Talous

Erämaalakiin pettyneet puuhaavat suoraa toimintaa Luonnonsuojelijat opettelivat kurssilla tottelemattomuutta

Tilaajille

Kiistelty erämaalaki vihastuttaa erämaa-aktivisteja. Sen liepeille järjestynee siksi piakkoin seuraava ns. suoran toiminnan isku.

Lain arvostelijoiden mukaan kansanedustajia on "hassutettu luulemaan", että he lain hyväksyessään vilpittömästi edistävät erämaiden suojelua. Laki tullee voimaan muutaman viikon kuluessa.

"Eduskunta aikoo vahvistaa erämaalain myötä sen, että erämaametsistä tulee sellua", arvosteli uutta lakiehdotusta erämaa-aktivisti Jakob Donner -Amnell .

Hän puhui Turussa ensimmäisessä ns. suoran toiminnan tapaamisessa. Luonnonsuojelijat etsivät tapaamisessa suoria tehokeinoja ympäristön suojeluun.

"Avoin konflikti mahdollinen"

"Voiko tätä pitää minään erämaaliikkeen voittona tai edes väitettynä kompromissina", kysyy Donner-Amnell. Hän muistuttaa, että vielä syksyllä 1987 yleistä ilmapiiriä leimasi yksimielisyys siitä, että erämaiden metsät säilyvät.

Erämaiden metsiä pohtinut komitea on rajannut noin 40000 hehtaaria hakkuita "normaaliin" käsittelyyn. Lisäksi erämaa-alueiden sisäpuolelle jää "luonnonmukaisia" hakkuita 58000 hehtaaria.

Komitea ei ole perustellut alueiden rajauksia, ei myöskään tarkentanut mitä "luonnonmukaiset" hakkuut tarkoittavat.

Mietinnön lausuntokierroksella epämääräisyyttä arvostelivat mm. saamelaiset ja useat yliopistojen yksiköt. Arvostelua ei kuitenkaan otettu mitenkään huomioon lain valmistelussa.

"Avoin konflikti hakkuiden alkaessa on enemmän kuin todennäköinen", varoittelee Donner-Amnell. Hänen mukaansa saamelaiset uhkaavat viedä erämaalain epäkohdat YK:n ihmisoikeustuomioistuimeen.

Vastustajat enteilevät myös Suomen paperinvientiin kohdistuvia boikotteja Keski-Euroopassa.

"Kuluneet kolme vuotta on komiteassa lähinnä käytetty kukkaiskielen kehittämiseen ja kansalaismielipiteen valmentamiseen", Donner-Amnell kuittaa tulevan lain sanakoukerot.

Aktivistit vaativat mm. Kessin ja Hammaskairan sisällyttämistä kokonaan erämaa-alueisiin ja hakkuiden täyskieltoa.

Ympäristövalittajille oma yhdistys

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin järjestämässä tapaamisessa kerrattiin lauantaina mm. Tampellan, Talaskankaan, Hangon Lintuniemen ja Kyläsaaren kansanliikkeiden työtä.

Kansalaisliikkeet joutuvat usein kirjelmöintien, suunnitelmien ja byrokratian puristuksiin ajaessaan asiaansa. Ahdinkoon viittasi kurssin alaotsakekin, "kansalainen suunnittelun puristuksessa".

Vireillä on byrokratian vastaiskuksi kehittää jopa ympäristövalittajien yhdistys. Sen lakimiehet ja -naiset auttaisivat kansalaisia pykäläviidakon keskellä.

Sanaa "ekoterrori" suoran toiminnan kannattajat haluavat jyrkästi välttää. Useissa puheissa korostettiin "aktioiden" täyttä väkivallattomuutta.

Kaikki elävä, mutta myös omaisuus ja esineet, säästyvät tässä suoran toiminnan määrittelyssä väki- ja ilkivallalta.

Näin kurssi halusi ilmeisesti kitkeä viimeisenkin ajatuksenpoikasen siitä, että väkivalta luonnonsuojelussa olisi oikeutettua. Tiettävästi "kovan linjan" edustajia tai ns. linkolalaisia ei Turkuun tullutkaan.

Surun kaupungin jäteongelmia

Suurehko Surku-niminen kaupunki sijaitsee rannikolla "jossakin lounaisessa Suomessa". Se on surullisen kuuluisa mm. suureellisista hankkeistaan.

Valta on kaupungissa luisunut "kylmälle bisnekselle". Tätä vastaan ryhmätöissä perustetaan "piippu nurin" -liike, joka mm. tempaisee suoraan Surun jätteenpolttolaitoksen päästöjen takia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää