Talous

Innovaatioseteleiden suosio yllätti – yritykset voivat hakea 5 000 euron seteleitä maanantaina

Yli 350 organisaatiota haluaa tarjota osaamistaan pienyrityksille, joille 5 000 euron setelit on suunnattu. Haku alkaa maanantaina.

Hallituksen keväiseen yrittäjyyspakettiin sisältyvät innovaatiosetelit ovat herättäneet suurta kiinnostusta yrityksissä jo ennen kuin ne on pantu edes hakuun.

Jo yli 350 organisaatiota on ilmoittautunut halukkaaksi tarjoamaan osaamistaan eli innovaatio- ja asiantuntijapalveluita pienille ja keskikokoisille yrityksille, joille setelit on suunnattu. Erityinen kohderyhmä ovat yritykset, jotka hakevat innovaatiorahoitusta ensimmäistä kertaa.

Seteli on yksi innovaatiorahoituskeskus Tekesin uusi rahoitusmuoto, mutta valtion budjetissa siihen ei ole erikseen korvamerkittyä määrärahaa. Arvoltaan 5 000 euron setelit tulevat hakuun maanantaina.

Tekes ryhtyi jo kesällä keräämään listaa innovaatiopalveluiden tarjoajista erityisen lomakkeen avulla. Halukkaiden suuri määrä yllätti. Sitäkin voi pitää yllättävänä, että valtaosa tarjoajista onkin toisia yrityksiä eikä esimerkiksi korkeakouluja, vaikka yrityksille oli määrä hankkia etenkin tutkimusosaamista.

Asiantuntija Risto Lustila Tekesistä kertoo, että jopa 80 prosenttia innovaatio-osaamistaan muillekin tarjoavista on yrityksiä ”ihan laidasta laitaan” eli ne edustavat monipuolisesti eri aloja.

Lustila luettelee esimerkkejä aloista: sijoittaminen ja rahoitus, kaupallistaminen, uudet energiamuodot, laatujärjestelmät, ict, big data, pilvipalvelut, mittaus, suunnittelu, prototypointi, palvelumuotoilu, teollinen muotoilu, markkinointi, cleantech, juridiikka. . .

Mukana on lisäksi paljon alueellisia kehitysyhtiöitä ja pieniä asiantuntijayrityksiä. ”Tämä on loistava tilaisuus lisätä yritysten keskinäistä sekä yritysten ja tutkijoiden vuorovaikutusta”, Lustila arvioi.

Korkeakouluista ammattikorkeakoulut ovat olleet aktiivisempia kuin yliopistot. Myös jotkut tutkimuslaitokset, kuten VTT ja PRH, ovat olleet kiinnostuneita.

Setelin saaja voi ostaa innovaatioasiantuntemusta valitsemaltaan taholta. Palveluntuottajalla tulee olla sellaista erityisosaamista, jota setelin saajalla ei ole.

Helsingin Kalasatamassa toista vuotta toimiva joogakoulu Shakta aikoo hakea innovaatioseteliä ja parantaa sen avulla palvelupolkua eli saada asiakkaat viihtymään entistä paremmin. Osaaminen on määrä hankkia entuudestaan tutulta palvelumuotoilutoimistolta, josta itse asiassa myös vinkki palvelusetelistä tuli.

”Ei minulla ollut hajuakaan setelistä, ja luulin, että Tekes rahoittaa vain suuria yrityksiä”, sanoo yrittäjäkolmikon Otto Kronqvist.

”Tuotehan meillä on jo kunnossa eli me osataan opettaa joogaa tosi hyvin”, sanoo Miska Käppi, joka on ammentanut taitonsa Intiasta.

Juliana Hazane, Kronqvist ja Käppi uskovat, että kun palveluiden hiomiseen saa apua huippuammattilaisilta, myös asiakaskokemus kohentuu.

Teollisuudelle Hankasalmella Keski-Suomessa koneita ideoiva ja valmistava Simec systems on erikoistunut kokoonpanoteollisuuden valmistusprosessin materiaalin siirtolaitteisiin, kuten rullakiskoihin ja lastauslaitteisiin.

Nyt käytännössä yhden miehen yritys haluaisi viedä laitteita myös ulkomaille, mutta kansainvälisen logistiikan opetteluun kaivattaisiin erityisasiantuntemusta.

”Kaikki mahdollisuudet kannattaa hyödyntää”, vuonna 2013 yrityksensä perustanut Simo Aitto-oja sanoo. Hän aikoo hakea innovaatioseteliä ja hankkia palvelun ehkä joltain konsulttiyritykseltä.

Tekes käy läpi saamansa innovaatio-osaamisen tarjoajien listan ja laatii vaihtoehdoista tietokannan, josta hakija voi valita riskittä omansa. Tarjoajien lista ei kuitenkaan ole suljettu, vaan sinne pääsee koko ajan uusia.

Tekes ei erityisesti hyväksy palveluntuottajia, mutta tarkistaa, ettei niillä ole maksuhäiriöitä, verovelkaa tai intressiyhteyttä hakijaan.

Vaikka setelien arvo ei ole suurensuuri, yritetään niiden avulla laukaista käyntiin isompiakin hankkeita kohti kasvua ja kansainvälistymistä.

Kuvitteellisena esimerkkinä Lustila mainitsee yrityksen, joka on kehittänyt mielestään uuden laitteen ihmisten väliseen kommunikaatioon. ”Setelin avulla yritys voisi ostaa vaikka IPR-ammattilaisen selvittämään, onko tuote todellisuudessa uusi ja mahdollisesti patentoitavissa tai muuten suojattavissa tai liittyykö siihen jotain toiminnan esteitä”, Lustila kertoo.

Setelin avulla voisi myös hankkia osaamista prototyypin rakentamisessa ja sen testaamisessa aidoissa olosuhteissa, jolloin tulisi käyttökokemusta. Voisi myös selvittää, onko tuotteelle todellista kysyntää ja markkinoita ja ketkä tuotteen mahdollisesti olisivat kiinnostuneita hankkimaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mikä seteli?

  Hallitus päätti huhtikuussa yrittäjyyspaketista, jonka osana ovat mikro-, pien- ja keskikokoisille yrityksille suunnatut 5 000 euron arvoiset innovaatiosetelit.

 Yritys voi hakea seteliä innovaatiorahoituskeskus Tekesin kautta.

 Setelillä voi hankkia esimerkiksi asiantuntija- tai tutkimuspalveluita, joiden avulla yritys voi tehdä kokeiluja, demoja ja prototyyppejä tai vaikka kansainvälistyä.

 Innovaatiosetelikokeilu on kaksivuotinen, mutta seteli on voimassa kuusi kuukautta myöntämispäivästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Innovaatiot
 • Tekes
 • Palvelut
 • Tutkimus
 • Yrittäjyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää