Talous

Pörssistä poistuminen ei hävitä Sp-Sijoituksen konkurssihuolia

Tilaajille

Säästöpankkien-Keskus-Osakepankki Skop ilmoitti torstaina lunastavansa sijoitusyhtiö Sp-Sijoituksen pois pörssistä. Rahaa lunastamiseen kuluneen noin 190 miljoonaa markkaa, josta suurin osa palaa takaisin Skop- ja säästöpankkileirin yhtiöihin, sillä ne ovat Sp-Sijoituksen suurimmat omistajat.

190 miljoonaa markkaa on pieni summa verrattuna siihen, kuinka paljon Sp-Sijoitus tulee nykyisellä rakenteellaan edelleen tarvitsemaan pysyäkseen hengissä. Pörssistä vetäminen ei poista Sp-Sijoituksen konkurssiuhkaa.

Yksi oleellisimpia syitä Sp-Sijoituksen poistumiseen pörssistä on se, että pankkitarkastusviraston mukaan yhtiön substanssiluku pitäisi laskea eri tavalla kuin Sp-Sijoitus laskee.

Sp-Sijoitus on laskenut substanssinsa osakeyhtiölain mukaan. Se on siis laskenut substanssin saman kaavan mukaan kuin lasketaan konkurssiyhtiön varallisuus. Tällaisessa tapauksessa vaihtovelkakirjalainaa on saanut rinnastaa omaan pääomaan.

Pankkitarkastusviraston mielestä substanssiluvun taas täytyy kuvata sijoittajalle, mikä on yhtiön oikea varallisuus sillä hetkellä kun substanssiluku julkaistaan. Mitään varsinaista lakia asiasta ei ole.

Pankkitarkastusviraston mielestä Sp-Sijoituksen substanssi on miinuksella eli yhtiöllä on enemmän velkaa kuin varoja.

Viimeisessä osavuosikatsauksessa Sp-Sijoitus on edelleen johdonmukainen; sen mukaan sen osakekohtainen varallisuus on 17,55 markkaa.

Konserni ilmoittaa tekevänsä voittoa ennen tilinpäätössiirtoja, veroja ja epäkuranttiusvähennyksiä 36,4 miljoonaa markkaa.

Jos vaihto-omaisuusosakkeista lasketaan kurssitappioista syntyneet arvonalennukset, konsernin tulos on 347 miljoonaa markkaa tappiolla.

Osavuosikatsaus päättyy elokuun loppuun. Pelkästään syyskuussa osakkeiden kurssit laskivat 17 prosenttia. Jos tulokseen lasketaan vielä tämä 17 prosentin lasku, tappio on jo reilusti päälle 400 miljoonaa markkaa.

Sp-Sijoitus tarvitsee lisää rahaa jatkuvasti korkojen maksuun. Velkaa on yli 2,6 miljardia markkaa eli vuodessa sen pitäisi maksaa korkoja ainakin 250 miljoonaa markkaa. Jos osakkeiden kurssit jatkavat edelleen laskemistaan, yhtiö ei voi saada ainakaan merkittäviä myyntivoittoja.

Yhtiöön pitää pumpata roimasti lisää pääomaa, muuten se ajautuu konkurssiin oli se pörssissä tai ei. Sp-Sijoituksen tai sen osien ruokkiminen tulee kalliiksi säästöpankeille. Ruokavalioon kuuluu oman pääoman lisäksi velkarahaa.

Säästöpankkeja ei lohduta sekään, että heidän kukkaroilleen on tulossa myös Skop. Säästöpankkien rahaa saattavat lisäksi kaivata vielä Tampella, Interpolator ja Labsystems.

Kansainvälinen kauppa kasvanut

Skofaks International on heinä-elokuussa asettanut 450 miljoonan markan edestä kori-optioita. Osakkeiden asettamisesta yhtiö sai preemiotuloja 103 miljoonaa markkaa. Tulot on kirjattu toitaalta rahoitusomaisuuteen ja toisaalta velkoihin.

Kirjanpidossa optioita ei oltu ainakaan elokuussa tuloutettu.

Substanssilaskelmassa optioreemio on huomioitu, koska sillä ei ollut kyseisenä ajankohtana perusarvoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää