Talous

Kylän vanhin puhelin, mutta maakunnan parhaat tulot – älyvaatefirman myynti USA:han toi Akseli Reholle yli viisi miljoonaa euroa

Kankaanpääläinen Akseli Reho myi älyvaatefirmansa amerikkalaisille, mutta kieltäytyy älypuhelimesta.

Kankaanpää

Miehellä on mahdollisesti kylän vanhin Nokia, mutta ainakin miehellä on maakunnan kovimmat tulot.

Kankaanpääläisen Akseli Rehon Nokia Communicator 9300 vuodelta 2005 makaa ruokapöydällä omakotitalossa, jonka ikkunasta näkyy pelto ja järvi. Puhelin on saanut selvästi osumaa ja se on kuulemma pudotessaan herkkä hajoamaan saranoistaan. Akun päällä on tyttären valokuva.

”Ostan näitä aina, kun niitä tulee myyntiin Huuto.netissä. Minulla on näitä pari kenkälaatikollista varastossa, joten siitä riittää käyttöön vielä moneksi vuodeksi”, Reho, 41, sanoo.

Puhelin on hänelle eräänlainen statement. Hän ei halua viihdekeskusta taskuunsa eikä anna lapsillensakaan älypuhelinta, ennen kuin nämä ovat kymmenenvuotiaita.

Hän sai älypuhelimista tarpeekseen asuessaan pari vuotta sitten yliopistokaupunki Berkleyssä, Kalifornian Piilaakson kupeessa, jossa hän oli tutkailemassa älyvaatebisneksen tilaa. Puhelinta piti räplätä liikennevaloissakin.

”Koin, että menetin ne hetket, kun en päässyt järkeilemään asioita omassa päässäni, pohtimaan, miettimään ja haastamaan omia ajatuksiani”, hän sanoo.

Älypuhelinkieltäytymistä voi tietysti ihmetellä mieheltä, joka yhdessä yhtiökaveriensa loi tyhjästä älyvaateteknologiaa kehittävän Clothing Plus -firman, jonka amerikkalainen pörssiyhtiö osti viime vuonna muutaman kymmenen miljoonan dollarin kaupassa.

Tämä teki viime vuoden verotuloilla mitattuna Rehosta Satakunnan rikkaimman miehen, tuloja noin 5,4 miljoonaa euroa. Koko valtakunnan listauksessa Reho oli vuoden 2015 verotettavilla tuloilla maan 38. hyvätuloisin.

Mutta palataan yrityskauppaan vähän myöhemmin.

Kun Reho valmistui diplomi-insinööriksi Hervannasta vuonna 97, lähes kaikki hänen opiskelukaverinsa menivät Nokialle. Reho osoitti kotiseuturakkautta ja toisintekemisen ajattelua ja meni lastenvaateyhtiö Reimalle.

”Siellä oli juuri tuotekehitys alkamassa siitä, miten vaatteet ja elektroniikan saisi yhdistettyä. Halusin tähän projektiin mukaan.”

Pian hän tajusi, etteivät elektroniikan parhaat edut liity niinkään lastenvaatteisiin, vaan erilaisiin työvaatteisiin ja ihmisen fysiologiseen mittaamiseen. Tästä syntyi Reiman spin-off, sivutuote eli Clothing Plus -yhtiö.

”Oli hämmentävää huomata, että vaate ei sisällä mitään keksintöjä, vaikka se on jo tuhat vuotta vanha. Me ajattelimme, että nyt se muuttuu. Kysymys oli, että miksi vaatteet eivät mittaa ihmisen fysiologisia ominaisuuksia, kun ne ovat joka tapauksessa ihmisen päällä. Ne ovat luontevia alustoja asentaa anturoita.”

Reima sai uuden omistajan 2008, jolloin Reho kavereineen päätti ostaa Clothing Plus -yhtiön itselleen Reimalta. Samassa kaupassa tuli ostettua myös tehdas Kiinasta. Nyt piti pärjätä omillaan, isoveljen tuki lakkasi.

”Koko ajan tiesimme, että vielä löytyy teollinen kumppani, joka voi skaalata meidän kehittämämme verson todella isoksi. Sellainen kumppani joka tekisi idusta miljardiluokan tekijän.”

Vuonna 2013 alkoi näyttää siltä, että älyvaateala todella saattaa olla pian iso ilmiö. Reho muutti perheineen Kaliforniaan haistelemaan ilmiötä ja hakemaan mahdollista ostajaa.

”Yllättävät tahot alkoivat olla yhteyksissä ja päästiin isoon seuraan. Piti hakea sulhanen, jonka kanssa mennä naimisiin”, hän vertaa.

Kaikki isot teknologiajätit alkoivat kiinnostua alasta ja lopulta syntyi yrityskontakti. Iso pyörä alkoi pyöriä, kun pienestä kankaanpäälaisesta firmasta kiinnostui iso pörssiyhtiö Jabil Circuit.

”Koen olevani keksijä, ne ovat aina mukavimpia työpäiviä. En nauti sopimusprosesseista”, Reho sanoo. Tuolloin hän ei vielä arvannut, että juuri tätä prosessia oli luvassa seuraavat puolitoista vuotta, ennen kuin nimet olisivat papereissa.

Reho muistaa hyvin, millaista työtä myynti aiheutti. Ostaja muun muassa kävi poraamassa maaperänäytteet Kiinan tehtaalla ja otti talteen laboratoriotutkimuksia varten pölyä tehtaan ilmanvaihtoputkien päältä. Yksillä illallisilla ilmeni, että Rehostakin oli tehty jonkinlainen henkilöprofiili.

”Se oli Snowden-aikaa. Naureskeltiin, että kai ne kävivät katsomassa minun valokuvakansiotkin dropboxista.”

Allekirjoitustilaisuus oli silti antikliimaksi. Reho kirjoitti nimen paperiin Kankaanpäässä, skannasi sen ja lähetti lakifirmaan Amerikkaan. Lopulta tuli tekstiviesti, jossa kerrottiin, että raha oli vapautunut. Reho näki pankkitilinsä saldon, kun hän oli pitämässä puhetta entisessä koulussaan Tampereen Hervannassa.

”Silloin sen tajusi. Sain kertoa myynnistä puheeni lopuksi.”

Reho jatkoi vielä puolisen vuotta toimitusjohtajana, mutta jättäytyi sitten sapattivapaalle, jota on kestänyt kohta vuoden. Hän vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä.

”Oli se yksiselitteinen onnistumisen mittari, kun amerikkalainen jättifirma ostaa täältä maaseudulta firman. Ei tämä ihan Supercell ole, mutta ei mikään onneton yrityskään. Kankaanpäässä minut pitää myös se, että ei näköjään tarvitse asua jossain metropolissa, jotta voi tehdä globaalin menestystarinan.”

Nyt hän on uuden edessä, mutta taakka on pois selästä. Hän sanoo luvanneensa maksaa perheelle työkiireistä aiheutuneita velkojaan takaisin, mitä on myös voinut sapattivapaallaan tehdä. On syntynyt roskakatos, on järjestetty valokuvat, hoidettu terveyttä ja liikuttu sekä nähty vanhoja kavereita.

”Tämä aika on vahvistanut ajatusta, että seuraavaksi haluan tehdä jotain ihan muuta. Siinä pitää olla jotain maagista vetovoimaa, jolla jaksaa taas seuraavat viisitoista vuotta. Tekstiilin ja elektroniikan yhdistämistä pidettiin silloin mahdottomana, nyt haluaisin samanlaiseen tilanteeseen taas. Jotain missä yhdistetään kaksi asiaa ennennäkemättömällä tavalla.”

Kankaanpään kaupunki voi vain kiittää parasta veronmaksajaansa, mutta Rehoa ei harmita. Amerikkalaisten osakkeenomistajien dollarit pyörittävät nyt hyvän hetken Kankaanpään terveyskeskusta.

”Se tuottaa minulle aivan kaameata mielihyvää, ei kiukuta yhtään.”

Oikaisu 1.10 kello 19.15: Uutisen otsikossa oli aiemmin nimivirhe, Rehon etunimi on Akseli ei Aleksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulot ja verot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  4. 4

   Poliisi yrittää kitkeä sekoilua ja huumekauppaa Helsingin Kurvissa tehovalvonnalla – ”Asukkaat tuntevat päiväsaikaan olonsa turvattomaksi”

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  7. 7

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loistaa juuri nyt verenpunainen aurinko – Suora lähetys HSTV:ssä

  8. 8

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  9. 9

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  10. 10

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  9. 9

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  10. 10

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää