Talous

Alibaba järjestää tänään vuoden valtavimman ostostapahtuman – mitä kaikkea planeetan suurin verkkokauppa tekee ja miksi siitä pitäisi välittää?

Nettiyhtiö Alibaba muovaa Kiinasta kuluttajien paratiisia, mutta yhtiön valloitussuunnitelmat yltävät myös Eurooppaan. Alibaban perusti Forrest Gumpia ihaileva eksentrinen englanninopettaja.

Kiinalainen Alibaba on paljon muutakin kuin vain tämän planeetan valtavin verkkokauppa. Yhtiön palveluilla on jo miljardi käyttäjää. Vuonna 2020 niitä on kaksi kertaa enemmän, yhtiön markkinointijohtaja Chris Tung väitti HS:lle lokakuussa.

Alibaban lonkerot yltävät Suomeenkin asti.

Suomalaiset käyttävät yhtiön Aliexpress-verkkokauppaa, Suomen Posti tekee Alibaban verkkokauppakuljetuksia Venäjällä ja Alibaban matkailuun erikoistunut tytäryhtiö Alitrip aikoo tuoda Rovaniemelle ensi vuonna 50 000 kiinalaista turistia. Suomalaisyhtiöt voivat myydä brändituotteitaan Alibaban Tmall Global -verkkokaupassa.

HS kertoo, mitä Alibaba tekee ja miksi siitä pitäisi välittää.

Miten Alibaba sai alkunsa?

Jack Ma perusti Alibaban jo vuonna 1999, kun kiinalaisista vain alle prosentti käytti nettiä.

Ma syntyi Mao Zedongin väkivaltaisen kulttuurivallankumouksen aikaan vuonna 1964. Kommunistisen Kiinan suhteet länsimaihin alkoivat hiljalleen lämmetä, kun Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixon vieraili Kiinassa vuonna 1972.

Nixon käväisi historiallisella vierailullaan myös Man kotikaupungissa Hangzhoussa. Vierailun jälkeisinä vuosina kaupunkiin ilmestyi ulkomaalaisia turisteja, joiden oppaana teini-ikäinen Ma toimi harjoitellakseen englannin kieltä.

Aikuisena Ma haki kymmeniä työpaikkoja, mutta heiveröinen ja eksentrinen mies ei kelvannut töihin edes kananpaistajaksi pikaruokaketju KFC:hen. Hän opiskeli lopulta englanninopettajaksi epäonnistuttuaan ensin kolmesti yliopistojen pääsykokeissa.

Opettaminen ei tyydyttänyt eksentristä haaveilijaa, joka rakastaa Forrest Gump -elokuvan kömpelöä päähenkilöä ja wuxia-seikkailuromaaneja.

Vuonna 1995 pääsi Yhdysvalloissa kokeilemaan internetiä. Hän toi kotiin tuliaisina tietokoneen ja perusti samana vuonna vaimonsa Cathy Zhang Yingin ja tuttavansa kanssa nettiyrityksen.

Neljä vuotta myöhemmin it-kuplan kynnyksellä syntyi Alibaba, josta kasvoi Goldman Sachs -pankin, nettiyhtiö Yahoon ja teleoperaattori Softbankin sijoitusten avulla Kiinan internettitaani.

Kuinka suuri Alibaba on?

Viime vuonna Alibaban kanavien läpi käytiin kauppaa 485 miljardin dollarin eli 440 miljardin euron arvosta maaliskuussa päättyneellä tilikaudella.

Se ohitti muutamalla miljardilla maailman suurimman kauppaketjun Wal-Martin myytyjen tuotteiden yhteenlasketussa arvossa. Alibaban kautta myydään myös selvästi enemmän tavaraa kuin yhdysvaltalaisen kilpailijan Amazonin verkkokaupassa.

Ostosten arvon tuijottaminen on hieman harhaanjohtavaa. Alibaban verkkokaupat toimivat alustoina miljoonille myyjille. Yhtiö perii myyjiltä ”torimaksun”, nappaa pienen osan myydyn tuotteen hinnasta tai myy mainostilaa kauppapaikasta riippuen.

Alibaban liikevaihto olikin viime tilikaudella vain 16 miljardia euroa, kun Walmartin liikevaihto oli 482 miljardia dollaria. Alibaba kasvaa kuitenkin kymmenien prosenttien vuosivauhdilla ja laajentaa toimintaansa verkkokaupan ulkopuolelle.

Millainen johtaja Ma on?

Kirjailija ja Kiina-konsultti Duncan Clark rakentaa Masta ylistävän kuvan kirjassaan Alibaba: The House That Jack Ma Built (2016). Man pitkään tuntenut Clark pitää Alibaban perustajaa mielikuvituksellisena ja sinnikkäänä johtajana, joka asettaa aina asiakkaat ensin.

Ma suorastaan ylpeilee teknologisella kömpelyydellään.

”Olen yksinkertainen kaveri, enkä ollenkaan fiksu. En vieläkään ymmärrä, mitä koodaus oikein on, enkä tajua, minkälaiseen teknologiaan internet pohjautuu”, Jack Ma totesi Stanfordin yliopistolla pitämässään puheessaan vuonna 2013.

Persoonallisuutta ja itseironiaa Malta ei ainakaan puutu.

Porter Erismanin ohjaamassa Crocodile in the Yangtze -dokumentissa (2012) näytetään, kuinka Jack Ma kohoaa lavalle lattialuukusta valkoisessa peruukissa, irokeesissa ja mustassa huulipunassa. 16 000 palvovan työntekijän edessä Alibaban 10-vuotisjuhlissa hän laulaa hieman nuotin vierestä Can You Feel the Love Tonight -klassikon Leijonakuningas-elokuvasta.

Talouslehti Forbesin mukaan Man henkilökohtainen omaisuus on nykyään 28 miljardia dollaria eli noin 25 miljardia euroa, vaikka hän omistaa Alibabasta vain kuutisen prosenttia.

Viime vuonna Ma luopui toimitusjohtajan paikasta, mutta hän on yhä Alibaban sydän ja yksityishenkilöistä yhtiön suurin omistaja. Hän jatkaa hallituksen puheenjohtaja. Toimitusjohtajana toimii Daniel Zhang, sinkkujen päivän tempauksen kehittäjä.

Mitä kaikkea Alibaba tekee?

Jack Man usein toistaman mantran mukaan Alibaban liiketoiminnan ytimessä on rautakolmio, jonka nurkat ovat verkkokauppa, logistiikka ja finanssipalvelut.

Konserniin kuuluu yrityksille ja kuluttajille suunnattuja verkkokauppapalveluita, joista suurimmat ovat arkinen Taobao ja brändituotteita myyvä Tmall. Yhtiöllä on oma logistiikkayhtiö Cainiao, ja Alibaba omistaa myös osan Singaporen postista.

Alibabaan liittyy huimaa vauhtia kasvava finanssipalveluyhtiö Ant, johon kuuluvat maailman suosituin nettimaksupalvelu Alipay, Kiinan suurin piensijoittajille suunnattu rahasto Yu’E Bao, vertaislainaverkosto Zhaocaibao ja luottoluokittaja Sesame Credit.

Ant irrottautui Alibabasta itsenäiseksi yhtiöksi vuonna 2011, eivätkä New Yorkiin listautuneen Alibaban osakkeenomistajat omista suoraan Antia.

Rahoituspalvelut ovat silti yhä erottamaton osa Alibaban kauppaverkostoa. Eniten äänivaltaa Antissa on henkilökohtaisesti Jack Malla, ei Alibaballa.

Uutistoimisto Bloomberg ennustaa, että ensi vuoden alkupuolella todennäköisesti pörssiin listautuva Ant ohittaa markkina-arvossa Goldman Sachs -pankin. Goldman Sachsin markkina-arvo on noin noin 70 miljardia dollaria.

Rautakolmio on laajentumassa neliöksi, kun Alibaban pilvipalveluyhtiö Aliyun kasvattaatoimintaansa. Aliyunin tarjoama datakeskuskapasiteetti on jo maailman neljänneksi suurin.

Mitä kaikkea Alibaba omistaa?

Alibaba on sijoittanut vuodesta 2009 lähtien kaikkiaan noin 50 eri yritykseen, kertoo Crunchbase-tietokanta. Alibaba on ostanut kokonaan kymmenisen yritystä.

Sijoitukset vaihtelevat pikkusummista miljardeihin dollariin. Joukossa on länsimaalaisille tuntemattomia kiinalaisyrityksiä, mutta myös Lyftin, Magic Leapin ja Snapin (entinen Snapchat) kaltaisia tunnettuja yhdysvaltalaisia startup-yrityksiä.

Alibaban merkittäviin omistuksiin kuuluvat merkittävät osuudet singaporelaisesta verkkokaupasta Lazadasta, ”Kiinan Twitteristä” Weibosta ja kyydinvälitysyhtiö Didi Chuxingista, joka on kyytimäärissä mitattuna suurempi kuin Uber.

Lokakuussa Jack Ma ja elokuvaohjaaja Steven Spielberg ilmoittivat yhdistävänsä voimansa. Spielbergin tuotantoyhtiö Amblin Partners, entinen Dreamworks Studios, aloitti yhteistyön Alibaban kanssa. Samalla Alibaba osti vähemmistöosuuden Amblinista.

Alibaba omistaa myös puolet Kiinan suurimmasta elokuvayhtiöstä Alibaba Picturesista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hyvää sinkkujen päivää!

 Sinkkujen päivä (guanggun jie) on 1990-luvulla yliopistoista muualle Kiinaan levinnyt juhla, jota vietetään tänään 11.11.

 Alibaban kampanjoinnin vuoksi sinkkujen päivästä on tullut ylivoimaisesti maailman suurin ostospäivä.

 Viime vuonna sinkkujen päivänä tehtiin yksin Alibaban nettipalvelujen kautta ostoksia 14,3 miljardin dollarin arvosta. Yhdysvalloissa kuluttajat törsäsivät vastaavana ostospäivänä, kybermaanantaina, kolme miljardia dollaria monissa verkkokaupoissa.

 Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova SEC on aloittanut tutkinnan Alibaban mainostamista tilintarkastamattomista bruttomyyntiluvuista.

 Alibaba pitää kuluttajat valveilla netin kautta välitetyn ostostapahtuman avulla. Viime vuonna spektaakkelissa esiintyivät kiinalaisten poptähtien lisäksi näyttelijät Kevin Spacey ja Daniel Craig.

Lähteet: Adobe, Alibaba, Financial Times

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Verkkokauppa
 • Kiina
 • sinkkujen päivä
 • verkkokaupat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  4. 4

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  5. 5

   Norjan Mannen-vuori saattaa romahtaa tänään

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Sähköliitto jätti lakkovaroituksen – viikon kestävä työtaistelu koskisi noin tuhatta sähköliittolaista

  8. 8

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  9. 9

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  10. 10

   Johtuiko Talvivaaran ympäristöturma huolimattomuudesta vai olosuhteista? – Tuomarit jalkautuivat kaivosalueelle, josta tuli poikkeuksellisen rikosjutun näyttämö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  7. 7

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää