtuma kokoaa kansanedustajat, akateemikot ja yritysjohtajat samaan tilaan keskustelemaan talouden murroksesta.

 Puhujina oli muun muassa Aalto-yliopiston professoreita ja muita talousvaikuttajia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen talous
 • Taloudenpuolustuskurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää