Talous

Puhelimesi voi kuunnella tv-mainoksien salaviestejä – eikä siltä voi vielä suojautua

Harmaalla alueella toimivat ultraäänitunnisteet kohdentavat mainontaa eri laitteiden välillä ilman että ihminen sitä kuulee. Tunnisteet avaavat puhelinten mikrofonitkin. Mutta käytetäänkö niitä myös Suomessa?

Katsot viikonloppuna kotona televisiosta. Elokuvan tauolla tulee vaikkapa automainos. Seuraavana aamuna teet Google-haun, ja sama automainos pomppaa hakutuloksiin. Sitten se löytyy jo seuraamasi aihealueen blogista ja Angry Birds -sovelluksestasi.

Käytämme yhä useammin kännykkää tai tablettia televisionkatselun lomassa. Mainostajat eivät kuitenkaan ole pystyneet tehokkaasti kohdentamaan mainoksia haluamalleen kohderyhmälle siten, että ne tavoittaisivat mahdollisen asiakkaan jokaisella tämän käyttämällä medialaitteella.

Mainostajien avuksi on nyt tullut ultraääni. Tv-mainokseen syötetään äänitunniste, jota ihmisen korva ei kuule. Tunniste kuitenkin iskee lähistöllä olevien laitteiden – vaikkapa tietokoneesi, puhelimesi ja tablettisi – mikrofoneihin.

Jos esimerkiksi jokin puhelimeen lataamasi peli on tehnyt sopimuksen tv:n ultraäänitunnistetta käyttävän mainostajan kanssa, laitteessasi oleva peli ”herää” ja alkaa esitellä samaa mainosta.

Tämä saattaa kuulostaa scifi-kirjallisuudelta tai Orwellin dystopialta, mutta ainakin Yhdysvalloissa ja Intiassa menetelmä on ollut todellisuutta jo vuosia.

Äänitunnistepalveluita tuottavia yrityksiä on ainakin kolme: Silverpush, Signal360 ja Audible Magic.

Silverpush kertoo blogissaan, että sen asiakkaina ovat olleet ainakin Airtel, Paytm, Firstcry ja Samsung. Signal360:n asiakkaiksi taas tiedetään Golden State Warriors -korisjoukkue ja NHL.

Audible Magic listaa sivuillaan asiakkaikseen ja yhteistyökumppaneikseen ainakin neljä jättimäistä levy-yhtiötä, Facebookin, pari kansainvälistä tv-kanavayhtiötä kuten Canal+:n sekä Disneyn.

Kehitys ei ole kuitenkaan jäänyt huomioimatta viranomaisilta.

Kaksitoista Silverpushin äänitunnistepalvelua käyttävää sovelluskehittäjää sai keväällä huomautuksen Yhdysvaltojen kuluttajaviranomaiselta. Ne eivät kertoneet kuluttajille, että niiden Androidin sovelluskaupasta ladattavat sovellukset sisälsivät äänitunnisteohjelman.

NBA-joukkue Golden State Warriors haastettiin syyskuussa oikeuteen Kaliforniassa, kun faneille selvisi että joukkueen Android-sovelluksen mukana tuli Signal360-yhtiön äänitunnistesovellus, jonka epäiltiin kuuntelevan mikrofonin kautta kaikkea ääntä.

Myös Suomessa kuluttajien yksityisyydensuoja on herättänyt huolta, ja ainakin Image-lehti on epäillyt Facebookin kuuntelevan laitteiden lähellä käytäviä keskusteluja.

Kerrataanpa vielä: mainoksen ääni keskustelee puhelimesi kanssa puhelimen mikrofonin välityksellä. Ainakin teoriassa laitteiden tunnistus pitää huolen siitä, että juuri sinun laitteillesi kohdennetaan mainostajan haluamia sisältöjä.

Ilman tunnistusta voisi tapahtua niin, että avokonttorissa kollegasi katsoo esimerkiksi Youtubesta mainoksen, ja puhelimesi, tablettisi tai tietokoneesi mikrofoni kaappaa siitä äänitunnisteen. Laitteessasi täytyy vain olla sellaisen mainostajan sovellus, joka osaa kuunnella näitä hiljaisia viestejä.

Näin mainos leviää ympäriinsä kuin virus.

Vaikka yksityisyyden kannalta moinen on huolestuttavaa, mainonta on lähtökohtaisesti vaaratonta. Mainostajathan vain haluavat, että ostat heidän tavaroitaan ja palveluitaan.

Mutta mitäpä, jos rahojen menettäminen ei perustuisikaan omaan tahtoosi? Mitä, jos henkilöllisyytesi tai työnantajasi yrityssalaisuus varastetaan?

Äänitunnisteita on nimittäin häpeällisen helppoa väärentää, kertoo ryhmä tietoturvatutkijoita Santa Barbaran ja University Collegen yliopistosta. He esittelevät löytönsä kuluvalla viikolla pidettävässä Black Hat -konferenssissa Lontoossa.

Sovellukset kuuntelevat, vaikka sovellus ei olisi laitteessa auki. Asiasta kertoivat sunnuntaina New Scientist ja Fortune.

”Jokainen sovellus joka tahtoo käyttää ultraääntä, tarvitsee laitteessa luvan käyttää mikrofonia kaikilla taajuuksilla”, muistuttaa Vasilios Mavroudis, yksi tutkijaryhmän jäsenistä New Scientistille.

Tämä tarkoittaa Mavroudiksen mukaan esimerkiksi sitä, että asiansa osaava hakkeri voi melko vähällä vaivalla muokata sovelluksen toimintoja kuuntelemaan myös muuta ääntä kuin ultraäänitunnisteita. Tunnisteita voidaan manipuloida myös muokkaamaan laitteiden sisältämää dataa.

Tutkijat huomasivat ultraäänitunnisteiden huolestuttavat mahdollisuudet löydettyään todisteita siitä, että kuluttajat yrittivät huijata itselleen alennuskorttisovelluksen bonuspisteitä äänittämällä tunnisteita sisältäviä mainoksia ja toistamalla niitä ultraäänen tunnistaville sovelluksille.

”Silloin tajusimme, miten yksinkertaista näitä ultraäänisovelluksia on huijata”, Mavroudis sanoo.

Niin kauan kun ultraäänitunnisteiden käyttöä ei tunneta laajasti, sille ei myöskään ole selkeitä sääntöjä, eikä sille oikein voi tehdä mitään.

Vasilios Mavroudis kutsuu tunnisteita harmaaksi alueeksi, josta kukaan ei halua ottaa vastuuta.

”Tilanne pahenee, ellei joku korjaa sitä.”

Tutkijat ovatkin aluksi kehittäneet Googlen Chrome-selaimeen lisäosan, joka estää ultraäänitunnisteiden liikkumisen. Myös Android-käyttöjärjestelmään rakennetaan paikkausta, jolla kuluttaja voi valita, antaako laitteensa mikrofonille luvan herätä ultraäänitunnisteisiin.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, mitkä kotimaiset mainostajat käyttävät ultraäänitunnisteita. HS pyytää lukijoiden apua: jos sinä tiedät, ota yhteyttä HS:n toimittaja Laura Halmiseen sähköpostitse osoitteeseen laura.halminen@hs.fi

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietoturva
 • Mainonta
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  5. 5

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  6. 6

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  7. 7

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  8. 8

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  3. 2 tuntia sitten
  4. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  5. Pääministeri May EU-johtajille: Älkää antako viestiä, että brexit-neuvottelut eivät etenisi
  6. Donald Tusk lupaa EU:n junnaavaan päätöksentekoon vauhtia: Enemmän huippukokouksia, maiden johtajille lisätöitä unionin hyväksi
  7. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  8. ”Monet lähtöitkut on itketty” – 300 000 lapsen syntymän nähnyt kätilöopisto suljettiin, HS seurasi viimeistä päivää
  9. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  10. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta - "Kuin filmitähtiä", sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  11. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  12. Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko
  13. Näytä lisää