Talous

Pankkien ja yritysten suhde on intiimi

Tilaajille

Japanilaisilla pankeilla ja yrityksillä on läheinen suhde. Ulkomaiset rahalaitokset menestyvät Japanissa erityistuotteilla, ulkomaalaisten on lähes mahdotonta päästä luotottamaan japanilaisia yrityksiä.

Tokiossa on kolme suomalaista pankkia, Kansallispankki, Postipankki ja Yhdyspankki.

Muodoltaan suomalaispankit ovat edustustoja. Se on helpoin ja halvin tapa harjoittaa rahoitustoimintaa ulkomailla.

Säännösten mukaan edustuston tehtävä on informaation kerääminen ja levittäminen. Siinä kaikki.

Säännös on käytännössä huvittava.

Tokioon vyöryi 1985-1986 ulkomaisia investointipankkeja, jotka aloittivat 40-50 hengen edustustoilla. Suomalaiset tulivat samaan aikaan, ensin Postipankki 1986, sitten muut puolen vuoden välein.

Jos säädökset toteutettaisiin kirjaimellisesti, Tokiossa olisi käynnissä laajamittainen, kiihkeä tiedon hankinta.

Kirjaus Helsinkiin tai Singaporeen

Edustustojen toiminnan julkinen salaisuus on se, että bisnes kirjataan pääkonttoriin Helsinkiin tai pankin muihin toimipaikkoihin, sivu- tai tytärpankkeihin Singaporessa, Lontoossa, New Yorkissa, Cayman-saarilla, missä vain.

Vuoden alussa Tokion edustustoja työllistivät mm. lainajärjestelyt. Suomalaisyritykset ottivat vuoden vaihteessa suuria lainoja ennen helmikuun alussa voimaan tullutta puolen prosentin luottoveroa. Vero ei koske pankkeja.

Edustustot ovat mukana järjestelyissä, joissa yrityksille tehdään syndikoituja euroluottoja ympäri maailman, valtaosin europpalaisille tai lähi-idän pankeille, jossain määrin myös japanilaisille pankeille.

Lisäksi järjestetään kahdenkeskisiä ns. privat placement -tyyppisiä lainoja, joissa jenilainanantaja itse tai muu järjestäjäpankki hoitaa koron- ja valuutanvaihtosopimuksen, swappauksen. Tavallisesti laina swapataan Yhdysvaltain dollariin.

Suomalaiset käyttävät lainoissaan vähän jeniä, koska suomalaisyrityksille tulee vähän kassavirtoja jeneissä. Suurimmat valtionyhtiöt ja Suomen valtio voivat pitää osan lainoistaan myös jeneissä.

Korilainassa jeniä saatetaan käyttää dollarin, D-Markan ja Sveitsin frangin kanssa.

Japanilaisille jeni olisi edullisin luottovaluutta, jeni on heille huomattavasti edullisempi jälleenrahoituspohja kuin dollari.

Sijoittajan onnenhetki

Sijoittajille koron odottelu on tilaisuus tehdä rahaa, hyvällä onnella. Otollisella hetkellä swapattu jenilaina saattaa antaa tuottoa esimerkiksi näin: Jos otetaan laina 6,8 prosentin jenikorolla ja korko nousee hetken kuluttua 7,3:een, käytössä on tavallaan 0,5 prosenttiyksikköä markkinatasoa halvempaa rahoitusta. Jos sen vielä swappaa puoli prosenttiyksikköä halvempaan dollariin, voittoa tulee prosenttiyksikön verran.

Tällaisia tilaisuuksia tulee harvoin, ja onnistumisia harventaa se, että kaikki muutkin ovat asemissa. Suomalaisten lisäksi oikeaa hetkeä kyttäävät suuret kansainväliset pankit ja yritykset.

Markkapaperit tulevat taas

Nyt sijoittajat miettivät tarkkaan, ostaako markkalainoja. Vaikka selkeitä markan arvon äkkipudotukseen johtavia syitä ei ole näkyvissä, markka voi liikkua nykyarvostaan vain heikompaan suuntaan.

Markka on vahvistunut 3. 1. 1989-3. 1. 1990 jeniin nähden 20 prosenttia. Jeni on heikentynyt myös suhteessa muihin valuuttoihin, mutta lisävahvuutta markalle antaa viime kevään revalvaatio.

Sijoittajat pelkäävät, että markkalainoille voi käydä niin kuin kruunulainoille. Ruotsi vapautti markkinat viime heinäkuussa, ja korot tulivat ylös voimakkaasti.

Kesän 1985 jälkeen erityisluvalla tehdyiltä suomalaisilta joukkovelkakirjoilta romahtivat hinnat, kun tieto helmikuun vapautuspäätöksestä tuli. Syy oli harvinaisuusarvon menetys.

Suomen Pankin erityisluvalla markkajoukkovelkakirjoja saivat myyntikiellon aikana laskea liikkeelle Maailmanpankki, Pohjoismaiden Investointipankki, Outokumpu ja Postipankki. Lainat listattiin Helsingissä, mutta myytiin ulkomaalaisille. Arviolta 70-80 prosenttia niistä on japanilaisten salkuissa.

Myynnissä Ruotsia ja Norjaa

Suoneniskuja suomalaisyrityksille ovat aiheuttaneet konkurssit. Wärtsilä Meriteollisuuden ja japanilaisia kameroita ja moottoripyöriä Suomeen tuoneen Bensowin konkurssit herättivät huomiota sijoittajien ja pankkien piirissä Tokiossa.

Suurimpien suomalaisten liikepankkien, KOP:n ja SYP:n riskiluokituksen putoaminen Moody'sin triple A:sta, Aaa:sta Aa:han, on uusi kolaus.

Postipankki on nyt ainut triple A:n pankki Suomessa. Suomen valtiolla on triple A sekä Moody'silta että toiselta kansainväliseltä luokittelijalta, Standard & Poor'silta. Valtion pankkina Postipankilla on triple A:t molemmilta.

Suurimmat kansainväliset rahoituslaitokset käyvät kauppaa vain triple A -luokiteltujen kanssa.

Kun riskeihin on alettu maailmalla kiinnittää huomiota entistä enemmän, myös valtioista on tullut haluttuja lainanottajia.

Skandinavian nimissä

Kaikki suomalaispankit kilpailevat myös ruotsalaisten ja norjalaisten joukkovelkairjojen myynnissä ja markkinoivat itseään skandinaavisella imagolla.

Suomalaispankkiirien mukaan skandinaavisten papereiden kaupassa on ollut hyvää onnea.

Kun ruotsalaiset joukkovelkakirjat vapautuivat viime vuonna, Tokiossa olevilla ruotsalaispankeilla oli vain japanilaista henkilökuntaa. Suomalaisten mukaan he saivat etua läsnäolosta Tokiossa ja Skandinavian tuntemuksesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää