Talous

Neuvostoliitto devalvoi ulkomaankaupan ruplan Ruplan kurssi pudonnee noin kahteen markkaan

Tilaajille

Neuvostoliitto ilmoitti tiistaina devalvoivansa ulkomaankaupassa käytettävän ruplan. Ruplan kurssi putoaa 6,50 markasta ilmeisesti noin kahteen markkaan.

Neuvostoliiton valtionpankin Gosbankin johtaja Viktor Gerashenko kertoi ulkomaankaupassa käytettävän kaupallisen ruplan arvon alentamisesta tiistaina Moskovassa.

Gerashenko sanoi, että "ehdotuksen mukaan" yhdellä Yhdysvaltain dollarilla saa uudella kurssilla noin kaksi Neuvostoliiton ruplaa. Nyt yhdellä dollarilla saa 0,58 ruplaa. Turistirupla devalvoitiin jo aiemmin, ja ulkomaiset turistit saavat yhdellä dollarilla 5,6 ruplaa.

Uutistoimisto Reuterin mukaan Gerashenko sanoi, että kaupallisen ruplan uusi kurssi otetaan käyttöön viimeistään ensi vuoden tammikuussa.

Kaupallisen ruplan kurssin muuttamista on odoteltu jo jonkin aikaa, ja valtaosa neuvostokauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä on varautunut siihen kauppasopimuksissaan.

Ruplan hilaaminen lähemmäs sen "todellista arvoa" edesauttaa Neuvostoliiton talousuudistuksen toteuttamista.

Neuvostoliitossa on noin 18000 ulkomaankauppaa käyvää yritystä. Gerashenko sanoi, että uudella kurssilla 90 prosenttia Neuvostoliiton viennistä tuo voittoa. Samalla tuonti kallistuu.

Ulkoministeriön toimistopäällikön Erik Ulfstedtin mukaan ruplan uudella kaupallisella kurssilla "ei käytännössä pitäisi olla kovin suurta merkitystä" Suomen ja Neuvostoliiton kaupalle.

Useat suomalaisyritykset ovat sopimuksella varmistaneet, että hinnoittelu tapahtuu vaihdettavissa valuutoissa riippumatta siitä, suoritetaanko maksu valuutoissa vai clearing-valuutassa.

Toinen vaihtoehto varautua kurssiriskiin on tehdä ns. valuuttaklausuuli. Sen mukaan ruplasaatavat ja -velat korjataan ruplan kaupallisen kurssin muutosta vastaavasti.

Myös clearing-tilin saldo on suojattu kurssimuutoksia vastaan.

Suomalaisyrityksille annettiin jo kaksi vuotta sitten ohjeet ruplan kurssimuutoksiin varautumiseen, ja tiettävästi lähes kaikki yritykset ovat sen tehneet, toimistopäällikkö Ulfstedt ulkoministeriön kauppapoliittiselta osastolta sanoo.

Suomen Vientiluoton ja liikepankkien luottosopimuksissa kurssiriskiin on varauduttu valuuttaklausuulilla.

Neuvostoliitto on esittänyt, että se voisi osittain maksaa maan yritysten valuuttavelkoja clearingin kautta. Suomalaiset yritykset puolestaan haluavat maksun valuutalla tehdyistä kaupoista valuutassa.

Ulfstedtin mukaan tavoitteena on päästä sopimukseen seuraavaan talouskomission tapaamiseen eli marraskuuhun mennessä. Hänen mukaansa lähtökohtana on, että osa suomalaisyritysten maksuista voitaisiin hoitaa clearingin kautta.

Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatshovin odotetaan julkistavan uuden kaupallisen vaihtokurssin vielä tällä viikolla. Gosbankin johtaja Gerashenko sanoi tiistaina, että muutoksen tarkoituksena on yksinkertaistaa nykyistä kurssikäytäntöä.

Neuvostoliiton valtiovarainministeriö on määritellyt kaikkiaan parituhatta erilaista ruplan kurssia erilaisia vienti- ja tuontituotteita varten.

Gerashenko sanoi, että nykyinen järjestelmä on romahtamassa, koska ulkomaankauppaa voivat käydä valtionyhtiöiden sijaan yhä useammat neuvosto-organisaatiot.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää