Talous

Meksikolainen sementinvalmistaja Cemex tekee Trumpin rajamuurilla valtavasti rahaa – vai tekeekö?

Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle kaavailtu muuri vaikuttaa talouteen monin eri tavoin.

Suurin voittaja Donald Trumpin valinnassa Yhdysvaltain presidentiksi saattaa olla meksikolainen sementinvalmistaja Cemex. Se on maailman kolmanneksi suurin sementin valmistaja ja suurin valmisbetonin tekijä.

Silti Cemexin osakekurssi laski keskiviikkona Trumpin vaalivoiton selvittyä. Miksi ihmeessä?

Trump lupasi kampanjassaan rakentaa muurin Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Hän todennäköisesti pitää lupauksensa. Onhan kyseessä hänen näkyvin yksittäinen kampanjalinjauksensa.

Toistuvasti Trumpin vaalitilaisuuksissa kannattajat huusivat rytmikkäästi yhteen ääneen ”Build the Wall, Build the Wall” (rakenna muuri, rakenna muuri).

Muuri siis tulee. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole mitään tietoa siitä, että minkälainen. Voihan joku olla sitä mieltä, että kanaverkosta rakennetun aidan voi tulkita muuriksi.

Mutta jos tiedossa on kunnon muuri, sitä varten tarvitaan valtavasti betonia. Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan pituus on yli 3 000 kilometriä. Muurin ei tarvitse olla aivan näin pitkä, sillä osa siitä hoituu luonnollisten esteiden kuten Rio Grande -joen avulla.

Kesällä julkaistussa pankkiiriliike Bernsteinin raportissa arvioitiin, että muuri maksaisi noin 15–25 miljardia dollaria (14–23 miljardia euroa). Pankkiiriliike arvioi laskelmissaan, että muuri olisi samantapainen rakennelma kuin Israelin Länsirannalle tekemä muuri. Israelilaiset kutsuvat sitä turva-aidaksi.

Se on tehty valmisbetonista.

Pankkiiriliikkeen mukaan Trumpin ”turva-aidan” rakentamisen suurin hyötyjä on Cemex-yhtiö. Se valmistaa sementtiä ja betonia molemmin puolin Yhdysvaltain ja Meksikon välistä rajaa. Betonia ei kannata kuljettaa pitkiä matkoja, joten kätevintä olisi ostaa se Cemexiltä. Se on lähellä.

Tässä alla näkyy kartassa maiden välinen raja. Punaiset kolmiot ovat Cemexin tuotantolaitoksia. Kuva on lainattu Bernsteinin raportista.

Cemex on valtava globaali yhtiö, joka toimii yli 50 maassa eri puolilla maailmaa. Sen pääkonttori on Meksikossa San Pedrossa, Monterreyn lähellä.

Vuonna 1906 perustetun Cemexin nimi lyhenne nimestä Cementos Mexicanos. Se on yksi Meksikon suurimmista yrityksistä.

Se toimii myös Suomessa.

Cemex on listattu Meksikon pörssiin. Sen lisäksi se on noteerattu ADS-todistusten kautta myös New Yorkin pörssissä. Keskiviikkona Donald Trumpin valinnan jälkeen Cemexin osakekurssi laski yli seitsemän prosenttia.

Miksi ihmeessä?

Sementti- ja betoniteollisuudelle on Trumpin valinnan myötä tulossa kulta-ajat. Julistihan Trump keskiviikkona kiitospuheessaan, että hänen kaudellaan aloitetaan valtavat infrastuktuuri-investoinnit.

”Me korjaamme kaupunkien ränsistyneet alueet, valtatiet, sillat, tunnelit, lentokentät, koulut ja sairaalat”, Trump totesi puheessaan.

Sementtibisnestä seuraavan Global Cement -nettisivun analyysissä huomautettiin, että Trumpin puheessa ei mainittu erikseen sementtiä eikä muuria. ”Mutta kaikki nuo projektit, jotka hän mainitsi, vaativat paljon sementtiä ja betonia”, analyysissä todetaan. Alalla on siis juhlat.

Cemex on Yhdysvaltain sementtimarkkinoiden suurin toimija. Miksi sen kurssi sitten laski?

Selityksiä on monta.

Kun Donald Trumpin valinta varmistui Yhdysvaltain dollari vahvistui yhdeksän prosenttia suhteessa Meksikon pesoon. Syynä olivat pääasiassa Trumpin kriittiset näkemykset NAFTA-sopimuksesta.

NAFTA on Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus, jonka myötä kaupan esteitä ja tulleja on purettu Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon väliltä. Sopimus allekirjoitettiin presidentti Bill Clintonin aikana vuonna 1993.

Donald Trumpin mukaan NAFTA on huonoin sopimus, jonka Yhdysvallat on koskaan allekirjoittanut.

Tullimuurien paluu Yhdysvaltain ja Meksikon välille ei kuitenkaan välttämättä iske Cemexiin täydellä voimallaan. Sementti- ja betonibisnes on paikallista toimintaa.

Jos ja kun Trumpin muuri nousee, niin Cemex valmistaa betonin Yhdysvaltain puolella. Muuri ei siis estä muurin rakentamista.

Kurssilaskun syynä onkin isolta osin valuuttakurssimuutos. Cemexin tuloksesta iso osa on pesoina, mutta sen osakekurssi noteerataan New Yorkissa dollareina. Cemexin myynnistä noin kolmannes on Meksikossa.

Talous on monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Vaikka muuri ei pysäytä sementtiä, se estää ihmisten maahantulon.

”Jos nykyistä laillista ja laitonta maahanmuuttoa Meksikosta Yhdysvaltoihin rajoitetaan, sillä saattaa olla paljon suuremmat vaikutukset Yhdysvaltain sementtiteollisuuteen ja talouteen laajemminkin kuin yhdellä suurella infrastruktuuriprojektilla (muurilla)”, pohditaan Global Cementin analyysissä.

Cemexin Yhdysvaltain puolella sijaitsevilla tuotantolaitoksilla todennäköisesti työskentelee aika monta meksikolaista ja meksikolaistaustaista työntekijää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Meksiko
 • Vapaakauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää