Talous    |   rahan liikkeet

Persianlahden sota herätti pelurit etsimään nopeita voittoja Minna Lammi

Tilaajille

Minna Lammi P ersianlahden sota on jälleen osoittanut, että kriisitilanteissa markkinoita liikuttavat ennemmän poliittiset ja psykologiset luulot kuin rationaalinen harkinta. Ääritapauksissa perustekijät saattavat kokonaan hävitä, kun nopeaa kauppaa käyvät ammattilaiset valtaavat pörssit.

Epävarmassa tilanteessa konservatiivisimmat sijoittajat vetäytyvät markkinoilta. Pitkäaikaiset sijoittajat eivät salamana reagoivissa pörsseissä ehdi myydä osakkeitaan ajoissa.

Konservatiivisten sijoittajien hitaus palkitaan aikanaan: osakkeet ovat olleet pitkäaikaisena sijoitusmuotona hyviä kohteita muutamista rajuista pudotuksista huolimatta. Esimerkiksi suomalaisilla markkinoilla osakkeiden hintojen arvonkorotukset kymmenessä vuodessa ovat olleet useita satoja, jopa tuhansia prosentteja.

Epävarmassa tilanteessa irrotettavissa olevat varat halutaan siirtää mahdollisimman turvallisiksi koettuihin kohteisiin. Perinteisesti markkinat ovat kriisitilanteissa hakeutuneet dollaripohjaisiin instrumentteihin tai käteisvaroihin ja kultaan.

Yhdysvaltain talouden heikko tilanne, jota Persianlahden sota entisestäänkin pahentaa, on saanut sijoittajat etsimään uusia kohteita. Vaikka dollari singahtikin heti Irakin hyökkäyksen jälkeen markkinoilla ylöspäin, se on viime päivinä laskenut alimmilleen sitten vuoden 1948.

Kulta on vahvistanut asemaansa sijoituskohteena sitä mukaa kun usko amerikkalaiseen talousveturiin ja dollariin on heikentynyt.

Tokion pörssissä lasku on ollut rajuinta. Sitä heiluttaa Japanin riippuvuus tuontiöljystä. Euroopan pörssit ovat Persianlahden kriisin aikana reagoineet rauhallisemmin. Japanilaiset investoijat, jotka eivät ole kriisitilanteen aikana halunneet sijoittaa omilla riskialttiilla markkinoillaan, ovat tulleet Eurooppaan.

Kriisitilanteessa markkinoilla käydään lyhyttä, aggressiivista kauppaa. Pelurit myyvät äkkivoittojen houkuttelemina nopeasti osakkeitaan ja suunnittelevat ostavansa kohta halvemmalla takaisin. Siksi markkinat ovat lähes säännöllisesti liikkuneet ensin alas ja seuraavana päivänä ylös.

Persianlahden sodan aikana osakekurssit ovat pääsääntöisesti laskeneet. Kriisin pelätään heikentävän pahasti Yhdysvaltain, Japanin ja Saksan taloutta.

Kurssien sahausta syntyy markkinoiden korjatessa itse itseään. Kun joku osake on laskenut huomattavan alas sitä innostutaan jälleen ostamaan joukolla. Kurssit ampaisevat taas ylöspäin kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti.

Nopeiden voittojen tavoittelu ohjaa kriisitilanteen markkinoita. Pienetkin uutiset liikuttavat osakekauppoja, joissa toimitaan luulojen ja odotusten perusteella. Joukkopsykoosi valtaa herkästi epävarmat markkinat.

Markkinoiden herkkyys näkyy parhaiten Persianlahden kriisin aikana voimakkaasti reagoineessa Japanissa. Esimerkiksi viime viikon aikana Tokion pörssikurssit heittelehtivät voimakkaasti kullan hinnan seuratessa pörssiä.

Tokion pörssikurssit laskivat maanantaina yli neljä prosenttia. Jyrkkää laskua selitettiin suurten instituutioiden puuttumisella markkinoilta lomakauden takia.

Maanantain jälkeen osakkeet olivat halpoja ja tilanne Persianlahdella rauhallinen. Osakkeisiin innostuttiin jälleen sijoittamaan. Rahat irrotettiin kullasta, jonka hinta oli Tokion pörssin laskun jälkeen kaukoidässä noussut 408 dollariin unssi. Keskiviikkona kullan hinta repsahti 400 dollariin unssi ja Tokion pörssikurssit nousivat viisi prosenttia.

Torstaina Tokion pörssikurssit laskivat parilla prosentilla ja kullan hinta nousi kaksi dollaria unssilta. Perjantaina lasku jatkui pudottaen Tokion Nikkein vajaat kolme prosenttia alaspäin. Syynä pudotukseen oli Yhdysvaltain Irakia vastaan aloittama merisaarto ja Yhdysvaltain presidentti George Bushin ja Irakin preidentti Saddam Husseinin tuloksettomaksi jäänyt tapaaminen. Kullan hinta oli loppuviikon nousussa, koska osakkeista irrotetut rahat siirrettiin mm. kultaan.

Markkinoiden rajut heilahtelut johtuvat myös volyymin pienuudesta. Esimerkiksi Tokion pörssissä vaihto on normaalisti 500 miljoonaa osaketta päivässä, kun se päättyneellä viikolla oli 250-300 miljoonaa päivässä. Markkinoiden ohuus johtuu osittain normaalista kesähiljaisuudesta. Kriisitilanteissa volyymit pienenevät pitkäaikaisten sijoittajien kaikottua kauas markkinapaikoilta.

Futuuri- ja optiosidonnaisessa osakekaupassa tietokoneohjelmien vaikutus on jyrkentänyt laskusuuntaa. Tietokoneet pystyvät muutamassa sekunnissa tekemään osto- ja myyntipäätöksiä.

Helsingin pörssi on reagoinut vaisusti Persianlahden kriisiin. Suurin syy kurssien vakauteen on ollut se, että osakkeiden hinnat ovat jo varsin alhaalla.

Kun suomalaisten yritysten osakkeet ovat halpoja, pelkkä itsesäilytysvaisto estää rajut laskut. Myyntihalukkuus on laimeaa hintojen ollessa alhaalla. Suurten erien myyminen laskisi edelleen hintoja, kun ostajiakaan ei ole paljon markkinoilla.

Maailman pörssien toipuminen kestää useampia kuukausia, vaikka Persianlahden tilanne laukeaisikin. Yhdysvaltain talous on kriisin jälkeen ajautumassa entistä nopeammin kohti lamaa, eikä sen talouden toipuminen tapahdu hetkessä.

Yhdysvaltain kehitys hidastaa Japanin talouskasvua. Japanin vientiylijäämä tulee pääosin Yhdysvalloista. Jos sen kulutuskysyntä heikkenee, se vaikuttaa Japanin ja koko maailman taloudelliseen tilanteeseen.

Markkinoiden volyymit pienenevät jopa puoleen Helsingissä osakkeiden hinnat ovat jo alhaalla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää