Talous

Teknologiateollisuus taantui hieman viime vuodesta – meriteollisuus ja konsultointi valopilkkuina

Alan yritysten henkilöstö Suomessa väheni tammi-syyskuussa lähes kaksi prosenttia viime vuodesta.

Teknologiateollisuuden yritysten alkuvuosi on mennyt hieman huonommin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tilauskanta ja henkilöstön kokonaismäärä alenivat tammi-heinäkuussa jonkin verran viime vuodesta.

Meriteollisuus ja konsultointi nousevat esiin myönteisinä alkuvuodesta.

Ala arvioi, että yritysten yhteinen liikevaihto pysynee tänä vuonna noin 70 miljardissa, eli samalla tasolla kuin viime vuonna. Tämän vuoden tammi-heinäkuussa liikevaihto oli kaksi prosenttia pienempi kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla.

Toimialan tavaravienti väheni kahdeksan prosenttia.

Alan yritykset saivat uusia tilauksia heinä-syyskuussa euromääräisesti kuusi prosenttia vähemmän kuin samana aikana 2015, mutta hieman enemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä huhti-kesäkuussa.

Tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa hieman pienempi kuin samaan aikaan 2015.

”Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiayritysten liikevaihdon arvioidaan olevan talvella suunnilleen samalla tasolla kuin vuotta aiemmin”, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen arvioi.

Alan yritysten henkilöstö Suomessa väheni tammi-syyskuussa lähes kaksi prosenttia eli runsaalla 5 000:lla verrattuna vuoden 2015 keskiarvoon. Henkilöstöä oli yhteensä 283 000 syyskuun lopussa.

Yritykset palkkasivat uutta henkilöstöä kaikkiaan runsaat 21 000. Rekrytoinneista kaksi kolmasosaa oli pk-yritysten tekemiä. Kolmanneksesta vastasivat isommat vähintään 250 henkilöä työllistävät yritykset.

Alkusyksyn suuret laivatilaukset eivät vielä näy teknologiateollisuuden tilauksissa, mutta kun ne sinne kirjautuvat, pysyvät ne siellä pitkään.

Verkostomainen laivanrakennus työllistää koko Suomea, Turunen sanoo. Suuresta risteilijästä jopa yli 80 prosenttia rakennetaan telakan porttien ulkopuolella.

Meriteollisuus työllistää suoraan lähes 30 000 henkilöä. Merkittävä osa on pk-yrityksissä. Suomessa lasketaan olevan lähes 900 meriteollisuuden yritystä.

Teknologiateollisuuden perustamaan Kasvuryhmään kuuluu 187 keskisuurta kasvuhaluista yritystä. Ne tähtäävät 12 miljardin euron uuteen liikevaihtoon 2020 mennessä.

Turunen sanoo, että nykyisellä investointien määrällä pääomakanta rapistuu: uudet investoinnit eivät riitä korvaamaan edes pääoman kulumista.

”Yritysverotuksen muuttaminen kannustavammaksi vauhdittaisi investointeja.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää