Talous

Tuontipuu turvaa suuret sellu- hankkeet

Tilaajille

Suomeen rakennetaan lähivuosina viisi uutta sellutehdasta. Vanhojen tehtaitten laajennukset ja uudet tuotantolaitokset nostavat sellukapasiteettia neljänneksen. Suomessa tarvitaan 1995 vuosittain 15 miljoonaa kuutiota enemmän puuta kuin nyt.

Periaatteessa Suomen metsät kestävät hyvin metsäteollisuuden kasvavan raaka-ainetarpeen. Viime vuosikymmenellä Suomessa hakattiin noin 47 miljoonaa kuutiota puuta vuosittain. Keskusmetsälautakunta Tapion mukaan jo pelkkä metsien hyvä hoito vaatisi 12 miljoonan kuution vuotuisia lisähakkuita.

Metsämiehet yksimielisiä hakkuutarpeesta

Investoinneissaan metsäteollisuus ei kuitenkaan luota pelkästään kotimaiseen raaka-aineeseen. Itä- ja Kaakkois-Suomen metsäteollisuus laajentaa voimakkaasti neuvostoliittolaisen puun varaan.

Länsi-Suomessa sekä Rauman että Kaskisten uusien sellutehtaitten on turvauduttava merentakaiseen raaka-aineeseen. Ja muut selluntekijät suunnittelevat vakavasti terästävänsä sellukeitosta nykyistä useammin hyvinkin eksoottisella tuontipuulla. Esimerkiksi nopeasti kasvava eukalyptus on hinnan lisäksi myös paperin laadun kannalta hyvin edullista.

Kymmenen Pietarsaaren tehtaitten 500000 sellutonnin vuosituotannosta 10 prosenttia on keitetty jo parin vuoden ajan eukalyptuksesta. Puu tuotetaan pääasiassa Argentiinasta ja Uruguaista. Eukalyptuksen saanto on varsin hyvä ja se antaa sellulle koostumuksen, joka parantaa paperin paino-ominaisuuksia.

Eukalyptusta ei ole tuotu Suomeen sen takia, että kotimainen raaka-aine loppuisi. Tärkeämpi syy tuontiin on paperinvalmistajien kilpailu - suomalaistenkin paperinvalmistajien on käytettävä eukalyptuspohjaista sellua, sillä kilpailijatkin käyttävät sitä.

Pietarsaaressa ollaan eukalyptukseen kaikinpuolin tyytyväisiä. Sellutehdas on kaksilinjainen, joten puulaadun vaihtaminen on helppoa. Eukalyptuksen laatu vaihtelee melko paljon laivalasteittain. Uusinta Uruguaista tuotua laivalastia pietarsaarelaiset kehuvat erittäin hyvälaatuiseksi.

Tuontipuusta 90 prosenttia Neuvostoliitosta

Viime vuonna puuta tuotiin 6,8 miljoonaa kuutiota, josta Neuvostoliiton osuus on noin 90 prosenttia. Pieniä määriä puuta tuodaan Itämeren maista, Keski-Euroopasta, Britanniasta, Portugalista ja irrallisia eriä myös Etelä-Amerikasta. Raakapuun tuonti Pohjois-Amerikasta loppui 1984, kun hakelasteista löytyi vaarallisia tuhohyönteisiä mäntyankeroisia.

Neuvostoliiton ja Suomen kaupan runkosopimuksen mukaan Neuvostoliitosta tuodaan Suomeen 1991-1995 neljä miljoonaa kuutiota puuraaka-ainetta vuosittain. Rajakaupan myötä määrä nousi jo viime vuonna kuuteen miljoonaan mottiin.

VR pysäyttää neuvostopuun Itä-Suomeen

Sitä mukaa kuin Neuvostoliitossa on siirretty taloudellista päätökentekovaltaa yhä alemmalle tasolle, myös halukkuus raakapuun myyntiin on kasvanut. Metsäteollisuuden keskusliiton osastopäällikön Heikki Lindroosin mukaan Neuvostoliitosta on kantautunut tietoja entistä paljon kovemmasta raakapuun myyntihalusta.

Neuvostopuu pysähtyy lähes kokonaan Itä-Suomen tuotantolaitoksiin, sillä Valtionrautateitten hintapolitiikka tekee puun kuljettamisen Länsi-Suomeen kannattamattomaksi. Veitsiluodon puuntuontia haittaa VR:n taksapolitiikan lisäksi radan heikko kunto Vartiuksen rajanylityspaikan itäpuolella.

Länsi-Suomessakin tuontipuuta kuitenkin tarvitaan. Rauma-Repolan metsäpäällikkö Hannu Vainio sanoo, että länsirannikolle tarvitaan noin miljoona kuutiota tuontipuuta vuosittain, jos Rauma-Repolan Rauman ja Metsä-Botnian Kaskisten sellutehdashankkeet toteutetaan. "Pelkästään Rauman tehtaalle nykyisen hankinta-alueen puu riittäisi." Vainion mukaan puuta hankittaisiin Itämeren maista. "Baltian maissa on tarjolla paljon lehtikuitua, sillä valuutasta on siellä kova pula. Valko-Venäjältä olisi tulossa myös havukuitua." Veitsiluodon Oulun ja Kemin tuotantolaitoksilla ei olisi pitkään aikaan tultu toimeen ilman tuontipuuta. "Varsinkin koivukuidun tuonti on ollut välttämätöntä", Veitsiluodon metsäjohtaja Leo Karvonen sanoo.

Raakapuuta on tarjolla Suomen naapurimaissa paljon. Taajaan asuttuun ja ympäristöongelmista kärsivään Keski-Eurooppaan ei todennäköisesti perusteta yhtään uutta sellutehdasta, joten myös sieltä on tyrkyllä runsaasti raaka-ainetta. Osa Keski-Euroopan metsistä on saastetuhojen takia hakattava, mutta Keski-Euroopasta tulee myös tavallisista hakkuista runsaasti puutavaraa.

Puuta tarjotaan myös Portugalin eukalyptusmetsistä sekä Brasiliasta, Uruguaista, Argentiinasta ja Chilestä. Esimerkiksi Ruotsi toi viime vuonna noin miljoona kuutiota haketta Chilestä.

Metsäteollisuus ei halua luopua tuonnista

Viime vuosikymmenellä MTK ehdotti puun kantohintaneuvotteluissa, että tuontipuu korvattaisiin kokonaan kotimaisella raaka-aineella. Teollisuus ei kuitenkaan MTK:n ehdotukseen suostunut.

Teollisuus ei uhkaile tuottajia tuontipuulla, sillä tuonnin kokonaismäärän veikkaillaan kasvavan vain jonnekin 10 miljoonaan kuutioon. Vahva valtti tuontipuu metsäpatruunoitten takataskussa kuitenkin on.

Tuontipuun lisäksi teollisuudella on toisessa takataskussa omat metsävarat, sillä viime vuosikymmenellä juuri yhtiöitten metsiin on jäänyt suhteessa eniten hakkaamatonta puuta. Jos kestävä hakkuumäärä on 100 prosenttia, yksityismetsien hakkuuaste 1980-luvulla oli noin 85 prosenttia, kun se yhtiöitten metsissä putosi viime vuosikymmenen lopussa 65 prosenttiin.

MTK ja yksityismetsätalouden neuvontajärjestöt saavat venyä parhaimpaansa, jotta ne saavat ihmiset myymään vuosittain yli 10 miljoonaa kuutiota puuta enemmän kuin tähän saakka. Metsäomistus pirstoutuu ja vihreät aatteet voivat saada omistajat vierastamaan moottorisahaa. Puun kantohinnan reaalitaso ei kovin paljon voi nousta, sillä metsäteollisuus valittaa jo nyt maksavansa raakapuusta maailman kovimman hinnan. Jos metsäverotuksen lähdeveroehdotus toteutuu, sekin saattaa vähentää metsänomistajien myyntihaluja.

Kun MTK ja Tapio hikoilevat metsänomistajien valistustyössä, metsäteollisuudella ei ole mitään hätää. Metsäteollisuudella ei yleensäkään ole Suomessa mitään hätää. Metsäteollisuus saa raaka-ainetta kotoa tai ulkoa, energiasta poliittiset päättäjät eivät voi tehdä maan tärkeimmälle teollisuudenalalle todellista ongelmaa, ja kun suhdanteet menevät todella heikoiksi, markka devalvoidaan.

Kun teollisuus investoi, energiantarve kasvaa. Kuusiylijäämän takia metsäteollisuuden pitäisi lisätä mekaanista massanvalmistusta, joka kuluttaa kuitenkin enemmän energiaa kuin kemiallinen sellunkeitto. Ydinvoimaa metsäteollisuus voi puolustaa myös fossiilisten raaka-aineitten metsille aiheuttamilla tuhoilla. Kun viides ja kuudes ydinvoimala rakennetaan, toisena rakentajana on Teollisuuden Voima, josta metsäteollisuus omistaa yli puolet.

Pekka Tynell

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää