Talous

Etätyön pelisäännöt vaihtelevat työpaikoilla: ”Olen ollut äärettömän yllättynyt ihmisten tunnollisuudesta”

Eri alojen työnantajilla etätyön pelisäännöt vaihtelevat suuresti. Haastateltavat painottavat kuitenkin sitä, että etätyö perustuu luottamukseen.

Kun vakuutusyhtiö LähiTapiolan työntekijä aloittaa etätyön tekemisen, hän saa eteensä kasan sähköisiä asiakirjoja. Infopaketissa on muun muassa kirjallinen etätyösopimus, tietoturvaohje sekä ergonomiaa ja työhyvinvointia koskevia ohjeita, joissa muistutetaan esimerkiksi taukojen merkityksestä.

Joillakin tietotyöpaikoilla etätyöhön puolestaan riittää suullinen sopimus, toisilla ohjeistus aiheesta on tekeillä – ja kaikki eivät ole innostuneet etätyöstä lainkaan. Eri alojen työnantajille tehdyn soittokierroksen perusteella etätyön pelisäännöt vaihtelevat suuresti.

Muun muassa ohjelmistoyhtiö Microsoftilla etätyöstä sovitaan suullisesti ja pelisäännöistä päätetään kunkin tiimin kesken. Yhtiön toimintakulttuuriin kuuluu, että töitä voidaan tehdä missä vain ja useimpiin kokouksiin voi osallistua etäältä. Etätyön maksimiaikojen sijaan määritellään minimiajat, jolloin työpaikalla täytyy olla esimerkiksi kasvokkaisissa palavereissa.

”Etätyö on mennyt terminä vähän pilalle, siitä puhutaan kuin se ei olisi ihan oikeaa työtä. Meillä puhutaan läsnätyöstä”, sanoo tietoyhteiskuntasuhteiden johtaja Max Mickelsson.

Joillakin yhtiöillä, kuten kosmetiikkayhtiö Lumenella, virallinen ohjeistus on vasta työn alla. Tietotyöläisillä etätyöpäivät ovat melko yleisiä, ja toiveena on muun muassa, että saman tiimin jäsenet pitäisivät etätyöpäiviä samaan aikaan. Tällöin kasvokkain pidettävien palaverien sopiminen helpottuu.

”Ohjeistuksesta on tarkoitus saada kevyt, ei pilkuntarkkaa. Etätyö on aika pitkälle esimiehen ja alaisen välinen sopimusasia”, kertoo HR-johtaja Terhi Ahvonen.

Tiukimmat etätyötä koskevat säännöt liittyvät tyypillisesti tietoturvaan. LähiTapiolasta kerrotaan, että paperisia asiakirjoja tai muistiinpanoja ei saa viedä pois työpaikalta ja kotona työvälineet on pidettävä lukkojen takana. Joissakin organisaatioissa, kuten LähiTapiolassa ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), saa käyttää pääsääntöisesti vain työnantajan laitteita ja ohjelmistoja.

Säännöt voivat liittyä myös esimerkiksi työhyvinvointiin. Ainakin Helsingin kaupungin ohjeistuksessa mainitaan erikseen työrauhan ja sopivan työtilan tarve. Sen mukaan etätyö ei ole mahdollista esimerkiksi kodin ja työpaikan välisillä matkoilla.

Joillakin työpaikoilla osa henkilöstöstä voi tehdä runsaastikin etätyötä.

”Monet kauempana asuvat lähtevät konttorille vain silloin, kun siihen on erityinen syy”, kertoo tietoliikenneyhtiö Elisan kehittämispäällikkö Anita Ovaska.

Monilla firmoilla, kuten työeläkeyhtiö Varmalla ja LähiTapiolalla, on joitakin työntekijöitä, jotka työskentelevät lähes kaiken aikaa varsinaisen työpaikkansa ulkopuolella. Myös Helsingin kaupungin ohjeistuksessa mainitaan kokoaikainen etätyö, jossa työpaikalla käydään vain sovitusti.

Husilla etätyöstä on sen sijaan sovittu enimmäismäärä. Niissä tehtävissä, joihin etätyö ylipäätään istuu, sitä tehdään yleensä vain yksittäisiä päiviä.

”Ohjeistuksessa on sovittu, että etätyötä voi tehdä enintään viisi päivää kuukaudessa. Veikkaisin, että joku neljä päivää kuukaudessa voisi olla käytännön maksimi”, kertoo sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Outi Sonkeri.

Työskentelyn ajankohdan voi joissakin yhtiöissä valita itse, mutta kaikkiin tehtäviin tällainen ei taivu. Esimerkiksi tilintarkastusyhtiö KPMG:llä monien tehtäviin kuuluu yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa. Siksi etätyötkin tehdään henkilöstöjohtaja Nina Grosin mukaan lähinnä toimistoaikaan.

Etätyöläiset täytyy myös voida tarvittaessa tavoittaa. Varman HR-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Katri Viippola huomauttaa, ettei etätyö poikkea toimistolla tehtävästä työstä työskentelypaikkaa lukuun ottamatta. Pomon ja kollegoiden on saatava työntekijä tarvittaessa langan päähän.

”Etätyön erikoisuuden leimaa pitää karsia. Se ei ole mikään palkinto tai poikkeus, vaan yksi hyväksi todettu tapa tehdä työtä”, Viippola sanoo.

Yksi etätyön eduista on kuitenkin työrauha. Useat haastateltavat kertovatkin ihmisten viestivän tietokoneohjelmien avulla siitä, ovatko he tavoitettavissa vai vaikkapa puhelimessa.

Myös ylitöihin suhtautuminen vaihtelee yhtiöittäin. Joissakin yrityksissä ylityötä ei tehdä etätyönä lainkaan, toisissa se on mahdollista sopimuksen mukaan.

Haastateltavat korostavat, että etätyö perustuu luottamukseen: työntekijän ajankäyttöä ei kytätä, ja toisaalta myös häneltä vaaditaan vastuuta oman tekemisensä johtamisesta. Moni nostaa esiin, että työajan sijaan seurataan työn tuloksia eikä erillistä raportointia vaadita.

”Harvoin esimies työpaikallakaan seuraa olan yli, mitä henkilö tekee”, Varman Viippola huomauttaa.

”Olen ollut äärettömän yllättynyt siitä, miten tunnollisesti [etätyötä tekevät] ihmiset pitävät kiinni työajoistaan. Suurin vaara on se, että työpäivä saattaa venyä”, kertoo puolestaan esimies Tiina Tapanainen LähiTapiolasta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Etätyön pelisääntöjä

Ohjeistuksissa voidaan sopia esimerkiksi näistä:

 Kuinka usein etätöitä voi enimmillään tehdä?

 Täytyykö etätyöstä sopia kirjallisesti tai suullisesti?

 Voiko työtä tehdä mihin aikaan tahansa, ja milloin työntekijän on oltava tavoitettavissa?

 Mitä työvälineitä käytetään? Onko esimerkiksi oman tietokoneen käyttö sallittu?

 Voiko ylitöitä tehdä?

 Täytyykö työstä raportoida esimiehelle ja miten?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • etätyö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  5. 5

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  6. 6

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  7. 7

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  8. 8

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  9. 9

   Putin pitää suuren vuotuisen lehdistö­konferenssin – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  10. 10

   Äänestä joulun 2017 kauneinta Helsinki-piparia! Tänä vuonna kilpaillaan sekä aikuisten että lasten sarjassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää