Talous

Tätä et voi vielä kokea kotona –  HS testasi Hololens-laseja, jotka täyttävät maailman leijuvilla hologrammeilla

Microsoftin Hololens-lasit ovat herättäneet intoilua, ihastusta ja epäluuloa. HS kokeili, miltä todellisuus näyttää, kun siihen on lisätty kolmiulotteisia hologrammeja. Viihdekäyttöön lasit ovat vielä liian kömpelöt, mutta yritysasiakkaita lisätty todellisuus kiinnostaa jo nyt.

Toimiston kokolattiamatolla leijuu puolitoistametrinen hain vonkale.

Kun päätä hieman kääntää, läpikuultavalta hailta katkeaa pyrstö. Osa hologrammista on lipunut Hololens-lasien rajallisen näkökentän ulkopuolelle. Illuusio lisätystä todellisuudesta särkyy.

HS testasi lisättyä todellisuutta Microsoftin kehittämien Hololens-lasien avulla. Lisätyssä todellisuudessa eli AR:ssä (augmented reality) digitaalisesti luodut olennot, esineet ja maisemat tupsahtavat keskelle tosimaailmaa.

”Hololens on käytännössä päähän puettava Windows-tietokone. Sen avulla ihmiset voivat kokea digitaalista sisältöä fyysisessä tilassa niin, että he samalla näkevät tilan ympärillään. Hologrammitkin ymmärtävät tilan ja yhdistyvät siihen”, selittää Avanade Finlandin innovaatiojohtaja Johanna Juuvinmaa.

Avanade on Microsoftin ja konsulttiyhtiö Accenturen perustama yhtiö, joka kehittää Microsoftin tuotteisiin perustuvia digitaalisia palveluja, kuten Hololens-sovelluksia. Microsoft myy jo Hololens-laseja sisällönkehittäjille Pohjois-Amerikassa hulppeaan 3 000 dollarin eli noin 2 700 euron hintaan, mutta Euroopassa laite ei vielä ole virallisesti myynnissä.

AR:n vastinpari on virtuaalitodellisuus eli VR (virtual reality), joka sulkee ihmisen kokonaan tietokonegrafiikalla rakennettuun maailmaan hieman kuten Tron ja Matrix -elokuvissa. AR-lasien hologrammit ovat pikemminkin perua Star Warsista.

Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus voivat aiheuttaa yhdessä samankaltaisen murroksen kuin PC:t ja kännykät aikoinaan.

Goldman Sachs -pankki arvelee vuoden alussa julkaistussa raportissaan, että AR- ja VR-markkinat yltävät yhdessä 80 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä, mukaan lukien sekä laitemyynti että ohjelmistot. Tällä hetkellä alan liikevaihto on maailmanlaajuisesti vain viitisen miljardia dollaria.

Markkinatutkimusyhtiö IDC on Goldman Sachsiakin optimistisempi ja uskoo toimialan olevan 160 miljardin dollarin kokoinen jo vuosikymmenen vaihteessa. Vertailun vuoksi esimerkiksi konsoli-, PC- ja mobiilipelit ovat nykyään noin sadan miljardin dollarin toimiala.

Tutkimusprofessori Charles Woodward teknologian tutkimuskeskuksesta VTT:stä ennustaa, että lisätyn todellisuuden yleistyminen alkaa tehtaista, ei olohuoneista.

”Suhtaudun skeptisesti siihen, että varsinainen läpimurto kuluttajapuolella tapahtuisi vielä tällä vuosikymmenellä. Hololensin tapaiset lasit ovat liian painavia arkikäyttöön. Teollisuudessa sen sijaan sallitaan raskaitakin laitteita. Lasit integroituvat helposti kypäriin, joita työntekijät käyttävät muutenkin.”

Kieltämättä Hololens tuntuu raskaalta jo muutaman minuutin käytön jälkeen. Laite painaa 579 grammaa, kun esimerkiksi tavalliset pyöräilykypärät painavat yleensä 200–300 grammaa.

Laseista jää nenänvarteen punainen painauma. Ne olisi pitänyt asettaa päähän huolellisemmin, Juuvinmaa opastaa. Parhaimmillaan Hololens tekee jokapäiväisestä tylsyydestä hetkeksi fantastista. Kontrasti on huima, kun toimiston seinään avautuu ikkuna toiseen maailmaan.

Näkymä on kuitenkin hieman hämärä kuin olisi aurinkolasit silmillä. Lisäksi rajallinen näkökenttä silpoo hologrammeja toistuvasti.

Hologrammien klikkailu ja siirtely ilmassa on ensikertalaiselle hankalaa – mikä voi toki johtua toimittajan lyhyistä nakkisormista. Ketterimmillään Hololens on silloin, kun sitä komentaa ääneen englanniksi.

Puolivillainen illuusio saattaa aluksi riittää Microsoftille, sillä se ei yritä hurmata laitteellaan kuluttajia vaan lähinnä yrityksiä. Yritykset välittävät enemmän hyödyistä kuin elämyksistä.

”Hololens on erittäin kiinnostava yrityksille, jotka käyttävät toiminnassaan kolmiulotteisia ilmaisumuotoja. Esimerkkinä tästä on autojen suunnittelu”, kertoo Avanaden globaalin Hololens-tiimin seniorikonsultti Scott Leaman.

Esimerkiksi Volvo testaa parhaillaan muokattavia hologrammeja.

”Kun autoyhtiö haluaa suunnitella auton, he tekevät savimalleja – ensin pienen mallin, mutta lopulta ihan oikean auton kokoisen. Sellaista ei ole helppo siirtää. Hololensin avulla auton designin voi helposti ja halvalla jakaa suunnittelijoille, vaikka he asuisivat eri maissa”, Leaman selittää.

Lentoyhtiö Japan Airlines ja teollisuusjätti Thyssenkrupp puolestaan testaavat Hololensiä huoltotöissä.

Vahvimmillaan laite on sisätiloissa, joita se pystyy skannaamaan. Tällaisia voivat olla tehdashallien, varastojen ja toimistojen lisäksi myös asunnot. Lisätty todellisuus voi ravisuttaa kiinteistövälitystä ja sisustussuunnittelua.

”Jos harkitsen vanhan asunnon ostamista, voin hologrammien avulla vaihtaa tilaan haluamani tapetit, maalin tai huonekalut. Pystyn siis testaamaan, miltä asunto näyttäisi minun asetuksillani”, Juuvinmaa sanoo.

Ennusteet kokeellisen teknologian markkinapotentiaalista ovat vain valistuneita arvauksia. Lisätylle todellisuudelle on kuitenkin jo selvää kysyntää.

Pokémon Go -mobiilipeli sai suosionsa huipulla 45 miljoonaa ihmistä päivittäin nappaamaan hirviöitä älypuhelimen kameranäkymän läpi. Se on lisättyä todellisuutta – tosin yksinkertaista sellaista.

”Kyllähän Pokémon Go oli hyvä ruiske tähän kenttään. Kaikki tietävät nyt, mitä lisätty todellisuus tarkoittaa. Monstereita jahtasivat koululaiset, kotiäidit ja uraohjukset”, sanoo Robust North -yrityksen toimitusjohtaja Emmi Jouslehto.

Robust North on kehittänyt lisätyn todellisuuden sovelluksen Arilynin, joka toimii esimerkiksi markkinointikanavana. Suomeen on syntynyt viime vuosina lukuisia yrityksiä, joiden liiketoiminta perustuu virtuaalimaailmojen tai lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen.

Tällä hetkellä Arilyn toimii kännyköillä ja tableteilla, kuten Pokémon Go. Jouslehto kertoo, että hänen yrityksensä seuraa AR-lasien kehitystä tiiviisti.

”Testaamme niitä ollaksemme valmiita lasien yleistyessä. Kieltämättä lasien antama elämys on aika vaikuttava. Niistä pitää kuitenkin ensin tulla katu-uskottavat. Ei siinä varmaan mene kuin pari vuotta, kunnes lasit näyttävät sellaisilta, että ne päässä kehtaa kävellä kadulla.”

Hän arvioi, että virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus ovat jo tekemässä läpimurtoa yritysmaailmaan samalla tavoin kuin internet 1990-luvulla. Aluksi vain muutamilla pioneereillä oli verkkosivut, mutta sitten yritykset vyöryivät nettiin sopulilauman tavoin.

Vaikka Hololens-laite näyttää tyylikkään futuristiselta, on turhauttavan selvää, ettei AR-laseista ole vielä kuluttajatuotteeksi.

”Ne pitäisi saada kutistettua Google Glassin kaltaiseen formaattiin, mutta samalla käyttökokemuksen pitäisi olla parempi”, arvioi VTT:n Woodward.

Kevyitä silmälaseja muistuttava Google Glass floppasi osin siksi, että ihmisistä oli kiusallista kävellä julkisissa paikoissa kamera kehyksissä kiinni. Glassia vaivasi myös koukuttavien sisältöjen puute. Jos vastaava tuote kykenisi pyörittämään Pokémon Gon kaltaista hittipeliä, vastaanotto voisi olla toisenlainen.

Myös sosiaalisen median datamassojen hyödyntäminen voisi mahdollistaa kiinnostavia, joskin yksityisyyden kannalta arveluttavia sovelluksia.

”Hittisisältöä voisi olla se, että lasit kertoisivat kohtaamani henkilön nimen ja tietoja, kuten missä firmassa hän on töissä ja olenko tavannut hänet aikaisemmin. Näin lasit jatkaisivat älyä ja muistia”, Woodward sanoo.

AR-laseja kehittävän Metan perustaja Meron Gribetz ennusti helmikuussa pitämässä puheessaan TED-konferenssissa, että viiden vuoden aikana teknologia kehittyy niin pitkälle, että lisätty todellisuus vaatii vain huomaamattoman lasisuikaleen silmien eteen.

Hänen mielestään lisätty todellisuus voi olla paljon muutakin kuin vain viihdettä.

”Alamme asettaa digitaalista informaatiota suoraan todelliseen maailmaan. Meidän pitää miettiä, miten teknologia voi laajentaa ihmiskokemusta sen sijaan, että se vain pelillistäisi todellisuuden tai ruuhkauttaisi sen digitaalisella tiedolla”, hän totesi.

Jos pelkät piilolinssit riittäisivät hologrammien ja virtuaalitodellisuuden kokemiseen, moni kuluttajalaite muuttuisi tarpeettomaksi. Tekstiviestit leijuisivat silmien edessä ja puhelut voisi hoitaa kasvokkain hologrammin kanssa.

Microsoft ja Meta ovat jo esitelleet hologrammipuheluita, ja Hololensillä voi taikoa olohuoneeseen seinän kokoisen taulutelkkarin.

Lisätty todellisuus ei välttämättä kehity niin nopeasti kuin optimistit kuvittelevat. Esimerkiksi Applen vuonna 2007 julkaistu alkuperäinen iPhone-älypuhelin näyttää lähes identtiseltä viime viikolla esitellyn iPhone 7:n kanssa.

Etenkin etananvauhtia kehittynyt akkuteknologia on rajoittanut suuresti kuluttajalaitteiden muutosta. Myös ilman johtoja toimiva Hololens saa virtansa tavallisesta litiumioniakusta. Akut ovat raskaita ja harvoin käyttöajaltaan tyydyttäviä.

Hololens simahtaa jatkuvassa käytössä jo 2–3 tunnin jälkeen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tietokoneet maalaavat arjen uusiksi

 Virtuaalitodellisuus sulkee ihmisen täysin digitaalisesti luotuun ympäristöön.

 Kuluttajat voivat jo ostaa lähes tuhat euroa maksavat HTC Vive -lasit ja hieman halvemmat Facebookin tytäryhtiön kehittämät Oculus Rift -lasit. Molemmat vaativat lisäksi tehokkaan tietokoneen.

 Tarjolla on myös jopa alle 10 euroa maksavia pahvi- ja muovikehyksiä, joiden kanssa tavallinen älypuhelin muuttuu välttäviksi virtuaalitodellisuuslaseiksi.

 Lisätty todellisuus kirjaimellisesti lisää tietokonegrafiikkaa todellisen maailman päälle.

 Sovelluksia on jo olemassa, joista menestynein on kännykkäkameraa hyödyntävä Pokémon Go -peli. Kynnys erillisten laitteiden hankkimiseen on korkea, ja esimerkiksi älylasihankkeet ovat kompuroineet. Kuuluisin floppi on Google Glass.

 Uuden aallon läpimurtoa yrittävät esimerkiksi Microsoft, Meta ja Magic Leap, jota rahoittavat muun muassa Googlen emoyhtiö Alphabet ja kiinalainen internetyhtiö Alibaba.

 Yhdistetyssä todellisuudessa (mixed reality) virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden rajat hämärtyvät. Esimerkiksi Hololens-lasit ovat Microsoftin mukaan tarkkaan ottaen yhdistettyä todellisuutta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Projektipäällikkö lypsi itselleen lähes 100 000 euroa kehitysmaille tarkoitettuja rahoja – törkeästä petoksesta ehdollinen tuomio

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Obama moukaroi Trumpia mainitsematta hänen nimeään – ”Ei pitäisi käyttää kansakuntamme historian kipupisteitä poliittisten pisteiden keräämiseen”

  7. 7

   Pam selvittää tamperelaisessa ruokakaupassa ilmennyttä seksuaalista häirintää – ”Työntekijät kokevat pelkoa ja työn tekeminen on pahimmillaan muuttunut mahdottomaksi”

  8. 8

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  9. 9

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

  10. 10

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  9. 9

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  10. 10

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää