Talous

Ennätysheikko pörssi ollut tänä vuonna vielä heikompi Atte Jääskeläinen

Tilaajille

logo: rahan liikkeet Postipankin ekonomistiosaston laskelmien mukaan Helsingin pörssi oli viime vuonna tuotoltaan maailman huonoin pörssi. Tuottolaskelma tehtiin pörssien pääindekseistä. Niissä otettiin huomioon myös valuuttakurssimuutokset.

Laskelmat tehtiin dollaripohjalta. Osinkotuottoa ei otettu huomioon. Tällä perusteella viime vuoden tuottavin pörssi oli Wienissä. Siellä kurssit nousivat yli sata prosenttia.

Kurssit laskivat Helsingin pörssissä viime vuonna lähes 17 prosenttia. Huippuajoistaan Helsingin pörssin indeksi on laskenut jo noin 30 prosenttia.

Tämän vuoden alku ei näytä yhtään paremmalta kuin viime vuosi. Alkuvuonna kurssit laskivat Unitas-indeksin mukaan 10,2 prosenttia. Pörssin kokonaisvaihto laski 46 prosenttia 12,7 miljardiin markkaan.

Osakkeiden vaihto on laskenut melko tarkkaan puoleen viime vuoden vastaavan ajan vaihdosta. Vapaiden osakkeiden vaihto on laskenut vielä enemmän, 55 prosenttia.

Osakkeiden kokonaisvaihto oli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 10,1 miljardia markkaa. Vapaita vaihdettiin 3,2 miljardilla markalla ja merkintäoikeuksia 106 miljoonalla markalla.

Alkuvuoden tilastosta on luettavissa, että kiinnostus on siirtynyt selvästi osakkeista joukkovelkakirjoihin ja muihin korkoinstrumentteihin.

Pörssissä joukkovelkakirjojen kauppa on hivenen kasvanut viime vuodesta. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla joukkovelkakirjoja vaihdettiin 2,5 miljardilla markalla. Nousua viime vuodesta on 3,3 prosenttia.

Joukkovelkakirjamarkkinat ovat elpymässä korkean koron vuoksi. Tällä hetkellä osakkeet eivät houkuttele ainakaan varmaa tuottoa hakevaa sijoittajaa. Korkoinstrumentit ovat antaneet paremman ja varman tuoton.

Varovaisuuden viisaudesta hyvä esimerkki on pellervolainen metsäsijoitusyhtiö Forestia. Metsäteollisuussijoituksiin erikoistunut yhtiö teki mukavan tuloksen alkuvuonna. Yhtiön varallisuudesta 90 prosenttia oli joukkovelkakirjoja ja muita korkopapereita, ei metsäteollisuusosakkeita.

Kun pörssin vaihto on vähäistä, kiristyy vyö pankkiiriliikkeissä. Alkuvuoden välittäjätilaston ykkönen on KOP, joka kipuaa kärkeen vahvuudellaan joukkovelkakirjakaupassa.

Evli oli kärjessä sidotuissa osakkeissa Yhtyneiden osakekauppojen avulla. Vapaissa osakkeissa vahvin on Arctos.

Pörssin tilastosta löytyy kahdeksan välittäjää, joiden markkinaosuus pörssin kokonaisvaihdosta jää alle prosentin. Näistä Bond & Stock on selvästi pienin, mutta se onkin jo päättänyt luopua elokuun alussa leikistä.

Bond & Stock välitti laimeassa pörssissä 0,06 prosentin markkinaosuudellaan 14,4 miljoonan markan kaupat tämän vuoden aikana. Muilla pankkiiriliikkeillä osuudet ovat suurempia, mutta nykyisellään välittäjien määrä tuskin voi pysyä.

Yksi syy Helsingin pörssin heikkouteen on ollut se, että ulkomaiset sijoittajat ovat menettäneet kiinnostustaan siihen.

Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ulkomaiset olisi kiinnostuneita suomalaisista yhtiöistä. Asia on pikemminkin päinvastoin.

Vapaiden osakkeiden preemio, hintaero suhteessa sidottuihin osakkeisiin, on kiinnostavilla suomalaisilla osakkeilla aivan liian suuri. Osakkeita on markkinoilla vähän, ja ulkomaisia kiinnostavien vapaiden hinta nousee selvästi sidottuja korkeammaksi.

Suomessa suunnitellaan ulkomaalaisomistuksen rajoitusten purkamista. Tällöin jopa kaikki yhtiöiden osakkeet tulisivat vapaiksi. Kumpi hinta silloin on oikeampi, vapaiden vai sidottujen osakkeiden? Totuus lienee jossain siltä väliltä.

Ulkomaisten ostajien ei kannata ostaa suomalaisyhtiöiden vapaita osakkeita näillä hinnoilla, koska ulkomaalaisomistuksen rajoitusten lievennyttyä hinta saattaa selvästi laskea.

Toki suomalaisilla yhtiöillä ja suomalaisilla markkinoilla on paljon muitakin ongelmia, esimerkiksi pienuus.

Yhtiöveron hyvitysjärjestelmän käyttöönotto ja talletusten lähdevero ovat asioita, jotka pikemminkin lannistavat kuin piristävät pörssiä.

Ulkomaalaisomistuksen rajoitusten purkaminen ja korkotason aleneminen ovat lähes ainoat toivot korkeammista kursseista.

Kiinnostus siirtyy korkopapereihin Vapaiden preemio on liian suuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää