Talous

Öljynhinnan nousu iskee pahoin Itä-Eurooppaan

Tilaajille

Kun öljynhinta nousee ja sen saatavuus kangertaa, vaikeudet koettelevat ankarimmin Itä-Euroopan entisiä sosialistisia maita. Niiden talous oli valmiiksi romahduksen partaalla eikä ylimääräisen öljylaskun maksajaa ole kuin Itä-Saksalla.

Bonnissa joudutaan berliiniläisten arvioiden mukaan säätämään tänä vuonna neljäs ja vielä viideskin lisäbudjetti. Sittenkään ei Itä-Saksan kalliiksi käyvän taloudellisen integraation rahoittamisella näy loppua. Itä-Saksan vientituloista puolet on mennyt neuvostoöljyn maksamiseen.

Öljykriisin kokemus on Itä-Euroopan sosialistisille maille uusi. Niillä ei ole ollut samaa sopeutumisharjoitusta mihin länsimaat joutuivat kaksi kertaa 1970-luvulla.

Vaikka kaikesta muusta onkin ollut pulaa, halpa neuvostoöljy on virrannut. Öljytoimituksia on toisinaan säännösteltykin, mutta todellista energiapulaa ei silti ole ollut.

Vielä kaksi viikkoa sitten äkillisiin markkinatalouden uhkakuviin eivät kuuluneet energiakysymykset. Silloin muistettiin tuottavuus ja konkurssit, työttömyys ja ympäristökysymykset.

Sev-maiden öljysokki on jo toinen lyhyen ajan kuluessa. Keväällä Neuvostoliitto ilmoitti useimmille Sev-kauppakumppaneilleen, että se supistaa öljytoimituksiaan tänä vuonna 30 prosenttia. Kaikkien öljylasku kasvaa sen seurauksena kymmeniä miljoonia dollareita, joita näillä mailla ei ole.

Monessakaan näistä maista ei ole vielä sisäistetty, mitä uudet kauppasopimukset Neuvostoliiton kanssa merkitsevät. Neuvostoliiton kaupassa siirrytään ensi vuoden alusta vaihdettaviin valuuttoihin ja öljystä maksetaan tähänastisen subventoidun hinnan sijasta maailmanmarkkinahinta.

Sidonnaisuus neuvostoöljyyn säilyy useimmilla Sev-mailla, joihin öljy ja kaasutoimitusten kylkiäisinä on rakennettu monipuolinen infrastruktuuri, putket ja jalostamot.

Unkari pääsi pisimmälle vaihtoehtoisten öljyntoimittajien etsimisessä. Se poikkesi muiden sosialististen maiden politiikasta solmiessaan jo pari vuotta sitten diplomaattiset suhteet sen Kuwaitin kanssa, joka nyt on maanpaossa.

Unkari halusi vähentää riippuvuuttaan Neuvostoliitosta ja Kuwait laajentaa liiketoimintaa itäiseen Keski-Eurooppaan. Suunnitelmissa olivat kuwaitilaisen bensiinin jakelupisteet Unkariin ja myöhemmin jopa jalostamot.

Unkari myös toimitti tarvikkeita Irakille sen käydessä sotaa Irania vastaan ja odotti vastineeksi öljytoimituksia.

Vaikein energiatilanne on Bulgariassa, joka äskettäin jäädytti yli kymmenen miljardin suuruisen ulkomaanvelkansa lyhennykset kokonaan. Se on kuitenkin neuvotellut öljytoimituksista mm. Libyan ja Nigerian kanssa aikanaan antamansa kehitysavun vastikkeeksi.

Tshekkoslovakiassa bensiini kallistui äskettäin puolella ja uusia korotuksia odotetaan.

Romania tuottaa puolet tarvitsemastaan öljystä itse.

Itä-Saksan talous on läntisin mitoin mitattuna katastrofaalisessa tilassa. Naapurimaat katsovat sen kuitenkin selviävän hyvin, kun Länsi-Saksa on ottanut sen taloudesta kokonaisvastuun kahden Saksan yhdistymistä odotellessa.

Muilla Itä-Euroopan mailla ei tällaista suojelijaa ole. Päinvastoin äkkiä heinäkuussa toteutettu Saksojen valuuttaliitto katkasi muiden Sev-maiden elintärkeät kauppayhteydet Itä-Saksan kanssa.

Kuwaitin öljy oli vaihtoehto

Helsingin Sanomat Anna Paljakka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää