Talous

Ekono ennustaa sellun hinnan romahtamista Valkaistun havumassan hinta voi pudota puoleen

Tilaajille

Metsäyhtiöiden omistama konsulttitoimisto Ekono ennustaa, että sellun hinta romahtaa tänä vuonna. Toimiston arvion mukaan markkinamassan hinta putoaa lähelle 400 dollaria tonnilta, kun valkaistun havusulfaattisellun listahinta on 840 dollaria.

Sellun markkinointimiehet eivät pidä ennustetta järkevänä. Heidän mukaansa hinnat ovat alkuvuonna pitäneet yllättävän hyvin.

Alkuvuoden tullitilasto ei myöskään tue Ekonon näkemystä. Sen mukaan valkaistun havusellun hinta suomalaisessa satamassa oli tammi-maaliskuussa 2996 markkaa tonnilta, kun hinta edellisenä vuonna oli 3028 markkaa. Tärkein selittäjä lievään laskuun oli markan kurssin vahvistuminen.

Ekonon ennuste perustuu ns. Ekono-indikaattoriin, jonka pohjana on Norscan-maiden markkinasellun varastotaso. Jos Norscan-varastot nousevat yli miljoonan tonnin, hinnat yleensä laskevat, jos varastot pysyvät alle miljoonan tonnin, hinnat nousevat.

Helmikuussa sellua oli varastoissa lähes 1,5 miljoonaa tonnia. Norscan-maihin kuuluvat Kanada, Yhdysvallat, Suomi, Ruotsi ja Norja.

Sellutehtaat vastustavat tuotteensa arvon laskua supistamalla valmistusta. Pyrkimyksessä on onnistuttu melko hyvin, sillä huhtikuussa Norscan-varastoissa oli tavaraa 1,38 miljoonaa tonnia.

Markkinasellua kaupataan vuodessa vajaat 30 miljoonaa tonnia. Suomi vei sulfaattisellua viime vuonna vajaat 1,5 miljoonaa tonnia.

Jos Ekonon ennuste pitää paikkansa, selluyhtiöitä odottavat jättimäiset tappiot. Sellunvalmistuksessa nollatulos edellyttää noin 600 dollarin tonnihintaa.

Edellisen kerran sellun hinta putosi 400 dollariin keväällä 1985. Silloisesta lamasta suomalaiset metsäyhtiöt syyttivät Ruotsia, joka kruunun devalvaation turvin ryhtyi valtaaman markkinoita.

Sellun hintakatto saavutettiin viime syksynä, jolloin massan hinta kiipesi 840 dollariin. Hinta on edelleen virallisesti voimassa, joskin siitä tarjotaan 15-20 dollarin alennuksia.

Sellutehtailla on myös varaa laskea myyntihintojaan, sillä nykyisellä massan arvolla yhtiöt kannattavat kohtuuttoman hyvin. Viime vuonna sellutehtaille jäi käyttökatetta keskimäärin 40 prosenttia liikevaihdosta.

Kymmene Oy:n Pietarsaaren tehtaan sellun ja paperin kaupallinen johtaja Ronald Relanderin mielestä Ekonon ennusteessa ei ole järkeä. "Se on henkilökohtainen mielipiteeni. Ennusteita on kovasti monenlaisia, mutta Ekonon arvio on pohjanoteeraus. Yleisimmät veikkaukset liikkuvat 640 ja 700 dollarin välillä", hän sanoo.

"Minusta 400 on dollaria on kaukaa haettu, sillä pitkässä kuidussa kenenkään tuotantokustannukset eivät sietäisi tuollaista hintaa. Ekonon indikaattori on teoreettinen." Relanderin mukaan listahinnasta on annettu hyvin vähän alennuksia. "Olen aika tiiviisti tavannut ostajia eikä pitkässä kuidussa ole paljon paineita. Koivusellussa liikutaan eukalyptuksen takia enemmän, mutta mitään katastrofia ei ole näkyvissä." Kymmene seisottaa Pietarsaaressa markkinamassan tuotantoa kymmenen viikkoa tänä vuonna. "Ensimmäisellä neljänneksellä seisoimme neljä viikkoa, mutta osittain se johtui soodakattilan häiriöistä. Toisella vuosipuoliskolla seisokki kestää kuusi viikkoa ison remontin takia. Näin supistustarve tulee hoidettua luonnollista tietä", Relander kertoo.

Teoreettinen indikaattori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää