Talous

Polarin laskutus kasvoi viidenneksen

Tilaajille

logo: ENNAKKOTIEDOT Polarin laskutus kasvoi viidenneksen Polar-rakennuskonsernin viime vuoden tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli ennakkotietojen mukaan 327 miljoonaa markkaa. Se on yhdeksän miljoonaa markkaa enemmän kuin edellisvuonna.

Käyttökate parani niin ikään hieman ja oli 364 miljoonaa eli seitsemän prosenttia hieman yli viiden miljardin markan liikevaihdosta.

Konsernin liikevaihto kasvoi edellisvuodesta vain viisi prosenttia, mutta rakennusalalla liikevaihto on epätarkka tunnusluku kuvaamaan tuotannon määrää. Siihen vaikuttavat sattumanvaraisesti suurten kohteiden valmistumisajankohdat sekä rakennustoiminnan ja sen tuotteilla käytävän osakekaupan päällekkäinen kirjaaminen.

Tuotannon volyymia kuvaava laskutus kasvoi Polarilla peräti 22 prosenttia ja oli 3755 miljoonaa markkaa. Kehitys kuvastaa rakennusalan yleistä korkeasuhdannetta ja sitä, että yhtymän kapasiteetti oli täyskäytössä. Konsernilla oli vuodenvaihteessa henkilökuntaa 6000, mikä oli liki 600 henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Konsernin liikevoitto oli 292 miljoonaa (+ 9 milj.). Hallitus ehdottaa osinkoja jaettavaksi 44 miljoonaa eli 18 prosenttia osakepääomalle.

Viime vuonna Polarin onnistui supistaa rahoituskulujaan, koska myynti sujui, omaa osakepääomaa korotettiin ja kotimaisia lainoja vaihdettiin halvempikorkoisiin ulkomaisiin.

Yhtymä kuvaa eri yksiköidensä kannattavuutta poikkeuksellisen tasaiseksi. Murheenkryynejä ei ollut. Peikkona kurkistavat valmiit myymättömät asunnot, joita Polarilla tällä hetkellä on noin 350 kappaletta.

Yhtymässä on varauduttu siihen, että määrä voi nousta jopa tuhanteen. Tulosta myymättömät asunnot eivät kuitenkaan vielä pure sanottavasti tämän vuoden tilinpäätöksessä. Lasku lankeaa vasta 1991.

Nyt Polar on muiden suurten rakennusyhtiöiden tapaan supistanut kovan rahan asuntojen aloitukset olemattomiin. Tilauskanta oli silti vuodenvaihteessa 2,4 miljardia markkaa. Pääjohtaja Harri Hintikan mukaan luvussa on mukana keskeneräisistä kohteista vain tekemättömän työn osuus ja uusista sellaiset, joista on loppuun saakka sovittu. Kapasiteetin Uskotaan säilyvän täyskäytössä loppuvuonnakin.

Kesän osakekauppojen tutkinta vielä kesken

Lemminkäinen osti pääsasiassa viime elokuussa 8,6 prosentin osakepotin Polarista. Suurin osa niistä tuli säästöpankkiryhmältä. Polarin osakkeiden välittäjinä ahkeroivat Henrik Kuningas & Co ja Unitas.

Keskusrikospoliisi tutkii pankkitarkastusviraston aloitteesta välittäjien toimia. Poliisia kiinnostaa, onko kaupoissa rikottu arvopaperimarkkinalain pykälää, jossa kielletään pörssikurssien manipulointi. Elokuun ruletissa mm. Unitaksen sisäisissä kaupoissa osakkeiden hinnat hypähtivät huomattavasti. Unitas on kiistänyt manipuloinnin.

Rikosylitarkastaja Erkki Hämäläinen kertoo, että tutkimusten valmistuminen menee ensi kuun puolelle. Tulosten mahdollisesta menosta syyteharkintaan hän ei tahdo tässä vaihessa lausua mitään.

Polarin varatoimitusjohtajan Markku Sarkamiehen mukaan Lemminkäisen osakkeet on rekisteröity normaalisti. Hän ei pidä mahdollisena, että meneillään oleva poliisitutkinta voisi vaikuttaa Lemminkäisen hankkimaan asemaan Polarin osakkaana. Tutkinta kohdistuu välittäjiin, ei niinkään Lemminkäiseen eikä vähässäkään määrin itse Polariin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää