Talous

Roaming-maksujen poistuminen on EU:ssa vielä ison väännön takana – suomalaiset voivat saada nenilleen

Suomalaisoperaattorit pelkäävät isoa lisälaskua, joka voi kaatua kuluttajille. Roaming-vapaudesta ja gigatavujen tukkuhinnoista väännetään lähikuukaudet, ja Suomi on nyt häviäjien leirissä.

Bryssel

Euroopan unionilla oli kansalaisille viime vuonna erinomaisia uutisia: matkapuhelimien roaming-maksut ulkomaanmatkoilla siirtyvät historiaan kesäkuussa 2017.

Euroopan komission mukaan kyseessä on ”yksi parhaista saavutuksista” EU:n historiassa. Todellinen merkki siitä, miksi unioni ylipäätään on olemassa – ilmaisia ja rajat ylittäviä juttuja.

Mutta kuten usein muulloinkin, EU:ssa unelmiin kuljetaan sekoilun ja tappelun kautta ja lopputulos voi yllättää. Tappelua käydään EU:n lainsäädäntömyllyssä tulevat kuukaudet ja siinä suomalaiskuluttaja voi saada nenäänsä.

Yleisen käsityksen mukaan asiasta päätettiin jo syksyllä 2015, kaksi vuotta kestäneen lainsäädäntövatkauksen jälkeen. Mutta monelta jäi huomaamatta, että EU päätti ratkaista vasta myöhemmin, miten estetään esimerkiksi väärinkäytökset, jos missä tahansa EU-maassa hankittua liittymää voisi käyttää rajattomasti.

Homma meni sekavaksi, kun komissio esitti syyskuun alussa ratkaisuehdotuksensa. Sen mukaan roaming-maksut poistuisivat, mutta vain jos EU-kansalainen käyttää puhelintaan enimmillään 90 päivää vuodessa vierailla mailla ja korkeintaan 30 päivää kerrallaan.

Aikarajaukset aiheuttivat huutomyrskyn ja seuraavana päivänä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker veti ehdotuksen pois. Hänen mukaansa rajaus oli ”teknokraattinen virhe”, joka oikaistaan.

Komission teknokraattinen ajatus oli, että EU-kansalaiset matkustavat keskimäärin 12 päivää vuodessa ja näin ollen 99 prosenttia eurooppalaisista jäisi kevyesti 90 päivän aikarajan alle. Mutta se ei lopettanut arvosteluryöppyä, kun kerran ilmaista oli luvattu.

Kun Juncker sitten lupasi, että roaming-maksut todellakin poistuvat ilman mitään aikarajoja, alkoi kaupankäynti eri maiden teleoperaattoreiden välisistä tukkuhinnoista ja kova pohdinta siitä, mikä on ”kohtuullista käyttöä”.

EU-parlamentissa hintaväännöistä vastaa suomalaismeppi Miapetra Kumpula-Natri (sd), joka on kyseisen lakiosion raportööri eli päävalmistelija.

Hän on ajanut mahdollisimman alhaisia tukkumaksuja, jotka mahdollistaisivat jatkossakin esimerkiksi Suomen matalan hintatason kännyköiden puhe-, tekstaus- ja datapaketeille.

Mutta Kumpula-Natri on ajatuksineen tällä hetkellä vähemmistössä, kuten on myös Suomi. Etenkin eteläisen Euroopan maat haluavat pitää yllä korkeita operaattoreiden välisiä tukkuhintoja, joita peritään muissa maissa myytyjen kännykkäliittymien käytöstä.

Kumpula-Natrin mielestä kyse on rahan lisäksi visiosta. Millaista digitaalista Eurooppaa nyt rakennetaan: halutaanko ihmisten käyttävän paljon halpaa dataa vai vähän ja kallista?

”Minun tavoitteeni on, että paljon ja halvalla. Kun esimerkiksi Latviassa tuli käyttöön rajaton datan käyttö, datan käyttömäärä kasvoi 174 prosenttia vuodessa”, Kumpula-Natri sanoo.

Jäsenmaiden välillä on huikeita eroja, mitä tulee datan käyttöön ja hinnoitteluun. Joissakin EU-maissa datapaketit maksavat gigatavuihin suhteutettuina kymmenkertaisia määriä verrattuna Suomeen, ja mobiilidataa käytetään vain murto-osa Suomeen verrattuna.

Komissio on tehnyt ehdotuksen, jonka mukaan yksi gigatavu maksaisi operaattoreiden välisessä tukkukaupassa enimmillään 8,5 euroa ja olisi voimassa kesästä 2017 kesään 2022.

Jos siis operaattori Elisan asiakas Pena katselisi Espanjan-lomallaan Youtube-videoita yhden gigatavun edestä, Elisan pitäisi maksaa 8,5 euroa sille espanjalaisoperaattorille, jonka verkossa Pena on vieraillut.

Tämä on Suomen ja 11 muun samanmielisen maan mielestä aivan liian korkea hinta, jossa on menty tehottomien ja ylihintaa nyhtävien Etelä-Euroopan operaattoreiden ehdoilla.

”On olemassa todellinen riski, että tämä haittaa kilpailua ja johtaa markkinoiden vääristymään – – ja on vahingollista kuluttajille”, maaryhmä totesi yhteiskirjelmässään.

Suomalaisvirkamiesten mielestä Kumpula-Natrin ehdotus, jonka mukaan gigatavun hinta laskisi viidestä eurosta yhteen euroon viiden vuoden aikajanalla, olisi paremmin todellista markkinahintaa ja teknologian kehitystä vastaava hintahaarukka.

Jäsenmaiden neuvostossa päädyttiin kuitenkin lokakuun lopussa Suomen kannalta ikävään tulokseen, jonka mukaan gigatavun hinta asettuisi viidessä vuodessa keskimäärin 7,3 euroon. Yhteensä 16 jäsenmaata äänesti ehdotuksen puolesta.

Kumpula-Natrin mukaan suuret eurooppalaiset operaattorit ovat ajaneet jopa komission ehdotusta korkeampia hintakattoja datalle, koska se antaisi niille etulyöntiaseman markkinoilla ja mahdollisuuden haukata pienempiä toimijoita kitaansa.

Suomalaisten operaattorien näkökulmasta uhkakuva on, että suomalaiset käyttäisivät Etelä-Euroopan lomillaan kännykkänsä datayhteyksiä yhtä huolettomasti kuin kotimaassakin ja siitä koituisi suuri lisämaksu. Suomalaisoperaattorit joutuisivat maksamaan erotuksen.

DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen sanoo, että komission esityksen mukainen tukkuhinta voisi aiheuttaa suomalaisoperaattoreille pahimmillaan jopa satojen miljoonien lisälaskun vuosittain.

Se kuulostaa äkkiseltään ylialarmistiselta arviolta, sillä Suomen mobiilimarkkina on noin 1,85 miljardin euron arvoinen vuosittain. Eikö sellainen uhkaisi jo operaattoreiden selviämistä?

”Ei tämä varmaan suomalaisia operaattoreita kaada. Mutta eivät ne voi olla liiketoimintaa harjoittavina yrityksinä tekemättä mitään”, Leinonen sanoo.

Hänen mukaansa tilanne voisi johtaa mobiilipalveluiden hintojen nousuun Suomessa tai operaattoreiden investointien vähenemiseen. Nämä aiheuttaisivat takapakkia digitaalisen yhteiskunnan kehittämisessä – päinvastoin kuin mihin EU juhlapuheissaan pyrkii.

Kokonaisyhtälöön vaikuttaa se, että suomalaiset matkustavat Etelä-Eurooppaan paljon enemmän kuin eteläeurooppalaiset Suomeen.

”Jos tukkuhinnat jäävät korkeiksi, tämä olisi suoraa tulonsiirtoa pohjoismaista Etelä-Eurooppaan. Perustavoite tässä roaming-sääntelyssä on ihan hyvä. Mutta toteutus on vaarassa mennä pahasti pieleen”, Leinonen kertoo.

Tukkuhintojen lisäksi lainsäätäjät yrittävät päästä sopuun siitä, mikä on “kohtuullista käyttöä” ulkomailla ja miten käyttöön voidaan puuttua, mikäli se alkaisi aiheuttaa paineita eri maiden operaattoreille.

DNA:n Leinosen mukaan komission esitykseen pitäisi saada ainakin kaksi muutosta tukkuhintojen rajun laskemisen lisäksi. Ensinnäkin suomalaisten rajattomia datapaketteja pitäisi voida rajoittaa EU:n keskiarvokäytön tasolle silloin kun suomalaiset ovat ulkomailla.

Lisäksi operaattoreille tulisi antaa lupa olla soveltamatta maksuttomia roaming-palveluita, jos niillä on haitallisia vaikutuksia kansalliseen mobiilimarkkinaan.

Kaikki nämä huolenaiheet pyritään ratkaisemaan pikatahtiin, jotta lakipaketti saataisiin valmiiksi ensi vuoden alkupuolella ja roaming-maksut poistettua kesäkuussa.

Kun 28 jäsenmaan, satojen europarlamentaarikkojen, lukemattomien operaattoreiden ja muiden tahojen yhteisnäkymä on kirkastunut, saadaan selvyys siitä, mitä sanat “ilmainen” ja ”rajaton” kuluttajan vinkkelistä tarkoittavat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Roaming-maksut laskeneet huomattavasti

 Euroopan unionissa on sovittu kännyköiden verkkovierailumaksujen eli roaming-hintojen alentamisesta useaan otteeseen. Ensi kesäkuun 15. päivä maksujen pitäisi poistua kuluttajilta kokonaan.

 Puheluiden vähittäishinnat toisissa jäsenmaissa matkaaville EU-kansalaisille ovat laskeneet 92 prosenttia sitten vuoden 2007. Tekstiviestien hinnat ovat laskeneet niin ikään 92 prosenttia vuoden 2009 jälkeen.

 Mobiilidatan roaming-hinta on laskenut 96 prosentilla sen jälkeen kun EU sääti ensimmäisen hintakaton vuonna 2012. Vuonna 2015 mobiilidatan roaming-käyttö oli satakertaista verrattuna vuoteen 2008.

Lähde: Euroopan komissio

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • Euroopan komissio
 • EU
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  8. 8

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miljoonien arvoinen Rodin-veistos lojui unohdettuna kaupungintalon nurkassa USA:ssa – 22-vuotiaan työntekijän löytöä ei aluksi otettu todesta
  3. Trump aikoo sallia John F. Kennedyn murhaa koskevien salattujen asiakirjojen julkaisun
  4. Korkeasaaren ilves­tarhan rakentaminen maksaa 470 000 euroa enemmän kuin alkuperäinen hinta, hintalappu nyt 1,2 miljoonaa
  5. Tänään televisiossa: Erinomainen dokumenttielokuva Greenpeace-järjestöstä ei vain hymistele saavutuksista, vaan kertoo myös riidoista
  6. Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”
  7. Tunti sitten
  8. Japani äänestää tänään, vaali­asetelma kuulostaa supersankari­elokuvalta: Huulipuna­ninja ja uneton ydinturma­mies haastavat Super Marion taifuunin keskellä
  9. Sääli, että niin moni jäi ulos hypetetyn pelimannin keikalta – Blind Boy Paxton soitti ja kertoi hyviä tarinoita Louisianan isovanhemmistaan
  10. Jättikuorolle tehty Affekt on monotoninen monumentti, mutta Leif Segerstam piti kaiken hallinnassaan
  11. Viikon kirjasuosituksissa Arundhati Royn odotettu uutuus, antiikin myyttejä ja 1990-luvun trillerimäinen Venäjä
  12. Ihminen alkaa olla vanhenevaa teknologiaa Eino Santasen runoissa
  13. Näytä lisää