Valtiovarainministeriön mukaan pankkien tappioista voi tulla loukku koko taloudelle Talouskehitystä uhkaa luottolama - Talous | HS.fi

Valtiovarainministeriön mukaan pankkien tappioista voi tulla loukku koko taloudelle Talouskehitystä uhkaa luottolama

6.3.1992 2:00

Valtiovarainministeriön kansantalousosasto on uudessa suhdannekatsauksessaan hyvin huolissaan pankkien tilasta. Luottolama voi vaarantaa talouskehityksen, ministeriössä pelätään.

"Luottotappiot uhkaavat pankkien vakavaraisuutta, jonka tulee ylittää kahdeksan prosentin raja. Pankit pyrkivät estämään luottotappioiden synnyn kiristämällä uusien luottojen ehtoja ja tiukentamalla vakuusvaatimuksia", katsauksessa todetaan. "Vakavaraisuusvaatimusten täyttämiseksi pankit voivat joutua pienentämään luottokantaansa." Myös vanhoille lainoille tulee vakuusongelmia, kun asuntojen ja kiinteistöjen hinnat putoavat. "Entisten vakuuksien käyminen riittämättömiksi sekä velanhoitamisen vaikeudet lisäävät yritysten konkurssiuhkaa, koska pankkien joustamismahdollisuudet ovat olennaisesti heikentyneet." Kansantalousosasto muistuttaa, että lainakannan supistamiseen on samaan aikaan painetta kysynnän laman takia. Pankkien kannattavuutta koettelee luottotappioiden lisäksi se, että finanssisäästäminen kokonaisuudessaan on laskussa ja kilpailu säästöistä kiristyy. Verottomilta kahden vuoden tileiltä siirtyy rahaa kalliimmille verollisille tileille ja joukkovelkakirjoihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat