Talous

Intia kutsuu suomalaisia yrityksiä ratkomaan ilmastohuoliaan

Valtavaa uusiutuvan energian ohjelmaa toteuttava ministeri Piyush Goyal on ilmastonmuutos­kamppailun avainhenkilöitä.

Harvoilla ihmisillä on yhtä paljon valtaa ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa kuin Piyush Goyalilla.

Se, onnistutaanko ilmaston lämpeneminen pitämään turvallisissa rajoissa, ei ratkea Euroopassa tai edes Yhdysvalloissa vaan nopeasti kasvavissa kehittyvissä talouksissa. Niistä kenties tärkein on maailman toiseksi runsasväkisin maa Intia, jonka energiaministeri Goyal on.

Toistaiseksi Intian osuus globaaleista päästöistä on pienempi kuin EU:n, mutta maan väestö kasvaa ja keskiluokkaistuu vauhdilla. Talous kasvaa yli 7 prosenttia vuodessa. Niinpä Intian energiankulutuksen ennustetaan nelinkertaistuvan 2020-luvulla.

Ilmaston kohtalonkysymys on, kuinka tyydytetään kasvava energiannälkä. Onneksi Goyalilla on suunnitelma, ja sen mittakaava on hengästyttävä. Otetaan esimerkiksi tavoite korvata kaikki Intian hehkulamput led-valaisimilla: se tarkoittaa 770 miljoonan hehkulampun ja 35 miljoonan katu­valon vaihtamista.

”Ilokseni voin kertoa, että ensimmäisten 18 kuukauden aikana korvasimme lähes 118 miljoonaa valaisinta. Vuonna 2019 Intia on siirtynyt sataprosenttisesti ledeihin”, Goyal kertoo HS:n haastattelussa.

Jos tavoitteeseen päästään, ­Intia säästää yksin valaistuksessa joka vuosi energiamäärän, joka vastaa hieman alle kolmannesta Suomen vuotuisesta energian kokonaiskulutuksesta.

Vielä mittavampi on suunnitelma, jonka mukaan ensi vuosikymmenen lopussa 40 prosenttia Intian sähköstä tuotettaisiin päästöttömästi. Siksi aurinko­energian tuotantokapasiteetti pitää 40-kertaistaa. Vuonna 2022 kapasiteettia pitäisi olla 100 gigawattia. Tehonlisäys vastaa noin kuudenkymmenen Olki­luoto 3:n rakentamista.

Intian uusiutuvan energian ohjelmaa pidetäänkin maailman suurimpana.

”Koska Intia on kooltaan mitä on, voin investoida tuhansia miljardeja dollareita eikä sekään riitä”, Goyal sanoo.

Juuri tästä syystä suomalaiset haluavat Goyalin puheille. Intia nähdään otollisena vientimaana suomalaiselle energia- ja ympäristöosaamiselle. Finpro laskee, että vienti Intiaan voisi kasvaa nykyisestä 400 miljoonasta yli neljään miljardiin euroon.

Goyal saapui marraskuun alussa vierailulle Suomeen juuri houkutellakseen suomalaisia yrityksiä maahan.

”Mahdollisuudet Intiassa ovat valtavat, ja suomalaisilla yrityksillä on tarvittavaa teknologiaa. Monet yritykset toimivat jo menestyksekkäästi Intiassa.”

Yksi yrityksistä on Fortum, joka tavoittelee siivua maan aurinkoenergiaohjelmasta. Yhtiö aikoo investoida aurinkovoimaan Intiassa lähivuosina jopa 400 miljoonaa euroa.

Goyal kertoo olevansa erityisen kiinnostunut osaamisesta, joka liittyy jätteen energiakäyttöön ja älykkäisiin sähköverkkoihin. Myös veden puhdistamiseen liittyvä osaaminen tulisi tarpeeseen, sillä Intiaan rakennetaan lähivuosina kymmeniä­tuhansia vedenpuhdistamoita.

Kunnianhimoiset ilmasto­tavoitteet ovat Intian energia­politiikan vihreä puoli, josta ­Goyal puhuu mielellään. Vähemmän hän puhuu siitä, että Intian päästöt kasvavat vielä pitkään.

Pariisin ilmastosopimuksessa Intia on sitoutunut vähentämään ainoastaan taloutensa hiili-intensiteettiä. Ajatushautomo World Resource Institute laskee Intian kasvihuonepäästöjen kasvavan 4,5–10,1 prosenttia vuodessa vielä ensi vuosikymmenelläkin. Hiilen osuuden energiantuotannossa ennustetaan kasvavan lähes puoleen.

Toisin kuin esimerkiksi Kiina, joka on luvannut päästöjensä kääntyvän laskuun viimeistään vuonna 2030, Intia ei ole virallisesti ilmoittanut päästöjen huippuvuotta. Kun Goyalilta kysyy, milloin käänne tapahtuu, vastaus tulee nopeasti ja terävästi.

”Kun elin­tasomme nousee samalle tasolle kuin Suomessa ja muualla länsimaissa.”

Goyal muistuttaa, että länsimaiden hyvinvointi rakennettiin halpojen fossiilisten polttoaineiden varaan. Intialla on myös toisenlaisia energiahuolia: yli 200 miljoonaa intialaista on yhä vailla sähköjä, ja senkin hallitus aikoo korjata.

”Meidän täytyy kehittää talouttamme. Ei voi olla niin, että vain osa maapallon väestöstä nousee junan kyytiin ja muiden on elettävä köyhyydessä. Jokaisella ihmisellä on yhtäläinen oikeus kehityksen hedelmiin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Intia lupaa hillitä päästöjään

 Pariisin ilmastosopimuksessa Intia on antanut kolme vuoteen 2030 ulottuvaa ilmastositoumusta.

 Maan hiili-intensiteettiä eli päästöjä suhteessa bkt:hen vähennetään 33–35 prosenttia vuoden 2005 tasosta.

 Ei-fossiilisen tuotannon osuus sähköntuotannosta nostetaan 40 prosenttiin.

 Metsäalaa lisäämällä hiilinieluja kasvatetaan 2,5–3 miljardin hiilidioksiditonnin verran.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Intia
 • Cleantech
 • Vienti
 • Pariisin ilmastosopimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokrankorotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  4. 4

   315 000 kilometrin tuntivauhtia aurinkokuntaan kiitäneestä sikarin muotoisesta asteroidista etsitään nyt merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  6. 6

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  10. 10

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hiihtokeskusten ja ohjelma­palveluiden työ­riitaan sopu – työnantajan asettama työ­sulku päättyi lopullisesti
  3. Mössöksi keitettyjä kasviksia ja rasvaista sianlihaa: Saksalaisen ruuan taso ärsyttää käsipallon MM-kisoissa
  4. Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokrankorotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”
  5. 315 000 kilometrin tuntivauhtia aurinkokuntaan kiitäneestä sikarin muotoisesta asteroidista etsitään nyt merkkejä vieraasta sivilisaatiosta
  6. Ainakin yksi kuollut, lukuisia loukkaantunut kaasuräjähdyksessä Itävallassa
  7. Näin palkkoja verotetaan eri maissa – Selvityksen mukaan Suomessa keskituloisia verotetaan yhä selvästi kireämmin kuin Ruotsissa
  8. Trump, #metoo, äärioikeisto, nälkään nääntyvä jääkarhu... – dystopia The Handmaid’s Tale tuntuu nyt liian todelta
  9. Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”
  10. Ruotsin radio: Ruotsiin pyrkiville kaupataan systemaattisesti tekaistuja turvapaikka­kertomuksia – Suomen maahan­muutto­virastolla ei tietoa vastaavasta
  11. Autot pois keskustoista, töihin ei tarvitse joka päivä mennä – suomalaisilta kysyttiin, millaista on liikenne vuonna 2050
  12. Näytä lisää