Talous

Lentoyhtiöt iloitsevat ilmastosopimuksesta – ”Tämä lisää kustannuksia, mutta olemme siihen varautuneet”

Päästövähennykset maksavat alan arvion mukaan miljardeja euroja vuodessa.

Lentoyhtiöt kiittelevät torstaina syntynyttä sopua toimista, joiden tarkoitus on pysäyttää lentoliikenteen päästöjen kasvu vuoden 2020 tasolle. Lentoliikenteestä tuli ensimmäinen toimiala, joka itse sopii globaaleista ja sitovista toimista hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi.

Sopimusta on yritetty synnyttää pitkään. Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäki kuvaakin torstaina Montrealissa syntynyttä sopua isoksi voitoksi.

”Me olemme tosi tyytyväisiä”, Ihamäki sanoo.

Alalla ollaan tyytyväisiä sopimukseen, vaikka päästöjen hillitsemisestä odotetaankin yhtiöille merkittäviä lisäkustannuksia. Lentoyhtiöiden kansainvälinen etujärjestö IATA on arvioinut, että globaali päästöhyvitysjärjestelmä maksaa toimialalle vuonna 2025 kahdesta kuuteen miljardia euroa. Vuonna 2035 hintalappu olisi jopa yli 20 miljardia euroa.

Ihamäki ei osaa arvioida, paljonko hintalappu on Finnairin kohdalla tai nousevatko lentolippujen hinnat. Monet järjestelmän yksityiskohdat ovat yhä auki. Kustannukset ovat kuitenkin isommat kuin nykyiset EU:n päästökaupasta koituvat kustannukset.

”Tämä lisää kustannuksia, mutta olemme siihen varautuneet ja kannattaneet sopimusta. Jotta olemme hyväksyttävä toimiala, meidän täytyy olla mukana ilmastotoimissa”, Ihamäki sanoo.

IATA:n mukaan globaali päästöhyvitysjärjestelmä on myös koko alan kannalta edullisempi kuin vaihtoehto, jossa eri maat tai alueet rakentavat omia järjestelmiään.

Torstaina sovitussa järjestelmässä lentoyhtiöt sitoutuvat jatkossa hyvittämään päästöt, jotka ylittävät vuoden 2020 tason. Samaan aikaan kansainvälisen lentoliikenteen määrän ennustetaan moninkertaistuvan.

Järjestelmä tulee voimaan vuonna 2021 vapaaehtoisena ja muuttuu pakolliseksi vuonna 2027, jolloin se kattaa käytännössä kaikki maailman maat, joissa on merkittävää lentoliikennettä.

Hyvitys tarkoittaa, että lentoyhtiöt ostavat päästövähennyksiä muilta aloilta. Se voi tarkoittaa joko päästöoikeuksien ostamista tai erilaisten ilmastotoimien rahoittamista. Monet tärkeät yksityiskohdat – miten järjestelmää valvotaan, miten päästöistä raportoidaan tai millaiset hankkeet hyväksytään hyvityksiin – jäivät jatkovalmisteluun.

Tämä huolettaa ympäristöjärjestö Carbon Watchia. Sen mukaan on riski, että kun julkisuuden valokeila kääntyy toisaalle, järjestelmä voidaan vesittää huomaamatta.

Nyt luotu järjestelmä kannustaa lentoyhtiöitä tekemän lisäsatsauksia teknologiseen kehitystyöhön ja esimerkiksi biopolttoaineiden käyttöön.

Lentoliikenteen biopolttoaineet eivät ole vielä yleistyneet, vaikka kehitystyö on kovassa vauhdissa. Biopolttoaineet ovat selvästi kalliimpia kuin perinteiset polttoaineet.

Kilvassa on mukana myös Neste. Yhtiön lentoliikenteen sääntelystä vastaava johtaja Henrik Erämetsä sanoo, että Montrealin sopimuksen vaikutuksia biopolttoaineiden kysyntään on vielä vaikea arvioida.

Vaikka sopimus on ”hirveän hieno juttu”, suoria kannusteita biopolttoaineiden käyttöön se ei luo. Lentoyhtiöt voivat yhä kasvattaa päästöjä kompensoimalla ne. Lentoliikenteen päästöt ovat kuitenkin nousseet poliittiselle agendalle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Lentoliikenteen päästöt kuriin

 Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO sopi torstaina maailmanlaajuisesta järjestelmästä, jonka tavoitteena on pysäyttää lentoliikenteen päästöjen kasvu vuoden 2020 tasolle.

 Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jokin toimiala sopii ilmastotoimista globaalisti ja sitovasti.

 Lentoyhtiöiden on jatkossa hyvitettävä päästöt siltä osin kuin ne ylittävät 2020 tason ostamalla päästövähennyksiä muilta aloilta.

 Järjestelmä käynnistyy vuonna 2021 vapaaehtoisena. Mukaan on ilmoittanut lähtevänsä 65 maata. Vuodesta 2027 alkaen järjestelmä on pakollinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoliikenne
 • Ilmasto
 • Hiilidioksidipäästöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  5. 5

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  8. 8

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  9. 9

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  10. 10

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää