Talous

Repolasta tulee Suomen suurin yksityinen teollisuusyritys Yhtyneitten suurosakas Metsä-Serla suostui fuusioon ilman ehtoja

Tilaajille

Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n ja Rauma-Repola Oy:n yhdistyminen synnyttää Suomen suurimman yksityisen teollisuuskonsernin. Konserniyhtiö Repola Oy:n liikevaihdoksi tulee tänä vuonna 26 miljardia markkaa. Yhtyneitten ja Rauma-Repolan toiminta jatkuu Repola Oy:n alaisuudessa kolmessa erillisessä konsernissa.

Yhtyneitten ja Rauma-Repolan metsäteollisuus yhdistetään Yhtyneet Paperitehtaat Oy:ksi. Uuden Yhtyneitten Paperitehtaitten liikevaihto on 15 miljardia markkaa, joten siitä tulee ylivoimaisesti Suomen suurin metsäteollisuusyritys.

Rauma-Repolan metalliteollisuus muuttuu Rauma Oy:ksi, jonka liikevaihto on kahdeksan miljardia markkaa. Kolmas ja pienin Repola Oy:n alakonserni on Oy W. Rosenlew Ab. Muovipakkausteollisuuteen keskittyneen Rosenlewin liikevaihto on kolme miljardia markkaa. Neste omistaa Rosenlewista 25 prosenttia.

Repola Oy ja sen alakonsernit aloittavat toimintansa ensi vuoden alussa. Repolan pääjohtajaksi esitetään Rauma-Repolan pääjohtajaa Tauno Matomäkeä . Alakonsernien toimitusjohtajat nimitetään parin viikon kuluttua.

Yhdistymistä odotettu vuosia

Yhtyneitten ja Rauma-Repolan hallitusten puheenjohtaja Jaakko Lassila sanoi fuusioneuvottelujen kestäneen pari viikkoa. KOP:n pääjohtajan mukaan yhdistymistä auttoi Rauma-Repolan parantunut tuloskehitys. Yhtyneet Paperitehtaathan on tehnyt koko 1980-luvun komeaa tulosta, mutta Rauma Repolalla on takanaan useita huonojakin vuosia.

Pohjola-yhtiöt omistaa uudesta Repola Oy:stä 23 prosenttia. Repolan omistus on tiukasti kansallispankkilaisissa käsissä, sillä Pohjolan, Rauma-Repolan tytäryhtiöitten, KOP:n, Yhtyneitten tytäryhtiöitten ja KOP-ryhmän omistusyhtiön Securuksen hallussa on 50 prosenttia osakkeista.

Repola Oy:n toiseksi suurin osakkeenomistaja on Metsä-Serla (20,7 prosenttia). Jaakko Lassilan mukaan "merkittävää osakkeenomistajaa kuultiin" ennen fuusiota. Metsä-Serlaa oli myös pakko kuulla, sillä Yhtyneitten yhtiökokouksessa neljäsosan äänivalta riittäisi kaatamaan fuusiohankkeen.

Metsä-Serlalle ei luvattu porkkanoita

Kerrottiinko teille fuusiosta ennakkoon?

"Saimme tiedon hyvissä ajoin." Luvattiinko teille jotain, kun suostuitte fuusioon. Luvattiinko esimerkiksi jäädyttää Rauman sellutehdashanke Metsä-Botnian Kaskisten sellutehdashankkeen hyväksi tai siirtää Yhtyneitten ja Rauma-Repolan puunhankinta Metsäliitolle?

"Mitään salaisia sopimuksia ei ole. Sellutehdashankkeista tai muista investoinneista on nyt helpompi neuvotella ja miettiä niiden ajoitusta. Puunhankintaan ei ole tulossa uusia kuvioita, mutta kannon ja tehtaan välisten kustannusten minimointiin on nyt paremmat edellytykset." Oltiinko Metsä-Serlaa tässä yhteydessä paketoimassa Yhtyneitten ja Rauma-Repolan fuusioon?

"Emme ole olleet mukana missään neuvotteluissa. Tämä on ollut Yhtyneitten ja Rauman omistajien keskinäinen asia. Ei meillä ole ollut tarvetta - eikä valmiuttakaan - tuoda Metsä-Serlaa tähän kysymykseen. Jos yhteisin sopimuksin löydetään yhteiset edut, voi olla, että Metsä-Serlasta ei nouse kysymystä ollenkaan." Metsäliitto-ryhmän vahva mies Matti Puttonen korosti positiivista näkemystään Yhtyneitten ja Rauma-Repolan fuusioon. Yhtyneitten Paperitehtaitten toimitusjohtaja Niilo Hakkarainen ei vaikuttanut läheskään yhtä tyytyväiseltä, vaikka hän totesikin, ettei hän ole vastustanut "omistajien ratkaisua".

Tulevaisuudestaan Yhtyneitten Paperitehtaitten johdossa Hakkarainen, 62, ei sanonut juuta eikä jaata. Kovin paljon tulkinnanvaraa hänen puuskahduksensa "minä olen työni tehnyt" ei kuitenkaan jättänyt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää