Talous

Raportti ehdottaa it-alalle heikompia sunnuntaikorvauksia, pidempiä työpäiviä ja joustavampia työaikoja – ehdotuksia kuvaillaan ”upeiksi”

Miltä kuulostaisi, jos töihin voisi liukua neljän tunnin aikahaarukassa, enimmäistyöajat unohdettaisiin, sunnuntain etätöistä saisi heikompia korvauksia ja viikonpäivät muuttuisivat ylipäätään samanarvoisiksi? Tämä voi olla tulevaisuudessa todellisuutta esimerkiksi ohjelmoijille, jos työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman raportin ehdotukset menevät eteenpäin.

Miltä kuulostaisi, jos töihin voisi liukua neljän tunnin aikahaarukassa, enimmäistyöajat unohdettaisiin, sunnuntain etätöistä saisi heikompia korvauksia ja viikonpäivät muuttuisivat ylipäätään samanarvoisiksi?

Tämä voi olla tulevaisuudessa todellisuutta esimerkiksi ohjelmoijille, jos työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman raportin ehdotukset menevät eteenpäin.

Raportti julkistettiin tänään tiistaina.

Jukka Ahtelan koostamassa raportissa esitellään ohjelmointialalle suunniteltuja työaikojen muutosehdotuksia.

Raportin läpi kulkeva yleislinja on jättää työn tekemisen ajoittaminen enemmän työntekijöille ja työnantajille itselleen. Nyt laeissa ja liittojen välillä solmituissa työehtosopimuksissa rajataan moni tavoin työpäivän pituutta ja alkamisajankohtaa ja ilta- ja viikonlopputöiden korvauksia.

Raportti ehdottaa yksittäisille työpaikoille enemmän liikkumavaraa töiden järjestelyssä ja tekemisessä.

Ehdotukset saavat Ohjelmistoyrittäjät ry:ltä eli alan työnantajilta suorastaan ylistävän vastaanoton. Raporttia suitsutetaan rakentavaksi ja ehdotuksia kuvataan sanalla ”upea”, parhaimmillaan tiedote heltyy kiittelemään ministeriötä jopa ”sydämellisesti”.

Ohjelmoijia on hajallaan eri ammattiliitoissa ja paljon myös järjestäytymättömänä, mutta esimerkiksi ammattiliitto Erto puolustaa myös ohjelmoijien etua.

Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen pitää paikallista sopimista, joustavia työaikoja ja etätyötä kaikkia loistavana juttuna.

”Joustavat työajat erityisesti juuri yksittäisen työntekijän kohdalla lisäävät viihtymistä töissä ja vähentävät sairauspoissaoloja. Sehän on voitto kaikille. Etenkin omilla tunneilla kerrytetyt kokonaiset vapaapäivät vaikuttavat tyytyväisyyteen.”

Aaltonen olisi kuitenkin varovainen työaikasääntelyn jättämisessä vain lepoaikojen varaan. Jos esimerkiksi vuorokaudessa pitää olla lepoa 11 tuntia ja viikossa 30 tuntia, mahdollistaisi tämä 13-tuntiset työpäivät viitenä päivänä viikossa vuoden ympäri.

”Pitää muistaa se syy, tarkoitus, miksi meillä on työaikasäätelyä. Ja se on työsuojelu. Etenkin nykyään, kun riskit tulevat yhä enemmän psykososiaalisista tekijöistä, niin työsuojelusta on syytä pitää huolta”, Aaltonen sanoo.

Raportissa ehdotetaan muun muassa, että työajan sijoittelua ja pituutta saisi suunnitella vapaammin.

Nykyisen kolmen tunnin sijaan liukuma työpäivän aloittamisessa voisi olla neljä tuntia.

Työpäivä voisi olla myös pidempi. Raportissa mainitaan, että enimmäistyöajaksi voisi sallia 12 tuntia päivässä. Toisaalla raportissa nostetaan harkittavaksi, että enimmäistyöaikaa ei olisi päivää tai viikkoa kohden lainkaan, kunhan vuorokaudessa ja viikossa on tarpeeksi lepoaikaa. Enimmän mahdollisen työajan rajaamiseen sijaan lailla siis vaadittaisiinkin tiettyjen lepoaikatuntien täyttymistä.

Raportti kyseenalaistaa myös sunnuntaina tehtävän työn erityisaseman. Erityisesti etätyöstä, jota työntekijä itse vielä ehdottaa, ei välttämättä tarvitsisi maksaa tuplapalkkaa sunnuntaina. Raportti tulkitsee viikonpäiviä yhä ”tasa-arvoisemmiksi”.

”Asiakaspalvelun tarve viikonloppuisin on kasvamassa muun muassa palveluiden digitalisaation myötä. Suomesta tarjottavien palvelujen, esimerkiksi IT-tukipalvelujen, tulisi voida olla tässä suhteessa kilpailukykyisiä. Sunnuntaityön kustannusten alentaminen voisi olla siksi paikallaan”, Ahtelan raportissa sanotaan.

Raportin ehdotusten mukaan myös ylityöt alkaisivat kertyä nykyistä myöhemmin. Toisin sanoen normaalityöaikaan laskettaisiin enemmän työtunteja ennen kuin työnteko siirtyisi ylityökorvausten piiriin.

Raportti kysyy myös, pitäisikö etä- tai liikkuvaa työtä ottaa työaikalain soveltamisen piiriin lainkaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Ohjelmointi
 • Työelämä
 • Työaika
Luetuimmat - Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää