Talous

Epävarmuus lisääntyy, vapaakauppa vastatuuleen: HS listasi Trumpin valinnan vaikutukset talouteen

Pörssien alkupaniikki rauhoittui, mutta Trumpin valinnan laajemmat vaikutukset maailmantalouteen ja Suomeen ovat vasta edessä.

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vaalivoitto Yhdysvalloissa oli markkinoille yllätys ja järkytys. Vaikka pörssien alkupaniikki rauhoittui aamupäivän kuluessa, Trumpin valinnan laajemmat vaikutukset maailmantalouteen ja myös Suomeen ovat vasta edessä.

HS listasi mahdollisia vaikutuksia, joista osa on jo nyt näkyvissä.

Epävarmuus lisääntyy

Markkinat toivoivat demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin voittoa, koska entinen ulkoministeri olisi edustanut Trumpiin verrattuna jatkuvuutta. Tosi-tv:stä tutuksi tulleen Trumpin politiikkaa on vaikea ennakoida.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi varhain keskiviikkoaamuna, että ”epävarma aikakausi” on alkamassa Yhdysvalloissa ja koko maailman taloudessa. Yhdysvaltain merkitys on valtava, koska se on maailman suurin kansantalous.

”Kukaan ei tiedä, mitä hän lopulta aikoo tehdä. On pieni mahdollisuus, että ne asiat, joista Trump on puhunut, hän aikoo todella toteuttaa. Ne ovat kamalia asioita”, hän luonnehtii.

Kangasharju viittaa etenkin tullimuurien nostamiseen ja mahdolliseen kauppasotaan.

Pörssikurssien lasku keskiviikkoaamuna liittyy juuri epävarmuuden lisääntymiseen. Lue erillinen juttu pörsseistä täältä.

Yksi epävarmuuden merkki oli myös kullan kallistuminen keskiviikkoaamuna. Sitä on perinteisesti pidetty vakaana sijoituskohteena turvattomina aikoina.

Vapaakaupan vastatuuli kovenee

Trumpin valinta nostaa esteitä maailmankaupalle ja globalisaation etenemiselle.

”Hän tulee aiheuttamaan vakavaa vahinkoa koko maailman kauppajärjestelmälle”, arvioi saksalainen pankki Commerzbank katsauksessaan.

Trump arvostelee maailmankaupan vapauttamista, koska hänen mukaansa se on vienyt amerikkalaisten työpaikkoja. Hän on uhannut vetäytyä Kanadan, Meksikon ja Yhdysvaltain välisestä vapaakauppasopimuksesta Naftasta, ellei Yhdysvallat saa parempia ehtoja.

Trump vastustaa myös Tyynenmeren alueen TPP-vapaakauppasopimusta.

EU:n ja Yhdysvaltain välistä kauppaa vapauttavasta TTIP-kauppasopimuksesta hän ei ole sanonut mitään. Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen uskoo kuitenkin, että myös TTIP-neuvotteluissa Yhdysvallat ottaa tiukemman kannan Trumpin johdolla.

”TTIP-sopimuksen todennäköisyys toteutua heikentyy”, hän arvioi.

Ekonomistien mukaan tullimuurien pystyttäminen vahingoittaisi sekä koko maailmantaloutta että Suomea, joka on viennistä riippuvainen.

Erityisen suuri riski liittyy kauppasotaan Kiinan kanssa. Trump on väläyttänyt mahdollisuutta korottaa kiinalaisten tuontituotteiden tullimaksuja. Tällöin syntyisi pahimmillaan protektionistinen kierre, jossa kaikki yrittäisivät suojata omaa tuotantoaan. Kasvu hidastuisi paitsi Kiinassa myös koko maailmassa.

”Jos jenkit asettaisivat tullimuurit Kiinalle, Kiina vastaisi siihen. Maailmankauppa hyytyisi, ja tämä näkyisi myös Suomen taloudessa”, tiivistää Nordean Kangasharju.

Jo nyt maailmassa puhaltavat vapaakaupan vastaiset tuulet, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman muistuttaa. Maailman kauppajärjestön WTO:n mukaan tästä vuodesta on tulossa 15 vuoteen ensimmäinen, jolloin maailmankaupan kasvu jää jälkeen maailman talouskasvusta.

Kangasharju uskoo kuitenkin, että hyvin todennäköisesti valtaosa Trumpin uhkauksista vapaakauppaan liittyen jää pelkiksi puheiksi.

”Uskon, että hän on pragmaatikko, hän puhuu sitä mitä valkoiset duunarimiehet haluavat kuunnella.”

Öljy halpenee – ainakin aluksi

Öljyn hinta lähti laskuun keskiviikkoaamuna vaalituloksen alettua selvitä. Aasian kaupankäynnissä Brent-laadun raakaöljy halpeni lähes neljä prosenttia, mutta myöhemmin hinta alkoi jälleen nousta.

Syynä on Öljy- ja biopolttoainealan etujärjestön toimitusjohtajan Helena Vänskän mukaan sama epävarmuus, joka sai aamulla myös pörssikurssit luisuun. Vähäisempi vaikutus on sillä, että Trump on luvannut lisätä öljyn- ja kaasuntuotantoa Yhdysvalloissa.

Jos öljy halpenee, öljyntuottajamaat saattavat olla aiempaa halukkaampia rajoittamaan sen tuotantoa. Jos öljyntuottajamaiden kartelli Opec pääsee kokouksessaan 30. marraskuuta sopimukseen maakohtaisista öljyn tuotannon leikkauksista, hinnan nousupaineet lisääntyvät.

Varmaa tuotannon rajoittaminen ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi Iran on vastustanut sitä.

Yhdysvaltain keskuspankin koronnosto saattaa lykkääntyä

Markkinoilla on laajalti odotettu, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaisi ohjauskorkoaan vielä tämän vuoden puolella.

Aktian Heidi Schaumanin mukaan Trumpin valinnan aiheuttama epävarmuus saattaa vaikuttaa siihen, että keskuspankki lykkää tätä päätöstä.

Commerzbank arvioi katsauksessaan, että Trumpin hallinnon ja Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Janet Yellenin välille syntyy todennäköisesti konflikteja. Trump on vaalikampanjan aikana arvostellut Yelleniä korkojen pitämisestä alhaalla poliittisista syistä.

Julkisen talouden vaje uhkaa kasvaa Yhdysvalloissa.

Trump on sanonut leikkaavansa veroja. Commerzbank arvioi tämän johtavan siihen, että julkisen talouden vaje kasvaa noin kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuodessa.

Duunarien puolustajana esiintynyt Trump on luvannut lisäksi pelastaa työpaikkoja. Hän on erityisen suosittu alueilla, joilta on hävinnyt teollisuuden töitä.

Etlan Kotilaisen mukaan puheet voivat tarkoittaa sellaisten elinkeinojen tukemista, joilla ei ole Yhdysvalloissa globaalia kilpailuetua.

”Sellaisten tekohengittäminen hidastaa pitkällä aikavälillä kasvua”, Kotilainen muistuttaa.

”Se on taistelua tuulimyllyjä vastaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää