Talous

Dollari taas ennätysalhaalla Valuuttamarkkinat tulkitsevat Persianlahden shokkivaikutuksen olevan toistaiseksi ohitse

Tilaajille

Persianlahden kriisin alkamisen jälkeen pienen hengähdystauon saaneen dollarin alamäki jatkui keskiviikkona maailman valuuttamarkkinoilla. Dollari tipahti D-markkaan nähden alimpaan arvoonsa sitten vuoden 1948.

Alamäen syinä valuuttakauppiaat näkivät lähinnä kaksi tekijää. Markkinoilla oli usko, että Persianlahden kriisi on ohittamassa akuutin vaiheensa, ja toisaalta USA:n heikkenevät talousnäkymät vetivät dollaria alaspäin.

Dollarin putoaminen alkoi jo tiistaina Lontoossa ja New Yorkissa ja jatkui keskiviikkona Japanissa ja Euroopassa.

Lontoossa dollarin noteeraus vaihteli päivän mittaan 1,5525-1,5670 D-markan välillä.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnat laskivat keskiviikkona runsaan dollarin tynnyriltä ja kullan hinta putosi jälleen alle 400 dollarin unssilta viime päivien hinnannousujen jälkeen.

Lontoon raaka-ainepörssissä Pohjanmeren öljyä myytiin keskiviikkona 25,66 dollarilla tynnyriltä toimitettavaksi syyskuussa. Tiistain kaupankäynnin päätöshinta oli 26,77 dollaria tynnyriltä.

Kullan hinta puolestaan laski keskiviikkona Lontoossa alle 400 dollarin unssilta, kun tiistain päätösarvo oli 408 dollaria. Hinta oli noussut yli 40 dollaria unssilta Irakin hyökkäyksen jälkeen.

Dollarin heikkenemisen taustalla oli markkinoilla toimivien usko, että Yhdysvallat on ajautumassa kohti taantumaa. Sijoittajat ja välittäjät odottavat nyt asiasta kertovia tilastotietoja tällä viikolla.

Torstaina on tulossa USA:n heinäkuun inflaatioluku ja perjantaina kesäkuun kauppavajeen lukema. Kummankin odotetaan olevan huonon. Mikäli luvut ovat odotettuja paremmat tai vähemmän huonot, niin dollari saattaa hieman toipua.

Persianlahden kriisi vahvisti hetkeksi dollaria, koska dollari on perinteisesti ollut valuutta, johon paetaan kriisiaikoina. Nyt tämä ilmiö on markkinoilla ainakin tilapäisesti ohitse, koska markkinoilla on tuntuma, että kriisi saattaa olla hellittämässä.

Välittäjät uskovat, että presidentti George Bushin ja kuningas Husseinin torstaiksi sovittu tapaaminen vähentää sotilaallisen yhteenoton vaaraa.

Jos tapaamisesta tulee vähänkin rauhoittavia tietoja, niin markkinoilla liikkuvien arvelujen mukaan dollari heikkenee edelleen D-markkaan ja Japanin jeniin verrattuna.

Dollaria painaa alas Persianlahden kriisin seurauksena kallistunut öljy. Sen tulkitaan olevan tekijän, joka viimeistään työntää muutenkin heikoilla olleen USA:n talouskehityksen kohti taantumaa.

Tiistaina julkistettiin tieto, että heinäkuussa USA:n vähittäiskauppa kasvoi vain 0,1 prosenttia. Se on jatkoa aiemmille heikoille tilastouutisille, eikä vähään aikaan markkinoille ole tullut rohkaisevaa tietoa USA:n taloudesta.

Kun Irak valtasi Kuwaitin elokuun alussa, niin kriisiaikojen tapaan sijoittajat turvasivat alussa USA:n dollariin, joka vahvistui. Mutta sittemmin sijoittajat ovat uskoneet enemmän muihin kohteisiin, kuten Sveitsin frangiin ja kultaan.

Persianlahden shokkivaikutus valuuttamarkkinoilla on tältä erää ohitse, välittäjät tulkitsevat.

Kohti taantumaa Shokki ohitse

Reuter

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää