Talous

Taloustieteilijä: ”Järjestelmän murros muistuttaa 1930-lukua”

Finanssikriisin jälkeen moni taloususkomus osoittautui vääräksi, mutta järjestelmä säilyi liki ennallaan. Taloustieteilijä Ha-Joon Changin mukaan nyt talous on kriittisessä risteyksessä.

Kameraryhmä häärää taloustieteilijä Ha-Joon Changin ympärillä helsinkiläishotellin aulassa.

Hän antaa kärsivällisesti uudestaan ja uudestaan tiiviitä lausuntoja suoraan kameralle muun muassa siitä, miksi EU:n jäsenmailleen määräämä julkisen talouden kolmen prosentin alijäämä on nykytilanteessa ongelmallinen. Chang myös sanoo, ettei kolme prosenttia perustu suoraan mihinkään teoriaan.

Tällaisesta argumentoinnista Etelä-Koreassa syntynyt, Cam­bridgen yliopistossa 1990-luvulta lähtien opettanut Ha-Joon Chang tunnetaan.

Suomessa luento- ja markkinointimatkalla piipahtanut Chang on edellisenä päivänä Ylen haastattelussa kumonnut kolme usein viljeltyä talousmyyttiä: Sen, että rikkaiden rikastuminen auttaisi köyhiä vaurauden murujen valuessa kaikille; sen, että palvelujen myynti lisääntyisi koska tavaratuotanto vähenee sekä sen, että hyvinvointivaltio tekisi ihmisistä laiskoja.

Maailmanlaajuisesti vajaat kaksi miljoonaa kirjaa myynyt Ha-Joon Chang on taloustieteen kansanvalistaja. Hänen keskeinen väitteensä on se, että taloustiede on tavallisen ihmisen ymmärrettävissä eikä talouspäätöksiä pidä jättää pelkkien asiantuntijoiden varaan.

”Talous vaikuttaa kaikkiin päätöksiin. Jos sen ymmärtäminen on liian monimutkaista, pitää kysyä, miksi meillä ylipäänsä on demokratia. Yhtä hyvin voisimme valita kuninkaan”, Chang sanoo.

”Merkityksellisen demokra­tian pitää haastaa asiantuntijat, jotta totuus tulee kirkkaammin esiin ja asiantuntijat pysyvät demokraattisessa valvonnassa.”

Vastikään suomeksi käännetyssä Taloustiede – käyttäjän opas -kirjassa Chang käy lyhyesti läpi taloustieteen historiaa.

Hän kiteyttää yhdeksän taloustieteen koulukuntaa parhaimmillaan yhteen virkkeeseen tähän tapaan:

”Uusklassinen koulukunta: Yksilöt tietävät mitä tekevät, joten yksilöiden on annettava toimia vapaasti, paitsi jos markkinat epäonnistuvat.”

”Marxilainen koulukunta: Kapitalismi edistää talouden kehitystä tehokkaasti mutta romahtaa ennen pitkää, koska yksityis­omistuksesta tulee kehityksen este.”

”Keynesiläinen koulukunta: Mikä on hyväksi yksilölle, ei ole aina hyväksi kansantaloudelle.”

Changin lähtökohta on, että kaikki koulukunnat perustuvat aina johonkin arvopohjaan. Siksi koskaan ei kannata lähestyä taloutta vain yhden koulukunnan näkökulmasta.

”Jos sinulla on vasara kädessä, näet joka paikassa vain nauloja”, Chang vertaa.

Hän muistuttaa, että että taloustieteitä kutsuttiin aluksi oppiaineena poliittiseksi taloustieteeksi (political economics).

Chang arvioi pyydettäessä olevansa eurooppalaisessa viitekehityksessä poliittisesti sosiaalidemokraatti, muttei usko politiikassakaan yhteen koulukuntaan.

Englannissa valtionomistusta kannattavat vasemmistolaiset, Koreassa ja Ranskassa oikeistopuolueet. Keskuspankkien itsenäisyys on Koreassa vasemmiston tavoite, Euroopassa oikeiston vaatimus, Chang vertaa.

Changin käsitys vuoden 2008 finanssikriisin jälkeisistä maailmantalouden kohennusyrityksistä on surumielinen.

Keskuspankit ovat laskeneet korot nollaan ja lisänneet rahan määrää saadakseen talouden kasvuun, mutta hanke ei ole onnistunut. Nyt keskuspankit peräänkuuluttavat jo apua muilta.

Changin mielestä vuoden 2008 finanssikriisi paljasti sel­keästi talousjärjestelmään 20–30 vuoden aikana syntyneet ongelmat.

Akateemiset teoriat eivät toimineet, eriarvoisuus kasvoi monessa maassa, yksityisen sektorin korruptio rehotti eikä sääntely toiminut, Chang luettelee.

”Mutta vastaus kriisiin oli, että säilytimme systeemin enemmän tai vähemmän samanlaisena kuin aiemmin”, Chang moittii. ”Pankkien vakavaraisuusvaatimuksia ja sääntelyä lisättiin, mutta systeemi on ennallaan.”

”Meillä on nyt kapitalismin 300-vuotisen historian matalin korkotaso, ja sen lisäksi keskuspankit harjoittavat määrällistä elvytystä eli käytännössä painavat rahaa, mutta varoista todella vähän valuu markkinoille.”

Chang sanoo keskuspankkielvytyksen pakkautuvan pankkeihin, koska pankkien taseet ovat heikkoja. ”[EKP:n pääjohtaja] Mario Draghikin sanoo, että emme voi tehdä enempää.”

Changin mukaan maailman talousjärjestelmä on jo perin kriittisessä risteyskohdassa.

Tilanne muistuttaa hänestä monin tavoin 1930-lukua, myös kansallismielisten puolueiden kannatuksen kasvun osalta. Jonkinasteisen fasismin nousukin on yksi mahdollinen vaihtoehto, hän arvioi.

Monelta ihmiseltä edellytykset kunnialliseen elämään ja työntekoon ovat kadonneet.

”Jotta tämän vihan voisi kanavoida positiiviseksi voimaksi, tarvittaisiin kokonaan uutta näkökulmaa talouteen”, Chang sanoo.

Hänen mukaansa taloudessa pitäisi ottaa nyt samanlaisia suuria askeleita kuin Yhdysvaltain presidentti Franklin J. Roosevelt otti noustuaan valtaan vuosina 1932–1933.

Toisena esimerkkinä Chang mainitsee Ruotsissa samoihin aikoihin alkaneen hyvinvointival­tion perustamisen.

Tällaisia suuria poliittisia reformeja odotellessa Chang mainitsee yksittäisenä tärkeimpänä seikkana tuottavuuden kasvun nostamisen, vaikka valtioiden velkaantumista lisäämällä.

”Toinen seikka on kysynnän ylläpitäminen.”

Chang myöntää, että valtioiden velanotto on järkevää vain jos rahat käytetään järkevästi.

Tuotekehitykseen, infrastruktuuriin ja vihreään energiaan tehtävien investointien hyödyt eivät näy heti, mutta valtioiden kannattaa tehdä niitä nyt, kun raha on halpaa, hän sanoo.

Pidemmän tähtäimen ennusteita on Changin mukaan turha kysyä ekonomisteilta.

”Me olemme varsin hyviä ennustamaan sitä mitä jo tiedämme, mutta siihen se jää”, Chang sanoo.

Hän sanoo suosikkiesimerkkinsä tulevaisuuden ennustamisesta olevan 1960-luvulta, kun Yhdysvaltain kongressi kyseli eräältä IBM:n johtajalta tämän käsitystä tietokoneiden yleistymisestä.

”Tarvitaan viisi tietokonetta”, oli IBM-johtajan arvio.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Talousvalistaja

 Etelä-Koreassa 1963 syntynyt Ha-Joon Chang on kirjoittanut tavallisille lukijoille tehtyjä kirjoja taloustieteestä.

 Hän on luennoinut ammatikseen Cambridgen yliopistossa vuodesta 1990.

 Into-kustantajan mukaan hänen teoksiaan on käännetty 37 kielelle, ja niitä on myyty lähes kaksi miljoonaa.

 Suomeksi Changilta on käännetty kaksi teosta: 23 tosiasiaa kapitalismista (2012) ja Taloustiede – Käyttäjän opas (2015).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • Cambridge
 • Taloustiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   ”Suomen kuningas” piipahti Helsingissä ja onnittelee satavuotiasta Suomea – Philipp von Hessen kertoo myös perheenlisäyksestä: ”Nyt meillä on toinenkin prinsessa”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

  6. 6

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  7. 7

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  10. 10

   Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  3. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  4. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  5. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  6. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  7. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  8. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  9. Vain harva nuori tupakoi
  10. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  11. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
  12. Näytä lisää