Talous    |   Kolumni

Tulevaisuus näyttää töiden suhteen toivottomalta lähes kaikille

Informaatioteknologian ja tekoälyn kehitys jättää ihmisille kahdenlaisia työpaikkoja: huipputuottavia asiantuntijapaikkoja muutamille, tuulilasin pesemistä ja teen kaatamista lähes kaikille muille, kirjoittaa HS:n toimittaja Pekka Torvinen.

Koulutus ei auta. Palkkatuet eivät auta. Uudet yritykset ja kokonaan uudet teollisuudenalat eivät mitä todennäköisimmin auta. Tulevaisuudessa ei yksinkertaisesti ole järkeviä töitä suurimmalle osalle ihmisiä.

Näin väittää uusi kirja The Wealth of Humans – Work, Power, and Status in the Twenty-First Century. Sen kirjoittaja on The Economist -lehden toimittaja ja siellä muun muassa Free Exchange -blogia kirjoittava Ryan Avent.

Aventin ajatuksenjuoksu ja kirjan hyvin lähteytetyt argumentit ovat niin vakuuttavia ja samalla pelottavia, että tekee mieli vaatia parempaa tulevaisuutta. Sellaisen saatammekin saada, mutta todennäköisesti vasta vuosikymmeniä kestävän kipuilun jälkeen.

Mistä on kyse? Yksinkertaisimmillaan siitä, että digitaalinen vallankumous muuttaa työmarkkinoita perustavalla tavalla. Jäljelle jäävät vain huipputuottavat huippuasiantuntijatehtävät, jotka ovat harvinaisia, ja toisaalta matalan tuottavuuden koulutusta vaatimattomat tehtävät, joista ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä jää kilpailemaan – oli heidän koulutuksensa mitä tahansa.

Tämä kilpailu puolestaan vähentää entisestään noista jo valmiiksi matalapalkkaisista tehtävistä saatavaa korvausta ja toisaalta myös kannustimia automatisoida niitä.

Työpaikkojen katoamisen uhasta on puhuttu jo muutaman vuoden ajan. Oxfordin yliopiston tutkijat arvioivat vuonna 2013, että noin puolet Yhdysvaltojen työpaikoista on alttiina automatisoinnille 20 vuoden sisällä. Kehitys on yleisesti arvioitu samanlaiseksi vähintäänkin muualla kehittyneissä maissa, myös Suomessa.

Aventin kirja tuo tähän tulevaisuudenkuvaan ison annoksen pessimismiä.

Informaatioteknologia on sähkön ja höyryn tapaan yleiskäyttöistä. Se muuttaa lopulta jokaisen elämänalan.

Erityisesti sähkön tuomiin muutoksiin voitiin vastata kouluttamalla ihmisiä. Mitä enemmän vaativia tehtäviä oli, sitä enemmän ihmisiä niihin koulutettiin, mikä puolestaan vähensi kilpailua helpommista työtehtävistä. Seurauksena oli taloudellisen eriarvoisuuden pieneneminen: koulutusta vaativiin tehtäviin oli entistä enemmän tunkua, mikä pienensi tutkinnosta saatavaa etua työmarkkinoilla. Samaan aikaan hanttihommiin ei ollut enää yhtä helppoa saada ihmisiä töihin, mikä paransi noiden tehtävien korvausta.

Tämän reitin päästä on Aventin mukaan kuitenkin löydetty umpikuja. Yliopistotutkinnon hankkivien ihmisten suhteellinen osuus väestöstä tasaantui Yhdysvalloissa jo 1980-luvulla, Euroopassa hieman myöhemmin.

Todistusaineisto kehittyneistä maista näyttäisi osoittavan, että toisen asteen opintojen suorittavien suhteellista määrää on hyvin vaikea nostaa yli 90 prosenttiin. Yliopisto-opintojen suorittavien suhteellinen määrä näyttäisi puolestaan jäävän noin 50 prosenttiin.

”Yliopisto-opiskelu on vaikeaa. Monilla, jotka eivät tällä hetkellä saa suoritettua alempaa korkeakoulututkintoa loppuun, ei ole kognitiivisia kykyjä tehdä niin”, Avent väittää.

Oli väitteestä mitä mieltä tahansa, varmaa on, että väestön yliopistokoulutuksen suhteellisen määrän nostaminen 10 prosentista 20:een on paljon helpompaa ja halvempaa kuin sen nostaminen 40 prosentista 50:een.

Näyttää siltä, että kehittyneiden maiden väestöt ovat jotakuinkin niin koulutettuja kuin ne voivat olla ilman hyvin merkittäviä innovaatioita koulutuksessa. Kaiken lisäksi näillä innovaatioilla ei ehkä ole edes merkitystä: tulevaisuudessa huippupalkkaisia töitä löytyy vain, jos olet huippujen huippu. Muut korkeakoulutetut jäävät kilpailemaan muruista.

Samaan aikaan kun koulutettujen suhteellinen määrä näyttää tasaantuneen, ovat koulutetut työntekijät joutuneet täsmälleen saman myrskyn armoille, joka iski jo aiemmin vähemmän koulutettuihin: automaatio, globalisaatio ja huipputyöntekijöiden valtavasti kasvava tuottavuus jäytävät nyt myös koulutusta vaativia aloja.

Kehittyvät maat kouluttavat miljoonia ja miljoonia lääkäreitä ja insinöörejä. Jos he eivät saa töitä omasta maastaan, he muuttavat töiden perässä muualle tai kilpailevat it-teknologian avulla kehittyneiden maiden töistä omasta maastaan käsin. Puhelinkeskuksen ulkoistamisen lisäksi Intiaan voi ulkoistaa myös esimerkiksi ohjelmointia. Eri alojen ulkoistus kehittyviin maihin muuttuu jatkuvasti entistä helpommaksi, Avent sanoo.

Samaan aikaan tekoäly ja robotit kehittyvät. Ne tekevät entistä monimutkaisempia ja suurtakin näppäryyttä vaativia tehtäviä. Ehkä vielä tärkeämpää on, että kehittyneiden tietokoneohjelmien avulla yksi työntekijä voi hoitaa samat tehtävät, joiden suorittaminen saattoi aiemmin vaatia sata työntekijää tai enemmän. Tällaisia huipputuottavia työpaikkoja on kuitenkin tarjolla vain hyvin harvalle.

Täytyy muistaa, että tuottavuuden kehitys on erinomainen asia. Yhteiskunnat vaurastuvat nimenomaan sillä. Vaikeaksi tilanne menee, jos vaurautta ja hyvinvointia ei onnistuta jakamaan suhteellisen tasaisesti.

Koska koulutuksella ei voi enää vastata teknologiseen muutokseen, jää siihen sopeutuminen palkoille. Ne laskevat, ja ne laskevat pitkään ja paljon, Avent kirjoittaa.

Kyllä Jeeves hoitaa! Ehkä. Katsomalla Downton Abbey -sarjaa tai nykyisiä köyhiä kansantalouksia voi nähdä, millaista yhteiskuntaa kohti olemme mahdollisesti menossa. Tuulilasinpesijöitä risteyksissä, kauppakassin täyttäjiä kassoilla, sisäänheittäjiä ravintoloiden sisäänkäynneillä, piikoja, henkilökohtaisia palvelijoita ja niin edelleen.

Jos palkat laskevat tarpeeksi, yritykset lakkaavat automatisoimasta työtehtäviä. Kun jotain asiaa on yltäkylläisesti, sitä myös käytetään säästämättä. Jos puhtaasta vedestä ei ole pulaa, sitä käytetään jopa asfaltin pesemiseen.

”Jos työvoimasta ei ole pulaa, kolme työntekijää kaataa kupin teetä”, Avent kärjistää.

Mikäli työvoimasta on valtava ylitarjonta, se saattaa vääristää koko kansantaloutta.

Kannusteet investoida automaatioon muuttuvat ja tämä puolestaan muuttaa koko yhteiskunnan kehitysuran. Samalla kuilu palkkojen ja tyytyväisyyden osalta kasvaa ihmisryhmien välillä. Toiset tekevät tähdellistä työtä ja toiset ovat alentaneet palkkavaatimustaan niin paljon, että ovat löytäneet edes jonkin työn.

Tässä kohtaa ei voi välttyä ajattelemasta suomalaista keskustelua ja eetosta, jonka mukaan ”työn vastaanottamisen pitäisi olla aina kannattavaa”. Esimerkkeinä tästä Suomen Yrittäjät vuonna 2013 tai työministeri Jari Lindström (ps) tänä vuonna.

Eihän asia voi olla näin. Jos matalapalkkatöistä kilpailee tarpeeksi moni, palkat pienenevät lopulta niin paljon, että osaa ei enää kiinnosta hakea töitä. Ei, vaikka sosiaaliturva olisi leikattu minimiin, Avent muistuttaa. Ihmisillä on kuitenkin useimmiten perhe, joka voi auttaa ainakin osaa työttömistä.

Eläminen äidin nurkissa kotikonsolia pelaten ei todellakaan ole oman potentiaalinsa täyttämistä ja yhteiskuntaan osallistumista, mutta sekin on parempi kuin tuulilasien peseminen liikennevaloissa.

Historioitsija Tony Judt (1948–2010) muistutti vuonna 2009 The New York Review Books -lehdessä julkaistussa artikkelissaan, että Britanniassa ja monessa muussa Länsi-Euroopan maassa taisteltiin 1800-luvun alusta lähtien noin 150 vuoden ajan sen puolesta, että jokaisella on oikeus välttämättömään toimeentuloon riippumatta siitä, osallistuuko taloudelliseen toimintaan vai ei.

Taistelu esimerkiksi Englannissa käytiin nimenomaan vuoden 1834 New Poor Law’n kaltaista järjestelyä vastaan, jonka perusteella ihmisen oli joko otettava työ vastaan millä palkalla tahansa tai vaihtoehtoisesti mentävä niin sanottuun workhouseen, eräänlaiseen asuntolaan, joka tarjosi majoituksen ja vaati kovaa työtä tuota majoitusta vastaan.

Poliittinen taistelu tullaan käymään myös lähitulevaisuudessa, ja osittain sen takia tulevaisuus ei ole täsmälleen tässä tekstissä esitelty kärjistys. Itse asiassa tuo Judtin mainitsema 150 vuoden taistelu oli osaltaan reagointia juuri sekä ensimmäiseen että toiseen teolliseen vallankumoukseen.

Taistelu oikeudesta välttämättömään toimeentuloon, taistelu äänioikeudesta, valtion roolin kasvaminen ja byrokratian ja tulonsiirtojen lisääminen, työajan lyhentäminen, lapsityön kieltäminen ynnä muu olivat kaikki yhteiskunnan sopeutumista teknologian tuomiin uusiin mahdollisuuksiin. Eikä pelkästään sopeutumista, vaan myös hyväksikäyttöä.

Yhteiskunnat sopeutuvat myös nyt ja lopputilanne saattaa olla ennennäkemätön vauraus jaettuna melko tasaisesti kaikille – mutta kuten ennenkin, sopeutuminen ei tapahdu itsestään, eikä se ole tasaista edistymistä.

Sopeutuminen on vuosikymmeniä kestävä poliittinen sekasotku, ja Donald Trump, Marine Le Pen ja brexit ovat vasta etäisiä kaikuja tulevasta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Vielä hetki sitten Sdp oli paniikissa ja Rinteen asema horjui, arvioi politiikan asiantuntija – Miten puolue käänsi gallup-menestyksensä?

  4. 4

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  7. 7

   Prinssi Harryn tyttöystävän suvulla on kokemusta kuninkaallisista – esi-isä oli tiettävästi paroni John Hussey, jonka kuningas Henry VIII mestautti

  8. 8

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi
  3. Kerttu Niskanen vahvin takaa-ajon loppukirissä – nuori huippulupaus Eveliina Piippo hiihti mainiosti mutta sai sakon varaslähdöstä
  4. Euron vahvistuminen ei lupaa Suomen viennille hyvää – Miten vientiyritykset luovivat valuuttakurssien aallokossa?
  5. Inarijärveen pudonneet meteoriitit jäänevät iäksi järven pohjaan – Pieni retkikunta lähtee alkuviikosta katselemaan palasia maastosta, vaikka etsintä on hakuammuntaa
  6. Kaisa Mäkäräinen piti Mari Laukkasen takanaan Kontiolahden takaa-ajokisassa – molemmat kiersivät ahkerasti sakkorinkiä
  7. Kalastajia vastaan ui hylje Helsingin Vartiokylänlahdella – Havainnot ovat yleistyneet ja hylkeistä on jo tullut cityeläimiä
  8. Ilman potkuja Lapinlahden linnuista Mikko Kivinen ei olisi yhtä tyytyväinen kuin nyt – ”Se oli hyvin kuluttavaa elämää”
  9. Mikko Kivinen juhlii 60-vuotispäiväänsä – Kuvakooste näyttelijän uran varrelta
  10. Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana
  11. Tunti sitten
  12. Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi
  13. Näytä lisää