Talous

Pieni suomalaisyhtiö nappasi hallitukseensa BBC:n entisen valvojan, jonka ura kulki Intiasta Pohjois-Irlannin levottomuuksien kautta Suomeen

Intialaissyntyinen Chitra Bharucha näki lääkärinä Pohjois-Irlannin kauhut. Yleisradioyhtiö BBC:n valvojaksi hän nousi, vaikka oli ”nainen ja tämän värinen”. Nyt hän on tamperelaisen FIT Biotech -yhtiön hallituksen jäsen.

Lontoo

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa on liian vähän naisia, ja ulkomaalaisiakin voisi olla nykyistä enemmän.

Pienellä tamperelaisella FIT Biotech -bioteknologiayhtiöllä ei ole ainakaan tätä ongelmaa, vaikka yhtiö ei vielä voittoa teekään.

Intialaissyntyinen Chitra Bharucha aloitti FIT Biotechin hallituksessa huhtikuussa.

Bharucha tuo läpimurtoa yhä odottavaan yhtiöön ainutlaatuista osaamispaletin: hän on sekä verisairauksiin erikoistunut lääkäri että Britannian yleisradioyhtiötä BBC:tä valvovan elimen entinen johtaja.

”Onhan kokemukseni toki laaja lääketieteestä mediaan, mutta silti mietin tarkkaan, mitä voin FIT Biotechille antaa”, Bharucha kertoo yksityisellä kerhollaan Lontoon keskustassa.

Bharucha syntyi Intiassa ja halusi jo pikkutyttönä lääkäriksi. Kolme setää ja isoisä olivat myös lääkäreitä.

Oliko naiselle vaikeaa lähteä akateemiselle uralle 1960-luvun Intiassa?

Kysymys selvästi huvittaa Bharuchaa. Hän kertoo toisen isoäitinsä lukeneen englantia yliopistossa ja toisen olleen rehtori. Äiti työskenteli pääkirjanpitäjänä Madrasissa.

”En koskaan edes ajatellut, etteivätkö naiset muka voisi tehdä mitä haluavat.”

Bharucha itse pyrki yliopistoon jo 16-vuotiaana – mutta jäi varasijalle. Hän oli vasta 51:ksi paras kolmestatuhannesta hakijasta. Kilpailu oli armotonta.

Mutta ovet yliopistoon avautuivat sittenkin, kun eräs sisäänpäässeistä tytöistä luopui opiskelupaikastaan.

”Hän ei kestänyt eroa poikaystävästään.”

Intiasta Bharucha muutti vuonna 1972 Pohjois-Irlantiin. Lääkäriaviomiehen pestin piti kestää vain puoli vuotta, ja Bharucha itse aikoi hoivata pariskunnan pientä tytärtä.

Mutta miehen työt jatkuivat, ja Bharucha kyllästyi kotona­oloon. Hän jatkoi opintojaan ja erikoistui verisairauksiin.

1970-luku olikin Pohjois-Irlannissa veristä aikaa. Katoliset tasavaltalaiset ja protestanttiset lojalistit tappoivat toisiaan. Viattomia sivullisia kuoli pommi-iskuissa ja puolisotilaallisten järjestöjen luoteihin.

”Meillä kävi tuuri, kun emme kokeneet itse iskuja. Vältimme Belfastin keskustaa, elokuvateattereita ja pubeja”, Bharucha kertoo.

Väkivallan tulokset päätyivät kuitenkin Bharuchan patologimiehen työpöydälle. Bharucha itse oli järjestämässä uhreille verta.

”Siinä oli omat hankaluutensa. Katolilaiset eivät halunneet protestanttien verta, eivätkä protestantit katolilaisten.”

Verenluovuttajan taustan pystyi päättelemään luovuttajan nimestä, joka oli siihen aikaan näkyvillä veripusseissa.

”Ongelma poistui, kun nimien tilalle tuli viivakoodi.”

Bharucha kuvailee perheen 32 vuotta Pohjois-Irlannissa ”hyväksi ajaksi” levottomuuksista huolimatta. Poliittista väkivaltaa lukuun ottamatta rikollisuutta ei ollut.

Bharuchan perhe teki myös omaa vaivihkaista rauhantyötään. Perheen päivällispöytään kutsuttiin niin katolilaisia kuin protestantteja.

Syntyi inhimillisiä kohtaamisia.

FIT Biotechin asioista Bharucha ei halua hallituksen jäsenenä puhua.

”Yhtiöllä on paljon mahdollisuuksia ja hyvin mielenkiintoista osaamista. Uskon, että rahoituksen ja strategian välillä löytyy nyt tasapaino.”

Vuonna 1995 perustettu FIT Biotech ei tuota vieläkään voittoa. Yhtiö on ollut kehittämässä hiv-, HPV- ja ebolarokotetta, mutta taloudellinen läpimurto puuttuu. Sitra on ollut iso rahoittaja.

Yhtiö määrittelee itsensä biolääketieteen alalla toimivaksi yhtiöksi, joka on patentoinut tekniikan kuljettaa geenejä geeniterapiasovelluksissa.

Rahaa pitäisi tulla tekniikan lisensoimisesta seuraavan kolmen vuoden aikana. Tänä vuonna voittoa ei ole odotettavissa.

Vaikutusvaltaisen BBC:n valvojana Bharucha teki hallitustyötä, joka ei ollut vaatimattomimmasta päästä. Sen rinnalla FIT Biotech voi tuntua pikkuruiselta.

Bharucha sanoo, että hän ei ole koskaan tietoisesti rakentanut urapolkuaan. Tilaisuus on seurannut toista.

Kun Bharuchaa pyydettiin aikoinaan hakemaan BBC Trustiin, ei hän pitänyt valintaansa todennäköisenä.

”Sanoin, etteivät ne siellä halua naista ja tämän väristä.”

Toisin kävi. Bharucha pääsi heti johtoon, kun alun perin puheenjohtajaksi nimitetty erosi.

Skandinavia on Bharuchalle jo ennestään tuttu. Ruotsi, Tanska ja Norja on reissattu.

Suomeen Bharucha saapui ensimmäistä kertaa vasta FIT Biotechin takia. Sen jälkeen vierailuja on kertynyt yksi kuukaudessa.

Hallitustyöskentely ei ole kuitenkaan jättänyt aikaa tutustua Suomeen.

”Toivon, että pääsen vielä oopperaan ja konsertteihin”, musiikkia harrastava Bharucha kertoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Chitra Bharucha

 Syntyi Intiassa 1945 ja muutti perheineen Pohjois-Irlantiin 1972.

 Aloitti lääketieteen opinnot Intiassa ja erikoistui verisairauksiin Pohjois-Irlannissa, jossa hän asui pitkään. Asuu nykyään Lontoon ulkopuolella.

 Toimi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimintaa valvovan BBC Trustin vt. puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana 2006–2010.

 Myönnettiin brittiläisen imperiumin kunniaritarikunnan MBE-arvonimi 2009.

 Aloitti tamperelaisen FIT Biotech -yhtiön hallituksen jäsenenä huhtikuussa 2016.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää