Talous

Suomi päättää Gatt-tarjouksestaan EY:n jälkeen

Tilaajille

Suomen tarjous Gattin Uruguayn kierroksen maatalousneuvotteluihin tulee sisältämään vientituen vähentämisen ohella aikataulun maatalouden tuontisuojan alentamiseksi ja kotimaisen maataloustuen tason leikkaamiseksi.

Ulkomaankauppaministeri Pertti Salolaisen (kok) johtama neuvotteluvaltuuskunta teki perjantaina erimielisenä tätä tarkoittavan ehdotuksen hallitukselle.

Hallitus päättää neuvottelutarjouksen sisällöstä ensi viikolla sen jälkeen, kun Euroopan yhteisöjen EY:n maataloustarjouksen sisältö on selvinnyt.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta aloittaa tarjouksen käsittelyn kokouksessaan tiistaiaamuna.

"Valtuuskunnan kokouksessa syntyi hallitukselle annettavaksi selkeä ehdotus tarjoukseksi", kerrottiin ulkoministeriöstä perjantaina. Ehdotus ei kuitenkaan ollut yksimielinen, sillä maataloustuottajat vastustivat sen hyväksymistä.

MTK piti tiukasti kiinni linjasta, jonka mukaan Suomen pitäisi tarjoutua vähentämään vain vientitukea.

Neuvotteluvaltuuskunnan ehdotus ei sisällä täsmällisiä lukuja eikä aikataulua tuen vähentämiseksi. Ne on määrä lyödä lukkoon sen jälkeen, kun Euroopan yhteisöt on päättänyt ensi viikolla oman tarjouksensa sisällön. EY:n tarjouksesta päätetään torstaina Brysselissä pidettävässä kokouksessa.

MTK:n puheenjohtaja Heikki Haavisto vahvisti perjantaina Ikaalisissa järjestön pitävän kiinni tiukasta linjastaan maatalousneuvotteluissa. MTK hyväksyy vientituen alentamisen samaan tahtiin kuin muissa maissa, mutta ei muita ehdotettuja toimia.

"Maatalouden tuontisuoja on säilytettävä nykyisellään ainakin määrällisten tuontirajoitusten osalta tavoitehintatuotteissa ja muissa niihin verrattavissa tuotteissa. Myöskään sisäisen tuen alentamiseen ei voi sitoutua", Haavisto sanoi.

Maatalouden tulevaisuuden turvaamisessa on Haaviston mukaan keskeistä, että Suomi voi harjoittaa itsenäistä maatalouspolitiikkaa.

Ennen täsmälliset luvut sisältävän tarjouksen tekemistä hallitus haluaa katsoa, mitä EY tarjoaa neuvotteluihin. Tähän asti se on ajanut kokonaistuen 30 prosentin leikkaamista siirtymäkauden aikana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää