Talous

Museovirastolle valtava lasku ict-uudistuksesta: kustannukset lähes nelinkertaistuvat

”Peiliin on katsottava.” Pakollisten muutosten seurauksena vuosikustannukset ovat nousemassa 400 000 eurolla

Valtion yhteisten tieto- ja viestintätekniikkapalveluiden eli ict-palveluiden käytöstä koituu valtava lasku Museo­virastolle, kirjoittavat viraston blogissa yli-intendentti Miikka Haimila ja ict-päällikkö Joose Niemi.

Ict-palvelut tuottaa Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori.

Pakollisten muutosten seurauksena vuosikustannukset ovat nousemassa 400 000 eurolla. Tämän lisäksi virastossa joudutaan maksamaan huomattavat summat palvelujen siirrosta Valtorille.

Haimilan ja Niemen mukaan viraston vuotuiset ict-kustannukset lähes nelinkertaistuvat.

Taustalla on ict-palveluiden uudistamislaki, joka tuli voimaan vuonna 2014. Lain mukaan käytännössä kaikkien valtion organisaatioiden on siirryttävä Valtorin asiakkaiksi. Tavoitteena on, että hankintojen ja toimintojen yhdistämisen ansiosta kustannukset pienenevät.

Haimilan ja Niemen mukaan virastotasolla lopputulos on hyvin erilainen kuin mitä toivottiin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä STT.

Valtiovarainministeriössä ei osattu odottaa tämän kokoluokan nousua kustannuksissa, sanoo ministeriön ict-johtaja Anna-Maija Karjalainen.

Valtori toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa.

”On erittäin valitettavaa, jos nousut ovat tätä kokoluokkaa. Uudistuksella on haettu, että saadaan valtionhallinnon ict-kustannuksia kokonaisuudessaan alaspäin.”

Kustannukset vielä laskevat Karjalaisen mukaan kaikilla asiakkailla. Nettobudjetoidut Valtorin asiakashinnat ovat kustannusten mukaisia – kun toivotut säästöt toteutuvat, se vaikuttaa kaikkiin asiakkaisiin.

Karjalainen nostaa esimerkiksi Valtorin tuottamista säästöistä puheratkaisun eli puhelinjärjestelmän uudistuksen, jonka ansiosta valtio on saanut jopa 15 miljoonan euron säästöt.

”Virastot siirtyvät palveluihin eri tahtiin, joten säästötkin tulevat eri tahtiin. En myöskään odottanut, että kaikilla kulut tippuisivat heti Valtoriin siirtymisen myötä, mutta ajan myötä kyllä.”

Ministeriössä ja Valtorissa ei ole tietoa siitä, kuinka monessa virastossa kulut ovat nousseet ja kuinka monessa ne ovat laskeneet. Karjalainen ei myöskään osaa kommentoida vielä, missä mittakaavassa säästöt esimerkiksi Museovirastossa toteutuvat. Karjalaisen mukaan kustannukset selvitetään Valtorin kanssa.

Valtorin toimitusjohtaja Pasi Lehmus sanoo, että peiliin on katsottava.

”Opetus meille on, että ’yksi koko kaikille’ -ajattelu ei toimi. Uudistusta on ehkä tehty tehdasmaisesti, kun samalla muotilla on rakennettu järjestelmää sata kertaa suuremmille ja pienemmille tahoille. Esimerkiksi Tullin tarpeet ovat aivan eri kuin Museoviraston.”

Lehmuksen mukaan Museoviraston kohdalla esimerkiksi maksettu puhelintuki voi olla vaihtoehto, joka korvaisi laitteiston siirtämisen Valtorille.

Siirron valmistelusta Valtori on suunnitellut laskuttavansa pari tuhatta euroa, siirrosta 40 000 euroa ja vuosittain noin 61 000 euroa. Palvelinten nykykustannukset ovat Haimilan ja Niemen mukaan noin kymmenesosa tästä, 10 000 euroa.

Lehmuksen mukaan Valtori huomio saadun palautteen. Nyt arvioidaan, onko tarjottavissa kevyempiä ja edullisempia vaihtoehtoja vakiopalvelun rinnalle.

Suurten kokonaisuuksien tuoma volyymietu on Haimilan ja Niemen mukaan periaatteessa hyvä asia. Edut painottuvat heidän mukaansa koko valtion tasolle.

Museoviraston blogissa julkaistussa kirjoituksessa Haimila ja Niemi moittivat Valtorin palveluihin siirtymiseen liittyvää toimintatapaa. Heidän mukaansa Valtori laskuttaa laitteita uudistaessaan asiakkaita ”riippumatta siitä, haluaako asiakas toimenpidettä tai ei.”

”Uudet palvelut on luotu suurten toimijoiden ehdoilla, ja heille ne saattavat olla toimivia ja ehkäpä myös kohtuuhintaisia. [...] On kuin terästehtaan toimintaprosessia yritettäisiin saada käyttöön kultasepänverstaassa.”

Virastolla ei kirjoittajien mukaan ole ylimääräistä rahaa, joilla rahoittaa kasvavat ict-kulut.

Oikaisu 20.10 kello 17.40: Asiasta uutisoi ensimmäisenä STT, ei Talouselämä kuten aiemmin virheellisesti kerrottiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietotekniikka
 • Viestintä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisipartio pahoinpiteli keskisormea näyttäneen miehen – Hovioikeus tuomitsi poliisit pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

  2. 2

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  3. 3

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  4. 4

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  5. 5

   Kuljettaja ajoi päin puuta ja hylkäsi loukkaantuneen tytön bussiin Espoossa – kun matkustaja hoiperteli ulos, kuski poltteli tupakkaa

  6. 6

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  7. 7

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheiksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  8. 8

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  9. 9

   Putin puolusti Venäjän sotilasmenoja suuressa lehdistökonferenssissaan: ”Ne, jotka eivät ruoki omaa armeijaa, ruokkivat pian vierasta armeijaa” – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  10. 10

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää