Talous

Vesivoiman väheneminen kutisti Fortumin kannattavuutta – tulos Venäjällä parani

Sähkön hinta Pohjoismaiden markkinoilla alkoi osoittaa pientä nousua syyskuussa.

Energiayhtiö Fortumin tulosta heinä-syyskuussa rasitti pohjoismaisen vesivoiman tuotannon pieni määrä.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto aleni lähinnä tästä syystä viime vuoden vastaavasta ajan 79 miljoonasta eurosta 58 miljoonaan. Heikennys oli 27 prosenttia.

Liikevaihto sen sijaan kasvoi 661 miljoonasta 732 miljoonaan euroon.

Heinä-syyskuu on yhtiölle yleensä tuloksellisesti huono, koska sähkön ja lämmön kysyntä laskee kesäkaudella.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo tiedotteessa, että pienentynyttä vesivoiman tuotantoa korvasivat Venäjän-liiketoiminnan hyvä tulos, viime vuotta parempi korkeampi saavutettu sähkön hinta, sekä ydinvoimatuotannon suurempi määrä.

Viime vuonna samaan aikaan yhtiö teki Venäjällä nollatuloksen. Nyt liikevoitto oli 12 miljoonaa euroa.

Fortumin kuten muidenkin sähköntuotantoyhtiöiden tuloksia ovat pitkään heikentäneet pohjoismaisten markkinoiden matalat hinnat. Lundmarkin mukaan muutosta on nähtävissä, kun vuosineljänneksen lopussa hinnat termiinimarkkinoilla nousivat, ja ovat nyt selvästi korkeammat kuin toisen vuosineljänneksen lopussa.

Hyvä uutinen Fortumille oli myös Ruotsin hallituksen syyskuussa esittelemä budjettiehdotus, jossa vesivoiman kiinteistöveroa päätettiin laskea ja ydinvoiman kapasiteettivero poistaa asteittain tulevien vuosien aikana.

Venäjä-yksikön tuloskasvun avaintekijä on Lundmarkin mukaan Fortumin uusi kapasiteetti, jota on otettu käyttöön keväällä valmistuneen monivuotisen investointiohjelman kuluessa.

Fortum sai kauden aikana päätökseen Ekokem-yritysoston. Lundmarkin mukaan kauppa on merkittävä virstanpylväs yhtiön strategian toteuttamisessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fortum
 • Sähkö
 • lämpö
 • Suomalaiset pörssiyhtiöt
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää