Talous

Thyssen-Neste mukaan tuottamaan voiteluöljyä Neuvostoliitossa Neuvostovalmisteista öljyä markkinoidaan myös länteen Castrolin merkillä

Tilaajille

Valtiollisen öljy-yhtiön Nesteen saksalainen yhteisyritys Thyssen-Neste Oil suunnittelee viiden voiteluöljytehtaan perustamista Neuvostoliittoon. Projektissa ovat mukana myös japanilainen Marubeni, brittiläinen Burmah Oil ja Neuvostoliiton kemian teollisuudesta ja öljynjalostuksesta vastaava ministeriö.

Hanke tulee maksamaan 300-400 miljoonaa dollaria eli noin 1,1-1,5 miljardia Suomen markkaa.

Projekti on tarkoitus saada käyntiin jo ensi vuoden alkupuolella. Yhteistyökumppaneiden investointiosuuksista ja perustettavan yhteisyrityksen omistusosuuksista ei ole vielä neuvoteltu.

Päävastuun rahoituksesta kantaa Marubeni. Neuvostoliitto maksaa osan projektista bensiinillä ja paloöljyllä, jota Thyssen-Neste myy Euroopaan.

Neuvostoliitossa valmistettu voiteluöljy saa käyttöönsä Burmah Oilin tuotenimen Castrol.

Neuvostoliittolainen osapuoli on hyväksynyt Marubenin, Burmah Oilin ja Thyssen-Nesteen suunnitelmat. Neuvostoliitto suostuu luovuttamaan kansallista omaisuuttaan ulkomaisten yritysten käyttöön saadakseen maahan tarvitsemaansa öljyalan teknistä osaamista.

Laitokset on tarkoitus sijoittaa Neuvostoliitossa jo toiminnassa olevien öljynjalostamoiden yhteyteen. Yhteistyökumppanit ovat tutustuneet Ryazan, Novopoltskin ja Omskin jalostamoihin, mutta sijoituspaikasta ei ole tehty päätöstä. Neuvostoliitossa on kolmisenkymmentä öljynjalostamoa.

Voiteluaineita valmistetaan öljynjalostamoa pienemmissä yksiköissä. Niiden ei välttämättä tarvitse olla öljynjalostamoiden yhteydessä. Jos raakaöljystä aiotaan valmistaa voiteluaineita, on öljy ensin jalostettava voiteluöljyn sekoituslaitosten käyttöön sopivaksi.

Yksittäisen voiteluöljytehtaan tuotantokapasiteetti liikkuu 10000-50000 tonnin tienoilla vuodessa. Suomen vuosittainen voiteluaineen kulutus on noin 15000-20000 tonnia.

Thyssen-Neste Oil ei oman ilmoituksensa mukaan osallistu investointikuluihin. Hankkeen rahoituksesta huolehtiva Marubeni hoitaa myös laitosten rakennuttamisen.

On todennäköistä, että Thyssen-Neste Oilin toinen osapuoli Thyssen toimittaa laitosten teräsrakenteet kuten putket, säiliöt ja tynnyrit. Thyssenin terässektori on erikoistunut mm. öljynjalostuslaitoksissa tarvittavien erikoisterästen valmistukseen.

Thyssen-Neste Oil on Nesteen ja Thyssenin puoliksi omistama yritys, joka kanavoi Nesteen Skandinavian maissa valmistamat öljytuotteet Saksan markkinoille. Thyssen-Neste Oililla ei ole omia bensa-asemia. Sen vuotuinen liikevaihto on noin 2,5 miljardia Saksan markkaa eli vajaat kuusi miljardia Suomen markkaa.

Thyssen-Neste Oilin öljynhankintatoimen johtaja Mauri Harkin mukaan Neuvostoliittoon perustettavan yhteisyrityksen ongelmana on se, että voiteluaineiden jakelujärjestelmä on Neuvostoliitossa puutteellinen, joten ensimmäisenä tehtävänä on jakelukanavien rakentaminen.

"Neuvostoliitossa jakelu on hoidettu tankkiautoilla eikä peltikanistereilla, kuten länsimaissa. On selvää, että Burmah on kiinnostunut pääsemään omilla kanistereillaan Neuvostoliiton kasvaville markkinoille", Harki sanoo.

Harki kuitenkin epäilee, että Thyssen-Neste Oilin pitää myydä Neuvostoliitossa valmistetut voiteluaineet aluksi länsimaihin Neuvostoliiton markkinoiden kehittymättömyyden ja jakelukanavien puuttumisen vuoksi.

Länsivientiin ja tavaran vaihtoon Neuvostoliiton kanssa turvauduttaneen myös sen takia, että Neuvostoliitossa ei riitä kovaa valuuttaa investointien maksamiseksi.

Thyssen-Nesteelle markkinointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää